Через відключення світла ціни на деякі продукти зростуть в рази? Товарознавці дали роз'яснення

Через відключення світла ціни на деякі продукти зростуть в рази? Товарознавці дали роз'яснення
  • Енергетична криза по-різному впливає на виробництво продуктів. З цією проблемою стикнулись усі харчові підприємства України.
  • Як це вплине на цінову політику, розповіли вінницькі експерти. 

Постійні відключення світла потужно б'ють як по економіці в цілому, так і по кишені кінцевого споживача, а бізнес змушений перебудовувати свою роботу з огляду на нову реальність.

Ведення бізнесу в умовах постійної відсутності світла перетворюється на суцільні проблеми: порушуються виробничі процеси, знижується продуктивність праці, результат не гарантований. В решті решт страждає кінцевий споживач, якому доводиться зі свого гаманця платити за проблеми бізнесу. 

А незабаром ціни на продукти зростуть в рази, зокрема на хлібо-булочні та молочні вироби. Про це розповіла завідувачка кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торговельно економічного інституту Алла Тернова.

Відео дня

Молокопродукти

Найбільше від аварійних відключень, за словам Али Тернової, страждає молочна галузь, оскільки для зберігання молочних продуктів потрібна безперебійна електроенергія, молоко потрібно зберігати при низькій температурі з безперебійним постачанням електрики. Схожа ситуація з виробництвом м'ясних продуктів.

— У структурі собівартості молочних продуктів паливно-енергетичні витрати складають 8-10%, однак є модернізовані підприємства, де цей показник знижено до 3%. У зв’язку з цим ціни для споживачів спочатку зростуть на 10%, а до осені — на 25-30% — зазначає товарознавиця. 

Хлібопродукти і яйця

У собівартості хлібної продукції електроенергія складає близько 5%. Водночас дефіцит електрики не єдина проблема виробників хліба.

— На його ціну також впливає дефіцит критично важливих працівників і зростання вартості зерна,— зазначає завідувачка кафедри товарознавства. — Ці чинники вже збільшили собівартість виробництва хліба на 10%, а найближчими місяцями він здорожчає ще на 20%.

Щодо виробництва яєць, то тут трохи інакше споживання електроенергії, проте світло для птиці також повинно бути цілодобово. Крім цього, за словами Алли Тернової,  виконується технічно-механічна робота подачі води, збір яєць тощо. Тому, по можливості, використовуються додаткові джерела енергії.

Ціни на паливо і валюту 

Якщо великі підприємства можуть дозволити собі імпорт електроенергії, то малі і середні будуть вимушені користуватись генераторами.

— Варто зазначити, що великі промислові підприємства не користуються дизельними генераторами через значну вартість палива для їх обслуговування, а віддають перевагу газовим установкам, використання яких додає 20% до попередніх витрат виробництва на електроенергію, що, відповідно, буде закладатися у собівартість та в ціну продукції, — зазначила Алла Тернова.

За словами експерта, ключова проблема полягає навіть не в паливі для електрогенераторів.

— Ця техніка має обмежений ресурс і не може постійно балансувати відсутність централізованого електропостачання. Це тимчасове рішення для аварій чи незбалансованих пікових годин, — говорить експертка.

Серед додаткових факторів, які наразі впливають на ціни українських виробників, товарознавиця також називає нестабільність валютного курсу, зниження споживчого попиту на внутрішньому ринку, брак кадрів у бізнесі, зокрема наявні проблеми з механізмом бронювання фахівців, постійні зміни в законодавстві та плани щодо збільшення податків.


Читайте також:

Мобілізація, пенсії, світлофори. Що зміниться для вінничан у липні

Сезон консервації стартував: скільки коштуватимуть закрутки і аксесуари для них

Каші, юшки та пісні. Як у Вінниці провели Фестиваль польової кухні, присвячений пам’яті кухаря-АТОвця

Страви з квітів та плодів. Ділимося літніми рецептами подільської кухні від Олени Павлової

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Електрик Вінниця

    Аплодую стоячи в такій пизді ми ще не були

keyboard_arrow_up