Податки-2016. Про складне простими словами

Податки-2016. Про складне простими словами

З першого дня нового 2016 року вступили у силу зміни до Податкового кодексу. Його називають "компромісним". Це не та бомба, яку хотів підкласти українцям під ялинку уряд, і не той подарунок, який хотіли бачити підприємці.

Тож - які головні зміни? 

Що із "спрощенкою"
Головна вимога підприємців до оновленого Податкового кодексу - залишити «спрощенку». Її залишили, але не без змін.
Для підприємців-єдинщиків I и II груп - все по старому.
По-новому будуть розраховуватись із державою III група. Для підприємців, що працюють за такою схемою знизили максимальний річний дохід - з 20 млн грн до 5 млн. Також підвищили ставку єдиного податку: для платників ПДВ з 2% до 3%, для неплатників ПДВ - з 4% до 5%.

Менше навантаження на зарплату
Торкнулися зміни і єдиного соціального внеску. Роботодавці платитимуть 22% у державну казну, замість цьогорічних 36,7 – 49,7%. Сплачувати ЄСВ у 2016-му будуть фізичні особи з доходами не більше 34,5 тисячі гривень на місяць (у порівнянні з нинішніми 23,4 тисяч). При цьому наймані працівники звільнені від сплати соціального внеску (який раніше становив 3,6%). Ставка податку на доходи фізичних осіб тепер складає 18% (раніше - 15% або 20 в залежності від розміру заробітної плати).

Відео дня

Данина на чотири колеса
Змінилася картина із податками на транспорт. Податко 25 тисяч гривень на рік платитимуть лише власники авто вартістю від 1 млн грн, не старших за п’ять років. Для порівняння, у 2015-му таку суму платили за легкові автівки будь-якої вартості з об’ємом двигуна понад три літра.
Відтепер перелік автомобілів, власники яких платитимуть транспортний податок, можна буде знайти на сайті Міністерства економічного розвитку. Із впровадженням цієї норми уряд планує одержати 3,4 млрд грн у цьому році. 

У нерухомості - майже без зрушень
Граничну ставку податку на нерухомість збільшили з 2 до 3%. Розміру мінімальної зарплати за один квадратний метр площі нерухомості. Пільги для власників маленького житла залишилися. А власники квартир площею більше 300 квадратних метрів і будинків більше 500 квадратних метрів у 2016-му мають сплатити 25 тисяч за кожен об’єкт із такою площею. Питання щодо неприватизованої нерухомості залишається відкритим. Податок на нерухоме майно у Вінниці можна розрахувати за допомогою «Калькулятора місцевого податку на нерухоме майно», що на офіційному сайті міськради. 

І як тепер пити? 
Розчарування чекає на тих, для кого мають значення цигарки та алкоголь. Акцизний податок на спирт та спиртні напої по відношенню до 2015 року зросте на 50% (до 105,8 грн/л), на пиво – на 100% (до 2,48 грн/л) і на усі вина, окрім натуральних виноградних - також на 100%. 
Таким чином, вартість пляшки вина зросте на 5-6 гривень, півлітра пива - на 1 гривню, горілка - приблизно на 12 гривень. 
Ставка на тютюнові вироби навіть після перегляду акцизів у бік пом'якшення збільшиться на 40% (до 318,26 грн у розрахунку за тисячу цигарок). З 2016 очікуйте, що найдешевша пачка цигарок коштуватиме близько 17 гривень.

Акциз на паливо
Верховна Рада підвищила акцизи на паливо для автомобілів на 13%. Акциз на альтернативні палива (газ) був підвищений на 42%. Причому підвищення акцизу на альтернативне паливо прийнято на постійній основі, тоді як акцизи на інші нафтопродукти підвищуються на період з 1 січня по 30 червня 2016.
На думку експертів, підвищення акцизів на нафтопродукти на фоні падаючих світових цін на нафту не вплине на вартість бензину і дизпалива в Україні. Близько 80% палива на сьогоднішній день імпортується, а закупівельні ціни на нафтопродукти знижуються.

Зрозуміти, як змінилася податкова картина в Україні допоможе також сюжет ТСН:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • lvlind

    "Жити по-новому" (С)
  • Юнона Авлова.

    таке враження, що "керівництво країни" захопили інопланетні істоти!
  • Анонім

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:04 У місті-побратимі Вінниці Карлсруе створять мурал-вишиванку 20:52 Футзалісти з Хмільника виграли обласні змагання «Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги» 20:50 Цій традиції дев'ять років: судді подарували сорочки-обереги немовлятам, які народилися у Вінниці photo_camera 20:45 У Вінниці співали пісні і читали вірші про вишиванку Від читача 10:21 «Шахрай у Вінниці: Як лікар-інтерн кинув місцевих на гроші?» 20:32 З пораненням тримав рубіж та рятував побратимів: відзначили воїна з Козятинщини 20:05 У Вінниці діти з поліцейськими виготовили український оберіг photo_camera 19:01 Перша вишиванка — у пологовому. Новонародженій калинівчанці медики подарували сорочку 18:45 На день — у маленькі Карпати. На фестивалі у селі Стіна покажуть те, що шукали пів року 18:43 «Вимикатимуть і влітку, і восени»: які графіки відключення світла існують і які з них вже діють у Вінниці 18:40 Медогляд дітей: які медичні центри Вінниці пропонують швидке та комфортне обстеження? (партнерський проєкт) 18:19 «Душа в місті Марії»: у Вінниці відкрили фотовиставку про материнську любов і втрату photo_camera 17:53 Рік братерства Вінниці з Карлсруе. Чим допомагає нам це місто і чим воно схоже з нашим? play_circle_filled photo_camera 17:05 Економія, комфорт, зв'язок: на Григоренка капітально ремонтують ліфт 16:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 16:06 Що ви знаєте про вишиванки? Тест до свята від «20хвилин» 15:31 У Вінниці розробили «Дорожню карту Захисника» для допомоги ветеранам 14:19 Сьогодні — День вишиванки. Народний репортаж із соцмереж вінничан до свята play_circle_filled photo_camera 14:00 День відкритих дверей! Запрошуємо у Вінницькій національний технічний університет (Новини компаній) 13:21 «Взірець безмежної любові»: презентували книгу про Героя України Дмитра Майбороду
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up