Сезон консервації стартував: скільки коштуватимуть закрутки і аксесуари для них

Сезон консервації стартував: скільки коштуватимуть закрутки і аксесуари для них
  • Добігає кінця перший місяць літа, а це значить, що на кухнях багатьох вінничан стартував сезон домашньої консервації. Господині активно закуповують необхідне приладдя, овочі і ягоди. 
  • В яку суму обійдуться закрутки, чи дешевше купити готові банки зі смаколиками? Ми дізналися.

Сезон закруток стартував, господині витрачають сотні гривень і десятки годин аби запастись овочами та варенням на зиму. Одна із причин: зиму обіцяють непросту. 

За словами господинь, раніше вони морозили фрукти, а зараз робити це неможливо, світло вимикають. Тому будуть варити компоти та варення.

Відео дня

Багато інгредієнтів у порівнянні з минулим роком зменшились у ціні, вартість деяких продуктів зросла.

Журналісти «20 хвилин» побували в магазинах та на ринку, дізналися ціни на овочі і ягоди та на необхідні аксесуари.

Ціни на овочі та ягоди

Сезон закруток лише стартував, тож асортимент ягід та овочів для закруток поки невеликий, і червневі ціни ще кусаються. 

Вишню на ринку можна придбати по 30 гривень за кілограм, малину по 50, смородину по 60. Сезон полуниці вже минає, нині ягоду можна придбати за 100 грн/кг, хоч кілька тижнів тому вона коштувала 60 грн. 

Серед овочів для закруток зараз годяться кабачки (25 грн/кг) та огірки (40 грн/кг). Цибуля для маринадів коштує біля 15 грн/кг, часник молодий 160 грн. Пучок зелені 10-20 грн.

За словами господинь, лише з сезонних ягід тепер роблять компоти і варення.  Загалом не поспішають консервувати, чекають, поки ціни на овочі, ягоди та фрукти впадуть до мінімуму.

Сіль, цукор, аксесуари

Дізналися також, скільки у Вінниці нині коштують «аксесуари» для консервації. Зокрема, в магазинах кришки для закруток вартують 88-124 гривень за 50 штук. Вартість ключів для консервування в середньому 300 грн. 

Банки в ціні теж не зросли — півлітрові коштують по 9 гривень, літрові по 17 грн, трилітрові — 35 грн. 

Проблем із сіллю нема, є українська і турецька, ціна — близько 13 гривень за кілограм, цукор — від 28 гривень. Завзяті господині такий крам в сезон консервування беруть мішками. А олію соняшникову — бідонами. Її можна купити по ціні від 40 гривень і вище за пляшку. Оцет столовий — близько 17 гривень. 

Що стосується спецій, то лавровий лист в магазині в середньому коштуватиме 12  грн за пакетик, перець духмяний горошком 25 грн, чорний — 30. 

Хто не зробив заготовки цьогоріч, можна дістати зі старих запасів — консервація зберігається три роки. Або ж придбати готові закрутки в магазинах.

Але фабричні заготівлі (які були виготовлені з минулорічних урожаїв) у торгових мережах уже подорожчали на 10-15% та більше.

Ціни на готові закрутки

Для тих вінничан, хто не хоче витрачати час і зусилля на власні закрутки, можуть придбати готові банки з маринадами в супермаркетах міста. 

Мариновані огірки обійдуться по 69-110 грн за банку. Ціна залежить від обʼєму та виробника.

Ікра кабачкова коштує від 43 грн за майже півлітри. Консервовані томати — від 69 грн, овочеві салати — від 70 грн.

Варення полуничне можна купити по 90 грн за менш ніж півлітрову банку, малину по 80 грн, джем абрикосовий може вартувати і 100 грн за такий самий обʼєм. 

За словами товарознавців, зберігати соління, компоти, джеми та варення слід у темному прохолодному місці подалі від прямих сонячних променів. 

Скільки можна зберігати заготівлі? Кожен продукт має свій термін. Наприклад, овочеві салати-асорті можна зберігати до року. Солоні помідори та огірки — два роки, варення — до трьох років, фруктове желе — не більше року. 

Опитування

Чи робите власні закрутки?


 

Читайте також:

Ми перевірили баштанні культури. Що показав тест ранніх кавунів і динь на наявність нітратів?

Чи можна у Вінниці вже їсти полуницю, лохину, абрикоси? Ми перевірили їх на нітрати

Ми перевірили овочі для вітамінного салату: у редисці зашкалює рівень нітратів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Роман

    Стартував? Він вже давно йде
  • OL

    Тільки врахуйте ще, що на ринку вас обважать та ще й гниль підсунуть 😁

    Hanna reply OL

    А в вас очей нема гниль купувати?
    Та й вагк легко перевірити

    OL reply Hanna

    Я коли кажу, чому ви мені гниль кидаєте, то вони так говорять до мене ніби я їм 10 років гроші винен. Вже не кажучи про вагу 😁

keyboard_arrow_up