Як зірвати овочевий джек-пот? (Прес-служба Organic-D)

Як зірвати овочевий джек-пот? (Прес-служба Organic-D)

Професійне овочесховище для аграрної компанії – факти від «Органік-Д».

Які б тренди не диктували українцям правила корисної їжі, овочі завжди були і будуть головною прикрасою та смаковою насолодою. І коли сьогодні ми ще дозволяємо духовці відпочивати, не за горами сезонні кулінарні шедеври з зимових овочів – соковиті страви з картоплі, капусти, моркви тощо.

Як зберігаються коренеплоди до наступного літа і чи залишають вони нам свої вітаміни, запитали у директора овочевого підприємства «Органік-Д», який  вже декілька років  вирощує овочі борщового набору в Сутисках під Вінницею та, головне, успішно їх зберігає.

– Овочесховище можна зняти в оренду або навіть збудувати на базі орендованого ангару, – розповідає Вадим Кричковський. – Та «Органік-Д» не шукав інших приміщень для зберігання, а відразу орієнтувався на власний простір. Бо особливості клімату в нашому регіоні дозволяють збирати урожай овочів з відкритого ґрунту один раз на рік. А це, в свою чергу, гостро ставить питання дбайливого збереження.

За статистичними даними, Україна щорічно втрачає до 30% вирощених овочів. Це колосальні витрати для країни, основні причини яких банальні: якість та обсяг холодильних сховищ не відповідають ринковим умовам. Інфраструктура настільки не розвинута, що дуже часто та ж сама картопля зберігається ще у не модернізованих спорудах «минулого сторіччя». Коли зберігання не відповідає загальновизнаним нормам, овочі не виживають і кілька місяців після збору врожаю. Температурний режим одразу ж дає про себе знати.

– Наприклад, наше холодильне сховище, - продовжує директор «Органік-Д», - розраховане на широкий температурний спектр. Цього року збираємо непоганий урожай моркви. Продукт фасуємо у сітки та закладаємо ящиками у сховище. Температура холодильної камери повинна бути на 5 градусів нижча за температуру овочів. Потім градуси поступово знижуємо до оптимальних 0,8°-1°. У такому режимі врожай зберігається до наступного року. У липні залишки моркви ми, як правило, передаємо на сушку для майбутніх спецій. А в цілому природне зменшення врожаю складає лише 7%

– Окрім температурного режиму, які ще складові успішного зберігання важливі, на вашу думку?

– Як в будь-якому бізнесі, успіх – це система. У нашому випадку успіх складається з трьох систем – зволоження, штучного охолодження та вентиляції. Овочесховище «Органік-Д» спроектоване з метою максимально утримати первинний вигляд овочів та їх свіжість. Повністю керований процес озонує повітря, чим пролонгує життя вітамінів та мінеральних компонентів в овочах, відповідає за знезараження складу.

Якщо підприємство витримує всі вимоги збереження на початку збору врожаю, то в квітні може зірвати овочевий джек-пот. Ціна на ту ж саму моркву буде втричі вища за теперішню.

– Ви вважаєте таку ціну справедливою?

– Важко сказати. Але, зауважу, що низька ціна на продукт не є панацеєю, бо відчиняє двері експорту і закриває вітчизняним виробникам.

Перш за все, фактор ціни залежить від врожайності року та інших гойдалок ринку, вдруге, що має значення в нашому випадку, від утримання складу. Правильне збереження овочів в «Органік-Д» дозволяє залишати в овочах цінні речовини, а саме з цього і повинна формуватися вартість продукту.

– А як визначити  вітамінність за зовнішніми виглядом?

– Купуйте не зів’ялий продукт природного кольору. Морква, чим темніша, тим більше в ній каротину. Рівність плоду каже про щільний полив та вдалий сорт. А ще – овочі повинні пахнути і мати документи.

Зі своєї сторони можемо порадити моркву «Органік-Д», яка вже продається вроздріб у Вінницьких торговельних мережах. Обіцяємо всю зиму держати її в ідеальній формі завдяки спеціально оснащеному овочевому простору. 

До речі, іміджевий слоган нашої компанії так і звучить – «простір, де живуть чисто овочі»!

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:27 «Це диво, що він живий»: подробиці жорстокого нападу на 16-річного хлопця біля Sky Park photo_camera 21:26 Вінничанка Валерія Якушева може підтвердити статус найкращої волейболістки країни 21:01 Друге життя артефактів. У Вінниці відновлюють середньовічний скарб та автентичне вбрання photo_camera 20:11 Студентка медуніверситету Катря рятувала інших як донор, а тепер сама чекає на допомогу photo_camera Від читача 18:46 В Україні створюють платформу, через яку землевласники зможуть подаватися на гранти 19:19 Катастрофи, трагедії та випробування Вінниці: про 15 сумних подій, які пережили вінничани за останні 100 років photo_camera 19:05 Воєнний стан та свята: що каже закон про вихідний на Різдво 2025 18:01 Від Піщанки до Вінниці: активісти області об’єдналися, щоб разом вирішувати проблеми громад play_circle_filled photo_camera 17:34 Як тротуар перетворили на парковку: мешканці Слов’янки просять міську владу повернути прохід 17:20 Свята зі смаком: новорічні та різдвяні страви на самовініс від Mc Laud Pub (партнерський проєкт) 16:52 «За роботу відзвітували, а винних не знайшли»: в облраді з’ясовували причини смерті хлопчика в Серебрії 16:49 Арктичне повітря принесе у Вінницю морози до -12 градусів 15:49 Сусіди витягли чоловіка та жінку з палаючої хати в Дашківцях 14:30 Новорічний «Олівʼє» подорожчав: скільки коштує святковий салат у 2025 році 14:12 Mercedes збив чоловіка на узбіччі дороги в Калинівці 13:55 Новорічний корпоратив 2026 у Вінниці. Де зустрітися з колегами і за скільки? (партнерський проєкт) 13:22 «Миколай» для онкохворих дітей: бійці передали з фронту 25 тисяч, а волонтерка влаштувала свято play_circle_filled photo_camera 13:07 Невдалі штурми рф: армія окупантів залишилася без двох літаків та восьми танків photo_camera 12:44 Груповий напад в центрі Вінниці: 16-річний «очільник» побиття отримав підозру 12:00 Російський обстріл понівечив 14 будинків на Вінниччині: жителі не дістали поранень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up