За 6 років у тюрмі з клеймом ґвалтівника держава вділила… 100 тисяч гривень

За 6 років у тюрмі з клеймом ґвалтівника держава вділила… 100 тисяч гривень
  • Вінницьку справу взяв до розгляду Європейський суд й вже почалась переписка.
  • У Страсбурзі вирішують питання про грошову компенсацію Олександру Шнайдруку за шість років неволі.
  • Стільки чоловік просидів за гратами із клеймом ґвалтівника та убивці.
  • Його виправдали, а українські служителі Феміди прийняли скупе рішення: відшкодувати 100 тисяч гривень. 

Олександр Шнайдрук сидів за особливо тяжкий злочин. Резонансний і досі нерозкритий. Це убивство 15-річної дівчини, Люсі Білан. Її понівечене зґвалтуванням тіло знайшли на пустирі біля Масложиру в листопаді 2004 року. Під слідство, а потім в тюрму невинуватий потрапив, бо опинився не в тому місці не у той час.

– На одному з допитів оперативник підійшов до мене, накинув шнурок на шию і спитав: „Отак ти її душив?” – розказував Олександр журналісту RIA/20minut.ua після звільнення. – Це той шнурок з убивства взяли. Я почав руками відривати його і все - зробили доказ…

А убиту Олександр Шнайдрук не знав. Уперше побачив в міліції, на знімках із місця злочину. Чоловік розповів, чому він тоді зламався і підписав зізнання. Каже, співробітники погрожували зробити із його дочкою таке ж, як хтось із Люсею…

Відео дня

Як не дивно, але виправдання засудженого (Олександру в першій інстанції присудити 14 років позбавлення волі) добилася бабуся убитої Людмила Білан. Вона знає, що з її онуки жорстоко познущалися місцеві хлопці. Дівчина-підліток вимагала, аби їй повернули мобільний, пішла говорити про це з викрадачем, натомість отримала смерть у муках.

Людмила Білан найняла кількох адвокатів й ті працювали над виправданням Олександра Шнайдрука. Доти він два роки провів у колонії і чотири в ізоляторах. Вийшов у 47-річному віці якраз напередодні весілля свої вже дорослої дочки. Казав тоді, що знає, як повертатися додому з ганьбою «маніяка».

Про те, як звинуватили у вінницькому убивстві мешканця Липовецького району, а потім виправдали, 20minut.ua писав три роки тому. Після того, як 47-річного Олександра Шнайдрука випустили на волю, редакція друкувала список правоохоронців, які «підписали» на злочин невинуватого.

– Всі ті працівники міліції, замість того, щоб притягувати до відповідальності винних, зробили все, щоб відтягнути час і щоб убивці залишилися не покарані, – сказала юристка Ірина Доценко. 

Зараз справа вбивства Люсі Білан знову у слідстві. На вимогу потерпілих поліція надає довідки про стан розслідування, в яких нічого кардинально не міняється. Закрити провадження не можуть може, бо тяжкі й особливо тяжкі злочини не мають строків давності. А виправданий – судиться з державою за шість років, проведених за гратами. 

– Я офіційно представник потерпілої, але фактично моя робота заключалася в тому, щоб виправдати звинуваченого. Таке було замовлення клієнта, – каже адвокат Сніжана Чубенко.

Вона розповіла, що українські судді порахували, що за шість років неволі позивачу буде досить відшкодування у розмірі 100 тисяч гривень.

– Всього лиш 100 тисяч! – наголошує Сніжана Чубенко. – По цій справі чекаємо рішення Європейського суду. Позов прийняли і вже почалася переписка. Сподіваємося отримати більш адекватне відшкодування.

Адвокат також розповіла, що Європейський суд присуджує набагато більший розмір компенсації, ніж національні суди. Оцінює гідність людини на вищому рівні та приймає рішення з урахуванням національних можливостей. Крім того, послуги адвоката оцінює по європейському законодавству, набагато більшими сумами, ніж визначені у нашому національному законодавстві. 

Коротка історія вінницької справи, яку зараз вивчає Євросуд

У листопаді 2004 року про згвалтування та вбивство на Масложирі гуділа Вінниця. Хтось думав, що в місті орудує маніяк. А в мікрорайоні говорили про групу бандитів, які познущалися з дівчини й кинули її тіло в канаву на пустирі неподалік залізничних колій. Один із них, зі слів бабусі покійниці, був тоді нареченим дочки заступника начальника міліції...

Кримінальна справа ходила по колу в судах роки. До того експертизи дослідили часточки шкіри під нігтями дівчини і інші біологічні зразки на речових доказах. Навіть знайшли, кому вони належать. Але ці люди були лишень свідками. Звинуваченим став випадковий чоловік.

В цій історії потерпілі, їхні адвокати і підсудний, були заодно. Хотіли покарання для справжніх убивць і виправдання для засудженого до 14 років невинуватого селянина.

Олександра Шнайдрука 4 червня 2014 року випустили на волю із зали суду. Його виправдала колегія суддів Вінницького міського суду в складі головуючого Ковбаси і суддів Шлапака та Гайду. 



Читайте також:

Від поліції хоче 3,5 мільйони. Вінничанин обіцяє дійти до Європейського суду

Нагадаємо міліціонерам на атестації їхні ганебні справи. Справа вбивство Люсі Білан 

З нього зробили маніяка, щоб не карати інших за вбиство 15-річної на Масложирі

У Вінниці закривали очі на сліпого в'язня. Буде позов до Євросуду

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Задунайский Торонтуй

    ==вділила
  • Zh Юра

    чому держава має відшкодовувати з наших податків? взяти тих ментів, суддю і заставити їх відшкодувати...звичайно так вони будуть витворяти, що захочуть, якщо за їх дії будуть сплачувати інші
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up