«Отримаєте 500 гривень за повітря». Як у Вінниці по «сірій схемі» скуповують землю

«Отримаєте 500 гривень за повітря». Як у Вінниці по «сірій схемі» скуповують землю
  • Вінничанам через соціальні мережі обіцяють легкі гроші. Отримати їх можна оформивши довіреність на землю.
  • За право володіння двома гектарами земель сільськогосподарського призначення обіцяють 500 гривень.  Окрему доплату обіцяють тим хто приведе друзів.

В редакцію 20minut зателефонував читач і повідомив, що йому запропонували сумнівний заробіток. Для того щоб отримати гроші хлопцю запропонували оформити довіреність на право власності на землю.

— Побачив оголошення в одній груп у Вайбер, — розповідає вінничанин. — Написав, щоб дізнатись трохи більше.

Хлопець поділився з нами скрінами листування у яких йому розповіли про деталі заробітку.

Відео дня

Ми зателефонували за вказаним номером телефону Віталію, який розміщував оголошення в групі, і розпитали, за що платять гроші.

— Збираємо підписи з приводу оренди землі, — розповідає Віталій. — У кожної людини є шматок землі на території України. Ви його в держави не заберете ну ніяк. А своїм підписом ви віддаєте його в оренду на три роки. Отримуєте 500 гривень фактично за повітря. Просто потрібно прийти й підписати документи. Лохотрону чи розводняку немає ніякого.

Чоловік також розповів, що гроші виплачують одразу. Якщо хочеться трохи заробити ще — можна привести ще когось. Все відбувається законно в офісі нотаріуса.

На запитання чи не порушуємо ми таким чином якісь норми законодавства Віталій відповів, що звичайно ні: «У нас вже пів міста тут було».

Ось як «сірі» земельні схеми прокоментував Центру журналістських розслідувань земельний експерт Георгій Могильний.

— Стандартні схеми, які існують — приватизація ділянок державної або комунальної землі по два гектари, а потім їхній перепродаж, — розповідає Георгій Могильний. — Великі агрохолдинги не будуть цим займатися, бо якщо їм потрібно 10 або 100 тисяч га землі, то знайти 50 тисяч людей, щоб скупити землю — нереально. А невеликі сільгосппідприємства, якісь перекупники, які захочуть торгувати землею — цілком можливо. Це для них досить прибуткова тема. Набрати за оголошеннями 500–600 студентів, які пишуть довіреність та передають право на отримання землі, а потім через знайомих в Держгеокадастрі приватизувати по 2 га, отримати тисячу га загалом. Потім за ринковою ціною продати землю. Це великі гроші.

Нагадаємо, подібні повідомлення про заробіток шириться соціальними мережами не вперше. Раніше ми вже писали про таку ж саму схему. Тоді вінничан запрошували оформити довіреність до нотаріуса Марини Ткачук. На зустріч до нотаріуса ходив вінницький активіст Андрій Гайдай, який зняв все на приховану камеру.

Нотаріус пояснила журналісту 20minut, що немає жодного відношення до «сірих схем» і подала на активіста до суду.

Читайте також:

«Там продовжуються роботи». Вінничанин зняв, як забудовують озеро на Старому місті

«Вибилися з режиму». Вінничани про те, як послаблення карантину вплине на життя

«Сидимо без грошей і покупців». Як працює вінницький речовий ринок

Помідор-вкусняшка і медові банани. ТОП-14 милих цінників з ринку «Привокзальний»

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Світлана Магденко

    Ви випадково не у Анатолія Шарія взяли це "журналістське розслідування "??
    Два дні тому ця тема була детально розібрана у нього.
    https://youtu.be/ssDfj68x55E

  • Світлана Магденко

  • Женя Винницкий

    как всегда спёрли всё на мелких фермеров....в Киеве по 1000 американских рублей давали за Га ещё лет 5 назад....мелкая шушера собирает документы  и передаёт куратору, кураторы дальше, а потом 1 человек передаёт всё крупному агрохолдингу....трудно схему разгадать....не ну конечно крупному холдингу выгоднее с паевиками иметь дело....и ведь кто-то в это верит
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera Від читача 18:58 смс для Анечки 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up