Я працюю вдома. Поради, як не втратити продуктивність

Я працюю вдома. Поради, як не втратити продуктивність
  • Через поширення коронавірусу чимало людей переходить на роботу вдома. Для когось — це бажана свобода від офісу, а для когось — складний досвід, адже навколо з’являється стільки відволікаючих факторів. 
  • Ми зібрали поради, які допоможуть зберегти продуктивність та баланс, якщо ви працюєте дистанційно.

Зручне ліжко, телебачення, соцмережі, діти або батьки, які хочуть поговорити, та інші відволікаючі фактори, — все це впливає на ефективність роботи вдома. Але через загрозу поширення коронавірусу з запровадження карантину більшості волею-неволею доводиться працювати саме дистанційно. 

Якщо дотримуватись всіх рекомендацій та правил карантину, то вам варто постійно перебувати вдома, а на вулицю виходити лише за нагальної потреби, тобто в аптеку або у продуктовий магазин. Саме так ви мінімізуєте ризик заразитись коронавірусом. 

Проте як у таких умовах, коли постійно перебуваєш в одному місці, залишатись продуктивним? Як не нудьгувати за колегами та офісом, а створити робочий простір в межах власної квартири? Як працювати без шкоди для здоров’я та здорового глузду? Ми зібрали для вас поради, які допоможуть розібратись з цими запитаннями. 

Відео дня

Створіть робоче місце та «зберіться на роботу»

Найпершу пораду, яку дають практично усі фрілансери, психологи чи інші фахівці — створіть баланс між домом та роботою. Розділіть простір на «робочий» та «домашній». 

Звичайно, працювати у ліжку під теплою ковдрою — ще та спокуса, але у такій обстановці ваша ефективність буде невеликою.

— Під час карантину починається непростий період «як не розтринькати час». А спокус   та самозаспокоєння буде багато — від стандартного «час ще є» до «не так вже й хотілося». А тому працюйте за столом чи створіть собі інше робоче місце, — розповідає коуч з розвитку Дмитро Бузько. — Воно має відрізнятися від місць, де ви відпочиваєте чи їсте. Так вже створена наша нервова система — за кожною дією закріплюється низка стимулюючих образів. Зазвичай для роботи — це стіл, лампа, стілець, канцелярські аксесуари.

Як пояснює коуч з особистісного розвитку, також бажано, але не обов'язково, працювати в такому одязі, в якому ви ходите до офісу.

За словами автора книжок з професійної та особистої ефективності Віталія Голубєва, перш за все, варто домовитися з вашими рідними чи співмешканцями про свій новий режим роботи. Адже вплив середовища важко переоцінити. Поясніть, що, як і коли ви тепер будете робити та чому це важливо.

— Раджу постійно підтримувати порядок на робочому місці, незважаючи на те, що воно домашнє. Тут стане у пригоді «метод обмеженого хаосу», — каже чоловік. 

Віталій пояснює, нехай вдома порядок неідеальний — це нормально, особливо, коли є діти. Але попри все, варто уникати хаосу на тій обмеженій ділянці, яка є вашим тимчасовим робочим місцем. Тобто, нехай хаос буде обмежений не робочими ділянками оселі.

Не спіть досхочу, а окресліть робочий час

— Варто максимально, наскільки це можливо, дотримуватися робочого графіку. Звичайно, можуть бути певні відхилення, але не радикально, — радить психологиня Надія Тарасова. — На інший час психіці може бути важко перелаштуватися і тому вона може «саботувати» робочий процес.

Психологиня пояснює, якщо людина ходить на роботу, справляється з нею, виконує свої завдання, то значить вона в певній мірі вміє самоорганізовуватися. Тепер важливо цю самоорганізацію перенести в домашні умови. Для когось це може бути виконання звичних робочих ритуалів в домашніх умовах, для когось «штрафні санкції». Наприклад, якщо не виконаєш цю роботу за певний термін, то не подивишся ввечері фільм. За словами, Надії, варто пам'ятати, що це ваша робота і від вашої організованості залежить ваш заробіток.

А от Віталій Голубєв радить зателефонувати родичам в селі. 

— Якщо ви живете в місті — зателефонуйте зранку родичам у селі. Почувши, скільки всього вони встигли зробити до 9 години, коли в містах багато хто і в до карантинний час ще не приступав до роботи, ви здивуєтесь, — каже чоловік. — Це допоможе вам замислитися. Думаю, це той випадок, коли варто взяти приклад з власних батьків, бабусі чи дідуся, які, живуть в селі, і добре знають: «Хто рано встає — тому Бог дає».

Спробуйте «правило 20 хвилин»

— Виберіть найважливішу справу на день та зробіть її в першу чергу. Усвідомте, що на вас буде полювати прокрастинація, — каже Дмитро Бузько. — Вона буде вам шепотіти, що «негайно треба попоїсти» чи «терміново треба поприбирати» тощо. 

Тут вам, за словами коуча з розвитку, на допомогу прийде «правило двадцяти хвилин». Його суть у тому, що впродовж 20-ти хвилин ви даєте собі обіцянку не відволікатися ні на що. 

— Зазвичай, цього вистачає, щоб захопитися процесом та закінчити почате. Якщо ні, зробіть 5-хвилинну перерву та сідайте знову на 20 хвилин, — каже Дмитро. — Коли закінчите першу справу, зробіть коротку перерву та беріться за іншу. Не збавляйте темп. Краще раніше закінчити, ніж накопичувати «горб невідпрацьованої роботи».Також він радить хвалити себе за кожний продуктивний день.

Поважайте особистий простір тих, з ким живете

— Це найважче під час карантину, адже тривале перебування в обмежених умовах заставляє зіштовхнутися з безліччю внутрішніх переживань, які можуть вилитися назовні у вигляді невдоволення партнером чи дітьми, — каже психологиня. — Тому перед тим, як дорікати в чомусь іншого, добре подумайте. Емоції в собі зараз важко втримати, але потрібно поговорити, а не «зриватись».

За словами Надії Тарасової, вам потрібно старатись поважати свій особистий простір і простір іншої людини. Крім того, пам’ятати, що в кожного є внутрішній світ і в складних зовнішніх умовах цей світ може проявлятися більше, ніж зазвичай, у вигляді різних переживань.

Займіться самоосвітою чи спортом

Після завершення вашого робочого дня, вимикайте всі робочі чати та відсторонюйтесь від усього, що пов’язане з роботою. Натомість, займіться фізичною активністю. 

Будьте на зв’язку. Особистого спілкування стало менше, але це не привід відміняти зустрічі з друзями. Все це можна робити онлайн. Швидше ми вже писали про те, чим зайняти таку велику кількість часу вдома. 

Як пояснюють фахівці, це нормально, що у такий стресовий час ви менш продуктивні. Проте карантин — слушний час для того, щоб «перегрупуватися» та вийти з нього сильнішим, розумнішим та більш усвідомленим.

Читайте також:

Коли в аптеках порожньо. Як зробити антисептик та захисну маску вдома

Їжа додому. Як і що у Вінниці під час карантину можна замовити онлайн

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up