Ми перевірили баштанні культури. Що показав тест ранніх кавунів і динь на наявність нітратів?

Ми перевірили баштанні культури. Що показав тест ранніх кавунів і динь на наявність нітратів?
Сергій Гирич, декан факультету торгівлі, маркетингу та сфери обслуговування Вінницького торговельно - економічного інституту
  • Журналісти «20 хвилин» вирішили перевірити перші кавуні і дині, придбані на ринках і в супермаркетах Вінниці. Разом з товарознавцями тестували баштанні культури на вміст нітратів.
  • Таку перевірку нещодавно робили овочам та ягодам, та цього разу результати експерименту дійсно вразили.

У літню спеку чудово втамовують спрагу стиглий кавун або ароматна диня. На жаль, захоплення ранніми кавунами та динями може призвести до нездужання та навіть отруєння. Усе через підвищений вміст нітратів та різних стимуляторів росту, які недобросовісні виробники щедро додають у ґрунт, щоб прискорити зростання та збільшити масу плодів. Найбільша ймовірність перевищення нітратів саме в тепличних баштанних, тому що вони більшою мірою потребують підживлення для стимуляції росту.

Разом з фахівцями Вінницького торговельно-економічного інституту перевірили на нітрати ранні кавуни та дині, придбані на ринку та в торговельній мережі Вінниці.

Відео дня

— Сьогодні ми проведемо дослідження на вміст нітратів ранніх баштанних культур, кавунів і динь, — перед тестом розповів Сергій Гирич, декан факультету торгівлі, маркетингу та сфери обслуговування Вінницького торговельно - економічного інституту. — Це актуально, адже багато споживачів з пересторогою ставляться до споживання таких солодких, десертних ранніх фруктів, вважаючи, що вони часто є не зовсім безпечними для харчування. Хоча середньо-стиглі і пізні сорти,які продають

Забігаючи наперед, повідомимо — результат перевірки ранніх кавунів і динь вразив: всі показники  були в рази більші норми.

Кавуни

За словами експертів, мякоть кавуна на 92-95% складається з води. Решта – незначна кількість клітковини, вітамін С, червоні пігменти каротиноїди та лікопін, амінокислоти аргінін та цитрулін. У кавунах присутні у невеликій кількості 19 вітамінів та 11 мінералів. Ще в них міститься близько 4-6% цукрів: глюкози, фруктози та сахарози.

Щоденне споживання кавуна потрібне людям з атеросклерозом, жінкам у менопаузі та людям з гіпертензією та пре-гіпертензією. Кавун корисний для здоров'я шкіри та сітківки очей завдяки вмісту антиоксидантів. Водночас надмірне споживання кавуна користі не приносить.

Чи можна їсти кавуни в червні? За словами фахівців, більшість червневих кавунів імпортовані і вирощені в тепличних умовах. А значить, плоди містять хімію, у вигляді нітратів, пестицидів і навіть барвників.

Товарознавці Вінницького торговельно-економічного інституту перевірили на нітрати ранні баштанні культури, придбані на наших ринках і в магазинах. Слід зазначити, що допустима  норма вмісту нітратів в кавунах становить 60 мг/кг. 

Разом з експертом, за допомогою тестеру Greentest, перевірили на нітрати кавун, придбаний на місцевому ринку. Результат — 350 мг/ кг, що майже в шість разів перевищує норму.

У кавуна з супермаркету виявилося ще більше нітратів — 520 мг/кг. За свідченням експерта, такі кавуни потрібно вживати в обмежених кількостях. Адже застосування продукції з підвищеним вмістом нітратів може призвести до харчового отруєння. 

Дині

Диня добре втамовує спрагу і швидко насичує. При цьому в скибці дині міститься лише 50 ккал. Це чудовий замінник солодощів під час боротьби із зайвою вагою. Цей продукт може похвалитися величезним переліком корисних властивостей, що робить його ідеальним літнім перекусом. 150 г м'якоті дині можуть забезпечити організм добовою нормою вітамінів A і C. Продукт багатий калієм і вітаміном K, які потрібні для здоров'я кісток. Високий вміст клітковини в продукті покращує роботу кишечника.

З усіх баштанних культур диня має найвищий вміст бета-каротину. Цей антиоксидант відіграє роль у профілактиці раку і корисний для зору. Фрукт також багатий залізом, кальцієм, магнієм, електролітами. Деякі дослідження показують користь дині при серцево-судинних захворюваннях і в процесах старіння. 

За словами фахівців торговельно-економічного інституту, диню, що продають у червні, теж варто вживати з обережністю — зараз цей фрукт через надмірну кількість нітратів теж варто споживати з обережністю. Загалом, допустима норма вмісту нітратів у динях становить 90 мг/кг.

Перевірили диню, придбану на ринку. В ній вміст нітратів сягає 300 мг/ кг, що втричі перевищує норму.

Диня з торговельної мережі побила всі рекорди. Тут вміст нітратів в вісім разів перевищує норму, або 880 мг/ кг.

Через такі високі показники товарознавці навіть засумнівалися у роботі тестеру. Задля чистоти експерименту перевірили домашню цибулю на вміст нітратів, там табло приладу показало норму нижчу допустимої — тобто тестер справний, а от по дині з супермаркету є питання.

Висновок 

Як показав нітрат-тестер, в усіх зразках перевищення гранично допустимих норм в 3-8 разів. при чому, в м'якоті кавунів і динь нітратів менше, ближче до скоринки — значно більше.

— Таким чином всі зразки представлені сьогодні в якості дослідження, а це два зразки кавуна і два зразки дині, придбані в супермаркетах і на ринках, мають значне перевищення гранично допустимих норм нітратів, — підсумовує Сергій Гирич. — Вживання кількох скибок таких динь чи кавунів не принесе шкоди організму, оскільки людина має здатність виводити нітрати з організму, особливо якщо вона здорова. Проблематичніше людям з хронічними захворюваннями травлення, вагітним і дітям. Головне не споживати надмірну кількість, це може призвести до отруєнь і порушень нормального стану організму. Будемо чекати стиглих фруктів у серпні, з надією, що там вміст нітратів буде в межах норми.

 

Читайте також:

Чи можна у Вінниці вже їсти полуницю, лохину, абрикоси? Ми перевірили їх на нітрати

Ми перевірили овочі для вітамінного салату: у редисці зашкалює рівень нітратів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Koboyvn

    Сезонный овощ/фрукт/ягоду нужно вкушать в сезон. Остальное - попытка обмануть природу т.е. "нахимичить". Да и в сезон можно нарваться на "химика"!
  • LILIIA

    Так як я з Херсону, які кавуни і дині, у червні? Ми з баштану починали їсти в серпні. Зараз це суцільний нітрат.
  • Артем

    Інше запитання - чому дозволяють продавати таке?
  • Таня

    От цікаво чому така різниця показників між ринком та супермаркетом?
    Вони ж завезені що туди, що туди з одного місця

    AK reply Таня

    Нітрат-тестер працює по принципу вимірювання опору/електропровідності. Тобто, солодший фрукт покаже менше "нітратів", кислий покаже їх "більше" просто через органічні кислоти. Навіть якщо його впихнути в різні частини плоду показники різні. Цей тестер -- дуже примітивний експрес тест, точно тільки лабораторний аналіз поже показати із правильним, рівномірним та репрезентативним відбором зразків.

    Аlexandr reply Таня

    На рину продукція сугубо фермерських господарств. Супермаркети закупляють свою продукцію у внутрішніх постачальників або імпортні. Внутрішні постачальники - фермерські господарства (як на ринку), великі агрокомпанії (менша ціна, але гірша якість та менший асортимент), оптові ринки (ризикова справа, ціна  якість і свіжість варіюються). Імпортні постачальники - закордонні фермерські господарства (найвища якість, висока ціна, ексклюзив), імпортери (постачальники продукції з різних країн, широкий асортимент, але важко контролювати якість).
    При виборі постачальника враховують наступні фактори - ціна, якість, свіжість, асортимент, сезонність, логістика

keyboard_arrow_up