За опалення та гарячу воду вінничани винні 40 мільйонів. Що чекає на боржників?

За опалення та гарячу воду вінничани винні 40 мільйонів. Що чекає на боржників?
Раїса Поліщук мешкає на Стеценка. У лютому 2016 року їй неправильно нарахували суму понад 1400 гривень за гарячу воду. «20хвилин» розібралися в цій історії, і жінці зробили перерахунок.
  • У кінці березня борг вже 40 мільйонів 266 тисяч гривень
  • Як побороти непідйомні платіжки? Є варіант реструктуризації боргу, розстрочка на комуналку. Або платити по лічильникам.
  • І справу до суду краще не доводити. Юристи пояснили, чи можуть забрати житло та як змусять платити по боргам

У прес-службі комунального підприємства «Вінницяміськтеплоенерго» розповіли, що за лютий розрахувались трохи більше половини містян:

«За останній місяць зими 2017 року споживачі сплатили за послуги 62,2 % від нарахованої суми. Станом на 21 березня населення боргує тепловому підприємству 40 мільйонів 266 тисяч гривень з урахуванням боргів минулих періодів», — йдеться у повідомленні.

За один місяць комунальний борг вінничан збільшився на третину.

Відео дня

У кінці лютого заборгованність була 27 мільйонів гривень.

У розмові з журналістом прес-секретар підприємства Юлія Петришена розповіла, що найбільший борг мають мешканці одного з будинків на Князів Коріатовичів (колишня Свердлова)

— Там борг на одне домогосподарство приблизно 80 тисяч гривень, — каже Петришена. — Якщо городяни відмовляються платити навіть після того, як підприємство неодноразово зверталося про погашення заборгованності, тоді подаємо справу до суду. А це приблизно 100 справ щомісяця. У результаті, більше половини судових заяв задовольняють на користь підприємства.

Як подолати непідйомні платіжки за опалення? Про це «20хвилин» розповідали в матеріалі: Борг вінничан за комуналку зріс до 27 мільйонів — тепловики

Краще не доводити справу до суду. Це радить старший юрист компанії «iLex Co. Ltd.» Алла Міщенко.

— Наприклад, споживач за рік заборгував за комунальні послуги більше 6,6 тисячі гривень. Однак, через суд стягнули вже дев’ять тисяч, з яких інфляційні витрати (майже дві тисячі гривень), судовий збір за подачу заяви про видачу судового наказу (689 гривень), за позовну заяву (1378 грн), 3% річних (300 гривень) і борг за комунальні послуги. Раджу громадянам своєчасно сплачувати житлово-комунальні послуги, щоб у подальшому не виникало подібних ситуацій. У випадку ж неможливості своєчасного розрахунку можна укласти договір реструктуризації заборгованості, — сказав юрист.

А ще є судові виконавці. Чи можуть вони відібрати квартиру? Як розповіла речник тепловиків Юлія Петришена, за борги підприємству житло ще не забирали. Хоча за законом про виконавчу службу мають право на конфіскацію нерухомості для її продажу.

Арешт та продаж нерухомості боржника проводиться тільки якщо є таке рішення суду.

— Наше підприємство при стягненні боргу через суд не зазначає в позовній вимозі, що за рахунок «конфіскації нерухомого майна». Такої вимоги просто немає для позову. Тільки суд може вирішити, як саме стягнути заборгованність, — пояснив начальник юридичного відділу «Вінницяміськтеплоенерго» Вадим Мороз.

У статті 10 цього закону вказано, що можуть конфіскувати судові виконавці:

  • кошти, цінні папери, інше майно (майнові права), корпоративні права, майнові права інтелектуальної власності, об’єкти інтелектуальної, творчої діяльності, інше майно (майнові права) боржника, у тому числі якщо вони перебувають в інших осіб або належать боржникові від інших осіб, або боржник володіє ними спільно з іншими особами;

  • стягнення із заробітної плати, пенсії, стипендії та інший дохід боржника;

  • вилучення в боржника і передача стягувачу предметів, зазначених у рішенні;

  • заборона боржнику розпоряджатися та/або користуватися майном, яке належить йому на праві власності, у тому числі коштами, або встановлення боржнику обов’язку користуватися таким майном на умовах, визначених виконавцем;

  • інші заходи примусового характеру, передбачені цим Законом.

Також в законі вказаний перелік тих речей, які не можуть бути конфісковані виконавчою службою.

Інші питання. Журналіст запитав у речника тепловиків Юлії Петришеної про те, що турбує вінничан.

Коли закінчиться опалювальний сезон?

— Це не вирішує комунальне підприємство. Рішення про закінчення опалювального сезону приймає міська влада. Але, взагалі, для цього потрібно, щоб середньодобова температура була на рівні 8 градусів тепла три дні поспіль.

Чи зменшують опалення, якщо на вулиці тепло?

— З боку теплового підприємства не вигідно перегрівати будинки, коли на вулиці жарко. Не тільки споживачам хочеться заощадити, але й постачальникам тепла. Звісно, коли тепліше на вулиці, то подають менше тепла з котелень, що відбувається і зараз. Теплове навантаження не йде в одному й тому ж режимі. Наприклад, ті будинки, що обладнані датчиками зменшують температуру в помешканні взагалі в автоматичному режимі. Це зменшує розмір платіжок за опалення як в тих, хто має лічильники на будинку, так й тих, що немає.

Чому треба платити за опалення в під’їзді, якщо я цим не користуюсь?

— Відповідно до Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, за  утримання місць загального користування повинні відповідати всі мешканці. Вінничани, які мають автономне опалення, не звільняються від сплати за спожиту енергію в загальнобудинкових приміщеннях.

Платити за опалення під’їздів не треба, якщо радіатори відсутні чи холодні. Однак, як зазначають тепловики, ще потрібно сплачувати «частку за розподільчі трубопроводи, які знаходяться в підвалі або на горищі»

Залишайте під цією новиною коментарі зі своїми запитаннями. «20хвилин» задасть їх міським тепловикам

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Прокоповна Проня

    Пополнят армию бомжиков.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up