Опалення відключають. Які тарифи будуть з нового опалювального сезону?

Опалення відключають. Які тарифи будуть з нового опалювального сезону?
Вінничанка Валерія мешкає в однокімнатній квартирі на Київській. У минулому році, за половину жовтня, їй нарахували більше 300 гривень, чого в 2015 році було достатньо на всю комуналку. Джерело фото — архів "20хвилин"
  • За одну добу в домівках вінничан відключать опалення
  • Як пройшов опалювальний сезон? Вдвічі більші тарифи, загальний борг в 38 мільйонів, але опалення та гарячу воду отримали всі 100% споживачів
  • Тепловики розповіли, що очікує городян в опалювальному сезоні 2017-2018.

Опалювальний сезон у Вінниці сьогодні добігає кінця. Про це розповіли у комунальному підприємстві «Вінницяміськтеплоенерго». Протягом доби батареї відключать всім мешканцям багатоповерхівок.

А в школах, дитсадках, лікарнях та інших соціальних закладах — опалення відключать після відповідних заявок від керівників цих закладів. З якими результатами закінчився опалювальний сезон? Дізналися «20хвилин»

Тарифи та борг

Відео дня

Заступник гендиректора теплового підприємства Сергій Паламарчук розказав, що загальний борг на кінець опалювального сезону ще не розрахували, оскільки до 10 квітня мають підготувати платіжки за минулий місяць.

— Станом на кінець березня, загальний борг становить 38,4 мільйонів гривень, з яких населення боргує 26,6 мільйонів гривень. Загалом, вінничани щомісяця сплачували приблизно 90 мільйонів гривень за опалення та гарячу воду. У процентному відношенні регулярно сплачували за надані послуги 92% наших споживачів. Яким був борг за минулий опалювальний сезон — це складно сказати, оскільки нарахування йде не за один опалювальний сезон, а за весь період, — розповів заступник директора підприємства Сергій Паламарчук.

За його словами, тарифи на опалення та гарячу воду за цей сезон зросли в 2,5 рази. А середній розмір платіжки — 1800 гривень за опалення та гарячу воду (при розрахунку на 45-метрову площу квартири).

Питаємо, а чи зміняться тарифи на гарячу воду та опалення через зміну нарахування оплати за газ?

Підгрунтя для значного зростання тарифу на опалення та гарячу воду немає. Очікується лише коригування. У який бік воно буде (зменшення тарифів чи збільшення), поки що не можу сказати, бо ми тільки починаємо розробляти тарифи на наступний сезон. Цю пропозицію ми відправимо потім на розгляд Регулятору. Тобто, про нові тарифи на гарячу воду та опалення можна буде дізнатися приблизно через два місяці (в червні — авт.), — казав заступник директора Сергій Паламарчук.

Що будуть робити влітку?

У міжопалювальний період підприємство буде проводити підготовку до нового сезону, що розпочнеться восени 2017 року. Як звітував головний інженер тепловиків Максим Білик, завдяки такій підготовці всі 100% споживачів отримали опалення вчасно в минулому році.

Було підготовлено 100% об’єктів. А саме: відремонтовано 38 котелень, 79 центральних теплових пунктів, 1325 теплових камер, 178 індивідуальних теплових пунктів, проведено гідравлічні випробування 166 кілометрів теплових мереж, реконструйовано 8,8 км теплових мереж. Відтак, кількість аварій зведено до мінімуму. Термін ліквідації аварії в середньому складав 3 години, — казав головний інженер Білик.

Але вінничани скаржилися, що опалення не було протягом першого тижня (в минулому році включили 10 жовтня — авт.). Тепловики сказали, що зі свого боку вони виконали всі роботи вчасно. Та нарікають на зрив підготовки з боку ЖЕКів.

— Відповідальність за стан внутрішньо-будинкових систем покладена на ОСББ та ЖЕКи. Скарги про неякісну теплову енергію або ж про взагалі відсутнє теплопостачання слід подавати їм, — казала речник підприємства Юлія Петришена.

— У таких випадках «Вінницяміськтеплоенерго» забезпечило приведення послуг до належної якості та, відповідно, здійснює перерахунок  за період відхилення від визначених норм. Також, у міжопалювальний період 2017 року теплове підприємство докладатиме зусиль, аби мінімізувати ризики на наступний опалювальний сезон, — додав головний інженер Максим Білик.

Про плани. На черзі — реконструкція на Вишеньці

Окрім цього згідно із комплексним планом в міжопалювальний період планується:

  • 100% облік тепла в усіх багатоповерхівках до кінця 2017 року (зараз 70% багатоповерхівок мають лічильники)

  • реконструкція 23 ділянок тепломереж із заміною ізоляції, загальною протяжністю 4,1 кілометрів

  • теплоізоляція магістральних теплотрас — 3,4 кілометрів

  • перевірка та підготовка усіх об’єктів.

  • реконструкція газової котельні, що по вул.Зулінського 9. (в рамках «Проекту з енергоефективності» за підтримки міської ради та Державного секретаріату з економічних питань Швейцарської Конфедерації (SECO).

Начальник стратегічного відділу «Вінницяміськтеплоенерго» Тетяна Балибюк розповіла про плани підприємства щодо покращення тепломереж.

— До початку нового опалювального періоду плануємо закінчити реконструкцію котельні на Зулінського, 9, яку обладнають новими газовими та твердопаливними котлами. У лютому цього року підписали продовження Меморандуму зі Швейцарською Конфедерацією до кінця 2018 року. Оскільки вдалося заощадити кошти зі швейцарського гранту на обладнанні котелень Баженова та Зулінського, подано заявку на реконструкцію системи гарячого водопостачання частини мікрорайону Вишенька. Встановлення індивідуальних теплових пунктів з онлайн-наглядом через наші сервери, заміна тепломереж тощо, — казала начальник стратегічного відділу Балибюк.

Проте, за словами пані Тетяни, очікувати в цьому році реконструкції тепломереж Вишеньки не варто. Оскільки заявка має пройти оцінку швейцарських фахівців, а потім — розробка проекту, тендер. На це може піти не менше півроку.

— Ймовірно, реконструкція системи гарячого водопостачання Вишеньки буде не раніше 2018 року. Кошти на обладнання виділяє Швейцарська конфедерація, а з боку міськради та підприємства — оплата вартості робіт, — розказала Тетяна Балибюк.

Нагадаємо, що в минулому році опалення та гарячу воду на Тяжилові надавала твердопаливна котельня. За розрахунками фахівців, котельня на Баженова заощаджує до 2,2 мільйонів кубів газу на рік.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Банду Геть !

    Вот б**дь не нажрутся баллом. Грабят людей по беспределу
  • З.А.Глядач

    ВЖЕ відключили.
  • Aleksandr Gladkov

    Больше всего вопросов к отоплению, потому что, то как его считают остается загадкой. Больше 1000 гривен в месяц за еле тёплые батареи, зато котельная на Баженова экономит кому-то деньги, но явно не мне.
  • Ваняк

    почему долги? да потому что у 80% людей нет денег оплатить те деньги, которые вы за это требуете...

    я за 5 месяцев отопительного  отдал более 7000 грн, это дурдом товарищи!

    Logan Non reply Ваняк

    украина цэ европа

    Усатий В'ячеслав reply Ваняк

    тамбовский волк...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up