«Ми маємо вчити дітей інформаційній безпеці»: у Вінниці навчають протидіяти пропаганді

«Ми маємо вчити дітей інформаційній безпеці»: у Вінниці навчають протидіяти пропаганді
  • У вінницьких підлітків з’явилася чудова нагода безплатно отримати корисні знання з протистояння пропаганді та інформаційним маніпуляціям. Як стати учасником проєкту?

На початку літа освітні активістки з «Боже, вільної школи», центр розвитку для хоумскулерів, запустили у Вінниці проєкт «ВінОК», завдяки якому сотні дітей з нашого та інших міст отримали можливість безоплатно відвідувати різноманітні майстер-класи та гуртки. 

За словами співорганізаторки проєкту Катерини Ботвіннік, за пів року вони провели понад 1700 годин майстер-класів у різних локаціях, до проєкту приєдналося більше 700 дітей.

Нещодавно організатори проєкту запросили фахівця з цифрової безпеки Сергія Бочковського. Він навчає вінницьких дітей протидіяти пропаганді та інформаційним маніпуляціям, фільтрувати фейки та чинити спротив пропаганді. 

Відео дня

Заняття безплатні. Їх проводять в суботу та неділю з 11.00 до 13.00 у приміщенні «Боже, вільної школи». До участі запрошують підлітків від 12 до 16 років.

— Враховуючи те, яку небезпеку може нести пропаганда й те, як вона впливає на людей в усьому світі, вважаю, що питання навчання дітей інформаційній безпеці є дуже актуальним, — розповідає Сергій Бочковський. — Необхідною умовою для підтримки здорового глузду сьогодні є навичка критичного оцінювання інформації, що нас оточує. Якщо я знатиму, що допоміг опанувати цю навичку бодай одній дитині, вважатиму, що зробив у житті справді важливу справу. 

Організатори говорять, що на заняттях вони розглядають чимало складних тем, як ось: як реклама маніпулює свідомістю потенційних клієнтів, які історичні випадки підтверджують небезпечність сліпої віри в будь-які трансльовані меседжі, яку технологію використовують маніпулятори та, навіть, як інформація може стати причиною масового насильства. 

— Деякі схеми, які давав дітям Сергій, я планую і сама використовувати. Наприклад, така порада: зустрівши занадто емоційну новину, спершу ставте собі питання: звідки ця інформація з’явилася перед нашими очима? Хто саме її нам транслює? Якою може бути особиста чи політична вигода автору або каналу новин? А вже потім робіть висновки, — розповідає співорганізаторка проєкту «ВінОК» Катерина Ботвіннік. — Мене приваблює в заняттях Сергія крутий рівень дискурсу, сміливість говорити з підлітками на рівних, високо цінити своїх слухачів та довіряти їм, а не сюсюкати.

У рамках проєкту «ВінОК» регулярно проводиться десяток різноманітних безплатних майстер-класів для дітей шкільного віку. Катерина говорить, що вони також мають серію «передРіздвяних» теплих зустрічей-подорожей. Там дітей знайомлять з різдвяними традиціями різних країн та проводять тематичні кулінарні майстер-класи. Діти щопонеділка грають, співають, готують разом, а додому несуть виготовлені власноруч тематичні смаколики.

— Ми ризикнули запланувати проєкт «Сучасний вертеп», вже почали підготовку/ Він ніяк не пов’язаний з релігією, — продовжує Катерина Ботвіннік. — Готуємо цікавий мікс з традиційного і сучасного святкового музикування, імпровізації, вишиванок і дредів.

За додатковою інформацією можете писати на сторінку проєкту.

Довідка:

ВінОК — благодійний проєкт безплатних майстер-класів та занять для дітей шкільного віку у Вінниці. Проєкт розпочався в червні 2022 року. Щомісяця організатори проводять понад 300 годин занять. Для запису на заняття родина має лише обрати потрібне заняття у формі реєстрації та зручну локацію, бо заняття відбуваються в декількох локаціях міста. 

Заняття є безплатними завдяки ГО «Смарт Освіта» та БФ «ЛайфстайлКемпер».

Фото надані організаторами проєкту

Читайте також:

«Хочуть наблизити перемогу»: маленькі вінничанки на 400 тисяч гривень продали саморобних наліпок

Маленьких внесків не буває. Зібрали десять волонтерських організацій, яким можна довіряти

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up