Як зробити капремонт будинку в складчину з мерією Вінниці? Про програму 30/70

Як зробити капремонт будинку в складчину з мерією Вінниці? Про програму 30/70
На фото ОСББ «Можайський», що на 1-му провулку Київському, 59. На умовах співфінансування з мешканцями тут замінили вікна у під’їздах, відремонтували ліфти. У 2018-му дім утеплили, поки ще діяв цей вид програми.
  • Ремонт даху, заміна труб або ж ліфту в багатоповерхівці — все це можна зробити заплативши тільки 30%. 
  • Для жителів нашої міської громади діє програма співфінансування капремонту, за якою більша частка від ціни, 70%, сплачується грошима бюджету Вінниці. 
  • Розбиралися у нюансах програми. І ще дізналися, за яких умов мешканці не платять за ремонт свого будинку.

До журналіста звернулася вінничанка з питанням про ремонт багатоповерхівок.

— Я дізналася, що цього року по програмі співфінансування 30/70 будуть утеплювати й ремонтувати тільки ті багатоповерхівки, в яких є ОСББ (об’єднання співвласників будинку - авт.), — каже жінка, що представилася Ольгою. — Це правда? Бо ми хочемо відремонтувати труби в нашому будинку, але створювати ОСББ — не маємо бажання.

— Ні, це не правда, — спростував журналісту директор департаменту житлового господарства міськради Роман Фурман. — За програмою співфінансування ремонтуємо і будинки з ОСББ, і будинки, якими керують управлінські компанії info

Відео дня

Разом з посадовцем розібралися у нюансах муніципальної програми співфінансування 30/70.

Є всі види ремонту, крім утеплення

Отож, співвласники багатоповерхівок у Вінниці та приміських селах, що входять до нашої громади, можуть отримати ремонт за умовами співфінансування — 30% платять мешканці, 70% від вартості робіт і матеріалів сплачують грошима бюджету міста.

У рамках цієї програми можна отримати ремонт покрівлі, внутрішньобудинкових труб, стиків панелей, ліфтів, установку пандусів тощо. А от утеплення всього будинку — не входить в муніципальну програму співфінансування ремонтів.

— Ми з 2019 року не проводимо утеплення всіх багатоповерхових будинків. Раніше робили. Це був пілотний проект, який мав на меті показати приклад жителям інших будинків, що має бути комплексне утеплення задля економії на опаленні будинку, — каже директор департаменту житлового господарства Роман Фурман. — Чому припинили? Це коштовне «задоволення» для бюджету громади. І було багато нарікань від мешканців приватного сектору. Мовляв, «чому багатоповерхівки утеплюєте, а приватні будинки ні?».

Алгоритм дій або за що платять мешканці

На кожен рік в мерії складають план ремонтів будинків. У 2022 році запланували відремонтувати покрівлі, ліфти, труби та інші конструктивні елементи 68 багатоповерхівок, про що є інформація тут.

— Це та «база», на яку в бюджеті громади є фінансування. Тобто, ці будинки ми маємо відремонтувати в поточному році, — каже Фурман. — Але долучитись до цьогорічного плану ще можна. Якщо жителі багатоповерхівки проявлять активність: швидко зберуть необхідні документи та 30% від вартості ремонту, то ми будемо подавати запит на дофінансування програми. Щоб ця багатоповерхівка також була відремонтована у цьому році.

Які документи треба подати? З порядку читаємо, що потрібно провести загальні збори мешканців, аби визначитись, що будуть ремонтувати у будинку: наприклад, міняти труби, або ж дах, який протікає? Та дати згоду, що мешканці будинку хочуть зробити цей ремонт на умовах співфінансування 30/70.

Далі рішення загальних зборів оформлюють у заяву (шаблон Типового протоколу зборів), яку надсилають до Департаменту житлового господарства міськради.

Паралельно цьому процесу, ініціативна група info починає збір коштів з мешканців, замовляють виготовлення проектно-кошторисної документації info в організації, що «має відповідні дозвільні документи» на таку діяльність. 

Якщо ж ціна ремонту за кошторисом перевищує 300 тисяч гривень, то треба замовити виготовлення державної експертизи проекту. Знову, за гроші мешканців будинку.

— Виготовлення проекту та експертизи входить у ті 30%, які мають заплатити мешканців багатоповерхівки по програмі співфінансування, — пояснив директор департаменту житлового господарства Роман Фурман. — Тобто, ці витрати мешканців не залишаться «не поміченими» і будуть враховані при оплаті капремонту.

Потім ініціативна група надсилає до департаменту житлового господарства міськради проект капремонту (оригінал та електронну версію), звіт державної експертизи (якщо сума ремонту є більшою за 300 тис. грн) та протокол загальних зборів мешканців будинку щодо згоди на виконання робіт на умовах співфінансування та надання повноважень ініціативній групі підписати договір підряду від імені співвласників будинку.  

У листі потрібно ще зазначити, що мешканці будинку зібрали свою частку — 30% від вартості ремонту та матеріалів.

«Розстрочка» плати за ремонти — не передбачена

Далі департамент житлового господарства опрацьовує заяви та подані документи. Рішення про співфінансування з мешканцями конкретного будинку приймає міська комісія при виконкомі. І потім чиновники оголошують тендер на пошук підрядника ремонту в системі ProZorro. 

Після відбору з переможцем торгів ініціативна група мешканців і департамент житлового господарства підписують договір підряду. 

— Співвласники будинку визначають матеріали, з яких буде зроблений ремонт. Наприклад, можуть знайти труби за меншою ціною, ніж та, що є на ринку. І придбати їх для заміни інженерних мереж. Зі свого боку ми здійснюємо технічний нагляд за процесом капітального ремонту, — каже Роман Фурман.

«Розстрочка» на виплату частки мешканців — не передбачена. За порядком муніципальної програми, мешканці перераховують свої 30% одразу, на рахунок підрядника. Департамент житлового господарства забезпечує остаточну оплату вартості капремонту на підставі актів виконаних робіт.

Два винятки, коли ремонт роблять безплатно

У програмі 30/70 вказали, що новостворені об’єднання співвласників (ОСББ) можуть отримати перший капремонт безоплатно. Виготовлення проекту, його експертиза, закупівля матеріалів та розрахунок з підрядником — за все це платить бюджет громади.

Для замовлення такого ремонту від об’єднання треба: провести збори, визначитись, що саме в будинку будуть ремонтувати, подати заяву на департамент житлового господарства. Приймати виконані роботи буде департамент житлового господарства.

Якщо ж будинок був збудований до 1970 року, то новостворене ОСББ може розраховувати на два безоплатних капремонти конструктивних елементів будинку. Однак два капітальних ремонти виконають не одночасно: наприклад, покрівлю відремонтують у 2022 році, а заміну інженерних мереж відкладуть на 2023-й.

Ще одним винятком, коли ремонт роблять безплатно, є «аварійна ситуація, яка потребує невідкладного вирішення».

— Наприклад, через застарілі труби будинок підтоплює і будівля просідає. Тоді треба виконувати термінову заміну мереж, бо ми не можемо чекати, поки мешканці зберуть гроші для співфінансування. Але, наголошую, що таку процедуру (100% фінансування ремонту будинку за гроші громади - авт.) застосовуємо в поодиноких випадках, — пояснив директор департаменту житлового господарства міськради Роман Фурман.

«Порядок проведення ремонту багатоквартирних житлових будинків, що на території Вінницької міської громади» повністю розміщений на сайті міськради за цим посиланням.

Корисні контакти

Є питання щодо муніципальної програми співфінансування капремонту і поточного ремонту будинків? Тоді дзвоніть за цим номером: (0432)59-51-24. Це контакти відділу, який відповідає за цей напрямок в департаменті житлового господарства міськради.

Як створити ОСББ — зразки документів, поради, зібрані на цьому сайті. Контакти для консультацій: (067)430-32-26. За цим номером ви зможете поговорити з представниками «Ресурсного центру підтримки ОСББ міста Вінниця».

Раніше, нагадаємо, розповідали про те, які треба мати дозволи, щоб не знесли утеплення і кондиціонери.

 

Читайте також:

Плата за опалення під'їздів у Вінниці. Чому її нараховують навіть тоді, коли немає батарей

Куди звертатись вінничанам, якщо у квартирі холодні батареї

Які будинки та подвір’я відремонтують у Вінниці протягом 2022 року? Перелік адрес

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

  • AK

    Відремонтувати у ряді випадків неможливо, тому що комунальна мафія м. Вінниці створить ОСББ втихаря від мешканців на підставних осіб, всі судові процеси будуть гальмуватись, а вам скажуть, що "оскільки ви створили ОСББ" — пнх. Випадки по місту далеко не поодинокі.

keyboard_arrow_up