Увімкнути економ-режим. Як підготуватись до кризи через карантин

Увімкнути економ-режим. Як підготуватись до кризи через карантин
  • Заклади — припинили свою роботу, підприємства — скорочують працівників, а курс долара — продовжує зростати. 
  • Як поводитись з грішми у такій ситуації та не панікувати, а почати розумно витрачати? 

 

У зв'язку з пандемією коронавірусу в Україні продовжили карантинні заходи по 24 квітня. У цей час багато бізнесів намагаються вижити в умовах скасування замовлень через що змушені скорочувати персонал. Відповідно, люди втрачають робочі місця або отримують на час карантину меншу зарплату. Як не панікувати та підготуватись до кризи? Ми розібрались разом з експертами з фінансової грамотності. 

Чи можливо підготуватись до кризи? 

— До такого розвитку подій готовим бути неможливо, — розповідає голова «Асоціація власників малого та середнього бізнесу» та підприємець Руслан Соболь. — Жодна економіка та країна не готова до такого. Відповідно, підготуватись — не можна, але можна благополучно для свого бюджету вижити у таких обставинах. 

За словами Руслана Соболя потрібно ввімкнути максимальний режим економії, адже ніхто не знає наскільки затягнеться карантин і вся ця ситуація, в якій ми знаходимось. 

Відео дня

— Треба знизити свої запити, як споживача, купувати лише найнеобхідніше. Незалежно від того  керуєте ви сімейним бюджетом чи цілого підприємства — економія порада для всіх, — розповідає підприємець. — Зараз ми точно прийдемо до моменту, коли отримаємо ріст безробіття. Виплачувати заробітні плати припинять, як у приватному секторі, так і у державному. У бюджеті дірка, грошей брати немає звідки. Ми зупинили підприємства і точно прийдемо до дефіциту бюджету. Тому, якщо ви маєте якісь заощадження, то саме час почати використовувати їх максимально раціонально. 

За словами Руслана Соболя, в таких стресових ситуаціях потрібно готувати до найгіршого розвитку подій, автоматично, кожен з нас буде готовий до будь-якого іншого розвитку. Найгірша ситуація — це, уявити, що гроші, які у вас є на руках — останні. 

Радник Торгово-промислової палати України Олег Лиховид вважає, що найважливіше — не пускати кризу в голову. Наприклад, за його словами, не варто реагувати на кожну «страшну» новину.

— Треба спостерігати. Значення мають не події, а тенденції. Тільки одна подія має вирішальне значення — коли влучає куля. Про все інше треба судити з огляду на тенденції. Ну і дотримуватися запобіжних заходів, щоб куля чи то пак вірус не втрапив, — пояснює Олег Лиховид. — Взагалі, легше пройти кризу тому, хто до кризи вів себе правильно: формував фінансовий запас, займався фізкультурою, мив руки, дбав про власний розвиток, перш за все інтелектуальний. Тому, якщо не робили цього раніше — зараз саме час починати, особливо з фінансової врівноваженості.

У якій валюті та де краще зберігати гроші? 

На найближчу перспективу, на думку голови «Асоціації власників малого та середнього бізнесу», треба тримати гроші у твердій валюті — долар, євро. Якщо говорити про середньострокову перспективу — долар. Надалі, як каже фахівець, ніхто не скаже у якій валюті правильно зберігати, бо незрозуміло, що взагалі буде з фінансовим сектором та міжнародним ринком.

— Гроші варто тримати у готівці, адже при такій умові у вас найкоротший шлях доступу до них, — вважає Руслан Соболь. — Зараз банківський сектор точно включить запобіжні заходи. Наприклад,  обмеження на суму, на кількість транзакцій в день і тому подібне.

За словами Олега Лиховида тримати гроші краще в тій валюті, якою розраховуєтесь. Бо, як пояснює експерт, якщо постійно тріпотіти з обміном, то ви втратите більше, ніж виграєте. 

— Якщо грошей більше, як на кілька місяців життя, то їх треба інвестувати. Будь-яка валюта — не інвестиційний інструмент, — каже фахівець. — Хто лякається курсу, той має зрозуміти, що на невеликих сумах і втрати невеликі. Тому вони не варті нервувань. А з великими сумами думати треба про інвестиції.

Підприємець Михайло Ізюмський також вважає, що однозначно певну суму коштів треба тримати в готівці, адже може виникнути ажіотаж і будуть проблеми з отриманням коштів в банкоматах чи відділеннях банків. 

— Стосовно депозитів, знімати не варто, банківська система набагато міцніша зараз, ніж за попередніх криз, — розповідає підприємець. — Правда, нещодавно знизили облікові ставки і відповідно просіли відсоткові ставки за депозитами, тому можливо варто почекати підняття облікових ставок або класти кошти на валютні депозити. 

Я хотів здійснити серйозну покупку. Чи варто купувати зараз? 

На думку підприємця Руслана Соболя, зараз не найкращий час купувати. Хоча, як пояснює фахівець, якщо говоримо про те, що було у планах купити щось дуже дороге, то це щось — точно стане дешевшим.

— Дороговартісні речі варто зараз купувати тільки як капітал, тобто, якщо вони допомагають або спрощують заробляння грошей, — каже Олег Лиховид. — Ми ж зараз тільки вповзаємо в кризу, і поки не зрозуміло, на що будуть потрібні гроші.

Підприємець Михайло Ізюмський вважає, якщо  у вас є достатньо заощаджень і нічого не загрожує доходам, а гроші відкладено вже давно, то можливо, саме час купувати в кризові часи. Адже, за його словами, ринок перенасичено пропозицією і майже немає попиту, тому ціни падають і можна зекономити.

Практикувати розумний підхід до енергозаощадження

Через роботу поза офісами на удаленому режимі, споживання електроенергії та води відповідно збільшується. Фахівці радять зменшити споживання води, газу та електроенергії. Можливо, в межах одного місяця економія буде незначною, але в перспективі — це матиме ефект.

— Ще поки не відома статистика, на скільки саме енерговитрати у березні зростуть у житловому секторі, — розповідає керівник відділу рішень з енергоефективності та електромобільності YASNO Антон Ковалишин. — Аби скоротити свої витрати на електроенергію удвічі, необхідний простий, але комплексний підхід: встановити двозонний лічильник електроенергії, що дозволяє сплачувати удвічі менше за електроенергію, спожиту з 23 до 07 годин. Також замінити всі лампочки на LED, що споживають до 10 разів менше електроенергії, ніж звичайні лампи розжарювання. 

А за допомогою розумних розеток, за словами Антона Ковалишина, можна налаштувати автоматичне вмикання-вимикання електроприладів у потрібний час, або у час пільгового тарифу: бойлер, обігрівач, кондиціонер, зарядка ноутбуків та смартфонів, посудомийка та інше. Фахівець каже, навіть, якщо зараз купити це все можливості немає, то якраз час задуматись і в майбутньому придбати. 

Читайте також: 

«Дожити до зарплати», або як і навіщо вести особистий бюджет

Я працюю вдома. Поради, як не втратити продуктивність

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Kolya Vinnitskiy

    Зарплаты перестанут платить в державному  секторі.Руслан Соболь ,плод своей больной фантазии посвяти жене и детям .P.S. Зачем необразованных ,тупых ,не понимающих ситуацию публиковать ?)Хотя ..кто ещё будет давать комментарии такой газете .))
  • Pravdorub

    Ми в цему "економ-режимі" живемо ще з часів Миколи Другого
  • Swrg

    Я - помоги государству с короновирусом.
    Я позаботься об образовании, своем и детей.
    Я побеспокойся о медицинском обеспечении семьи и себя.
    Я обеспечь себе старость.
    Зачем мне такое государство и почему я должен платить ему налоги?!

    Ols Kat reply Swrg

    Вы должны платить государству налоги чтобы оно не привлекло Вас к ответственности за неуплату налогов
  • Наталия Войт

    Вполне ожидаемая ситуация
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up