Як зірвати овочевий джек-пот? (Прес-служба Organic-D)

Як зірвати овочевий джек-пот? (Прес-служба Organic-D)

Професійне овочесховище для аграрної компанії – факти від «Органік-Д».

Які б тренди не диктували українцям правила корисної їжі, овочі завжди були і будуть головною прикрасою та смаковою насолодою. І коли сьогодні ми ще дозволяємо духовці відпочивати, не за горами сезонні кулінарні шедеври з зимових овочів – соковиті страви з картоплі, капусти, моркви тощо.

Як зберігаються коренеплоди до наступного літа і чи залишають вони нам свої вітаміни, запитали у директора овочевого підприємства «Органік-Д», який  вже декілька років  вирощує овочі борщового набору в Сутисках під Вінницею та, головне, успішно їх зберігає.

– Овочесховище можна зняти в оренду або навіть збудувати на базі орендованого ангару, – розповідає Вадим Кричковський. – Та «Органік-Д» не шукав інших приміщень для зберігання, а відразу орієнтувався на власний простір. Бо особливості клімату в нашому регіоні дозволяють збирати урожай овочів з відкритого ґрунту один раз на рік. А це, в свою чергу, гостро ставить питання дбайливого збереження.

За статистичними даними, Україна щорічно втрачає до 30% вирощених овочів. Це колосальні витрати для країни, основні причини яких банальні: якість та обсяг холодильних сховищ не відповідають ринковим умовам. Інфраструктура настільки не розвинута, що дуже часто та ж сама картопля зберігається ще у не модернізованих спорудах «минулого сторіччя». Коли зберігання не відповідає загальновизнаним нормам, овочі не виживають і кілька місяців після збору врожаю. Температурний режим одразу ж дає про себе знати.

– Наприклад, наше холодильне сховище, - продовжує директор «Органік-Д», - розраховане на широкий температурний спектр. Цього року збираємо непоганий урожай моркви. Продукт фасуємо у сітки та закладаємо ящиками у сховище. Температура холодильної камери повинна бути на 5 градусів нижча за температуру овочів. Потім градуси поступово знижуємо до оптимальних 0,8°-1°. У такому режимі врожай зберігається до наступного року. У липні залишки моркви ми, як правило, передаємо на сушку для майбутніх спецій. А в цілому природне зменшення врожаю складає лише 7%

– Окрім температурного режиму, які ще складові успішного зберігання важливі, на вашу думку?

– Як в будь-якому бізнесі, успіх – це система. У нашому випадку успіх складається з трьох систем – зволоження, штучного охолодження та вентиляції. Овочесховище «Органік-Д» спроектоване з метою максимально утримати первинний вигляд овочів та їх свіжість. Повністю керований процес озонує повітря, чим пролонгує життя вітамінів та мінеральних компонентів в овочах, відповідає за знезараження складу.

Якщо підприємство витримує всі вимоги збереження на початку збору врожаю, то в квітні може зірвати овочевий джек-пот. Ціна на ту ж саму моркву буде втричі вища за теперішню.

– Ви вважаєте таку ціну справедливою?

– Важко сказати. Але, зауважу, що низька ціна на продукт не є панацеєю, бо відчиняє двері експорту і закриває вітчизняним виробникам.

Перш за все, фактор ціни залежить від врожайності року та інших гойдалок ринку, вдруге, що має значення в нашому випадку, від утримання складу. Правильне збереження овочів в «Органік-Д» дозволяє залишати в овочах цінні речовини, а саме з цього і повинна формуватися вартість продукту.

– А як визначити  вітамінність за зовнішніми виглядом?

– Купуйте не зів’ялий продукт природного кольору. Морква, чим темніша, тим більше в ній каротину. Рівність плоду каже про щільний полив та вдалий сорт. А ще – овочі повинні пахнути і мати документи.

Зі своєї сторони можемо порадити моркву «Органік-Д», яка вже продається вроздріб у Вінницьких торговельних мережах. Обіцяємо всю зиму держати її в ідеальній формі завдяки спеціально оснащеному овочевому простору. 

До речі, іміджевий слоган нашої компанії так і звучить – «простір, де живуть чисто овочі»!

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:08 У Гнівані 10-річна дівчинка постраждала в ДТП за участі легковика та КамАЗа photo_camera 10:12 Оперативна інформація для вінничан: де і чому не буде світла та води 9 липня 09:28 Чоловік з Ямполя обіцяв переправити через кордон, але потрапив під домашній арешт 08:22 Понад 200 ракет та дронів одночасно. Вінниччина пережила шість годин повітряної тривоги Від читача 15:10 Кінологічний центр — не розкіш, а потреба ! 08:14 Вітаємо Михайла та Федора. Свято, іменини, заборони та прикмети 9 липня 21:01 П'яний вінничанин на Volkswagen «літав» Немирівським шосе 20:21 «Чи здоровий сон у вінничан?»: професор б’є на сполох і радить, як приборкати шум у місті 20:12 Тріумф на Чемпіонаті світу. Вінницькі юніори здобули 8 медалей у спортивній радіопеленгації 19:15 «Дайте, я перевірю вашу сумку»: права споживачів, які найчастіше порушуються в магазинах 19:08 П'яне застілля закінчилося пограбуванням: чоловік побив жінку та забрав її речі 18:49 Стартує відкритий чемпіонат Вінниці з пляжного футболу серед чоловічих команд 18:23 Вінничанам із порушенням зору розповіли, як виявляти дезінформацію та фейки 18:05 НМТ-2025 у цифрах: що показали результати по Україні та як відзначилась Вінниччина photo_camera 18:04 У селі Гулі 14-річний мопедист потрапив у ДТП: його госпіталізували 17:17 У Вінниці зафіксували новий температурний рекорд. Про що варто памʼятати під час спеки? 17:17 Нашому малюку шість місяців — і він уже плаває!» Як у Вінниці з’явилися басейни Kinder SPA (Новини компаній) 16:40 Задушили та закопали: на Вінниччині винесли вирок за жорстокий розбій та вбивство 15:03 На Вінниччині п'яні хулігани побили 64-річного чоловіка палицями photo_camera 14:30 Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова: освіта майбутнього (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up