Мобілізація, пенсії, світлофори. Що зміниться для вінничан у липні

Мобілізація, пенсії, світлофори. Що зміниться для вінничан у липні
У липні буде низка важливих змін. Почнуть діяти нові норми закону про мобілізацію, мають замінити безперебійники на світлофорах, а деякі пенсіонери залишаться без виплат
  • Другий місяць літа принесе вінничанам чимало змін, зокрема мобілізаційних.
  • Спливає термін на оновлення облікових даних, почнуть розсилати повістки поштою, а студентів-заочників можуть мобілізувати.
  • А як щодо пенсій, тарифів та субсидій? І яких ще змін очікувати вінничанам?

Через підвищення тарифів на електроенергію, субсидії будуть перераховані автоматично, тож йти нікуди не треба. Однак є і погані новини — деякі люди не отримають пенсії у липні.

Найбільше змін у мобілізації

По-перше, 16 липня буде останнім днем, коли військовозобов’язані зможуть оновити свої дані у «Резерв+» або ЦНАПах. Адже саме цієї дати минає 60 днів, які давали чоловікам на оновлення особистих даних.

Далі, з вказаної вище дати почнуть діяти штрафи за порушення правил військового обліку та мобілізації. Розмір штрафу — 17-25,5 тисяч гривень. Підприємство, на якому порушуються правила військового обліку співробітників, може отримати штраф від 34 до 59,5 тисяч гривень, про що викладено у статтях 210 та 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відео дня

— За Законом №3696-IX ТЦК звільнені від обов’язку складати протоколи за ст.ст. 210,  210-1  КУпАП. Це означає, що ТЦК має право одразу виносити постанову про накладення штрафу, — пояснив адвокат Main Business Partner Владислав Гук.

Якщо людина не сплатить штраф впродовж 15 днів, можуть бути запущені інші механізми примусу - блокування банківських рахунків, арешт майна і навіть притягнення до кримінальної відповідальності.

По-друге, із 16 липня повістки, надіслані поштою, вважатимуться врученими.

— Рекомендований лист приходить людині, яка повинна його отримати під підпис або відмовитися під підпис. Якщо лист повертається, вважається, що його було доставлено. Якщо людини не було на місці, і лист повернувся, запускається механізм адміністративного правопорушення, — пояснив речник Міноборони Дмитро Лазуткін.

І по-третє, з липня студенти-заочники та ті, хто здобуває другу або третю вищу освіту, можуть бути мобілізовані.

Про це йдеться у новій редакції закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, який набрав чинності 18 травня 2024 року. Йдеться про здобувачів освіти:

Вік та спеціальність студентів не мають значення.

Тарифи, пенсії, субсидії

З 1 червня ціна на електроенергію підвищилася і поки що залишатиметься незмінною. Тепер українці платять 4,32 гривні за кіловат-годину. Нічний тариф на електроенергію становить 2,16 гривні за кіловат-годину. 

Через це перерахують субсидії. Зроблять це автоматично, без звернення вінничан. У Пенсійному фонді України пишуть, що, оскільки зростання тарифу на електроенергію відбулося з 1 червня, сума перерахованої субсидії буде відображена у виплаті за червень, яку одержувачі нарахують у наступному місяці — липні.

Ціна на газ для клієнтів Нафтогазу залишилася на рівні 7,96 грн за кубічний метр.

Інші тарифи для вінничан поки не змінюються. Зокрема, холодна вода — 25,62 грн за куб; гаряча вода («ВМТЕ») — 95,28 грн за куб.

У липні в Україні деякі пенсіонери залишаться без виплат через те, що вони не пройшли обов’язкову ідентифікацію, зазначили у Пенсійному фонді України. 

Це стосується саме тих людей, які отримали статус переселенця до 24 лютого 2022 року. Однак надходження виплат можна відновити, пройшовши зазначену процедуру.

Пройти ідентифікацію можна кількома способами:

Замінять безперебійники на світлофорах

До кінця липня — початку серпня планують замінити блоки безперебійного живлення на світлофорах. Йдеться про 22 найбільш завантажених перехрестя у Вінниці, про що повідомили на сайті Вінницької міськради.

З початку перших блекаутів, узимку 2022 року, альтернативні джерела живлення підтримували роботу світлофорів, щоб створити безпечні умови й для водіїв, і для перехожих на дорогах міста.

— Тоді ми знайшли та закупили обладнання, яке на той час було в наявності на ринку. Завдяки цьому світлофори могли працювати автономно до чотирьох годин. Наприкінці 2022 року блоки безперебійного живлення поставили на 11 світлофорних об’єктів на найбільш завантажених перехрестях, стільки ж встановили на початку 2023 року, — сказав директор КП «СМЕД ОДР» Сергій Чернов.

За увесь цей час, поки потужності світлофорів підтримували альтернативні джерела живлення, вінничани практично не помічали перебоїв: вони працювали нон-стоп впродовж свого «робочого часу». Втім на сьогодні вони використали свої потужності. Адже мають – свій ресурс циклів зарядки-розрядки. Тож їх незабаром замінять на нові, більш потужні та з тривалим терміном служби.

— Наразі ми працюємо над тим, щоб замінити акумулятори на вже наявних блоках для світлофорів. Це будуть літій-залізо-фосфатні батареї. Серед їхніх переваг – більша ємність та термін служби. А відтак – вони забезпечуватимуть роботу більше часу, ніж попередні. Закінчити роботи плануємо на усіх 22-х перехрестях до кінця липня – початку серпня, — сказав директор департаменту транспорту та міської мобільності міської ради Андрій Сорокін.

Де світлофори працюватимуть за відсутності світла

Перелік перехресть, де мають запрацювати безперебійники після заміни батарей: Пирогова – Зодчих – Василенка; Келецька – проспект Юності; Пирогова – Келецька (ринок «Урожай»); Київська – Чорновола – Стрілецька; Київська – вул. Брацлавська – просп. Коцюбинського (пл. Героїв Чорнобиля); Келецька – вул. 600-річчя.

Також безперебійники уже влаштовані на перехрестях (треба замінити батареї на LiFePo4): Театральна – вул. Магістратська (пл. Героїв Майдану); Коцюбинського – Замостянська (пл. Перемоги); Привокзальна – вул. Брацлавська – вул. Лебединського; Брацлавська – вул. Данила Нечая – вул. Замостянська; Лебединського – вул. М. Шимка – Немирівське шосе.

І ще низка адрес, де для світлофорів діятимуть джерела автономного живлення:  Келецька – Барське шосе; Келецька – просп. Космонавтів; Келецька – Данила Галицького; Барське шосе – Хмельницьке шосе; проспект Юності – Первозванного;

Пирогова — Хмельницьке шосе (площа Калічанська); Хмельницьке шосе — вулиця Праведників світу; Немирівське шосе — вулиця Гетьмана Мазепи; Данила Нечая – вулиця Дубовецька; Коцюбинського – вулиця Героїв Нацгвардії; Хмельницьке шосе – проспект Юності.

 

Читайте також:

Через відключення світла у Вінниці знову не працюють світлофори. Хоча мали б

Безперебійний інтернет у Вінниці: як та за скільки отримати доступ до мережі за відсутності світла

Автономне живлення вдома: як та за скільки це можуть зробити вінничани

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Подафа Ирина

    Зміни відбуваються щохвилини 😡
    І нажаль не в кращу сторону!
    Хлопці гинуть, війна продовжується, світло продають, а нам вимикають, ціни зростають щодня!
  • Оксана Пошелюзная

    Принесе чи мало змін :підняття цін на продукти і комунальні послуги а зарплати як були мізерними так і лишаться! Владі байдуже на народ !
  • Електрик Вінниця

    Тцк виписати нічого не може, вони не були утворені законом.
  • Григорий Пилипенко

    Тих пенсіонерів, котрі покинул Україну, треба пожиттєва лишати пенсії. нехай здихають там, куди поїхали. Зрадники неньки заслоговують на таку долю!

    Хор Володя reply Григорий Пилипенко

    А чим вони порушили закон? І чим ви кращі за них?

keyboard_arrow_up