Через відключення світла у Вінниці знову не працюють світлофори. Хоча мали б

Через відключення світла у Вінниці знову не працюють світлофори. Хоча мали б
Фото ілюстративне
  • Через російські ракетні обстріли ми знову зіткнулися з відключеннями світла. Але, крім того, що світло вимикають в домівках вінничан — від живлення регулярно відключають і світлофори. 
  • Для розв'язання цієї проблеми, ще під час торішніх блекаутів, на найбільш завантажені 22 регульованих перехрестя встановили безперебійники.
  • Помітили, що деякі з них — не працюють. Чому?

Не рідко стикаюсь з ситуацією, що на перехресті Чорновола — Київська — Стрілецька (по народному, на «Пивзаводі») не працюють світлофори, коли тривають відключення електроенергії.

Особливо це неприємно у вечірню годину-пік: громадський транспорт, вантажівки, легковики стоять в затору аж від Київського мосту. Три пари світлофорів, що регулюють рух на цій ділянці не працюють. А справжній «хаос» утворюється вже на самому перехресті, яке особливо хитрі водії проїжджають по зустрічці, щоб не стояти в корку.

Почекайте. Але для уникнення вимкнення світлофорів на цьому перехресті, ще у 2022 році, встановили блок безперебійного живлення на світлофор.

Відео дня

Автономне живлення є, але не всюди працює

Блоки безперебійного живлення почали встановлювати на світлофори майже два роки тому, після перших блекаутів. У міськраді повідомляли, що завдяки цьому обладнанню світлофори зможуть працювати автономно до чотирьох годин.

На початку 2023-го писали, що блоками уже облаштовані світлофорні об’єкти на 22 найбільш завантажених та аварійних перехрестях. Це:

Водночас ми помітили, що по деяких перехрестях, де встановлені ці блоки — світлофори не працюють під час відключень. Чому?

«Будемо міняти батареї»

Блоки безперебійного живлення на світлофори встановили на замовлення комунального підприємства «Вінницька спеціалізована монтажно-експлуатаційна дільниця з організації дорожнього руху». За 22 блоки (закупівля обладнання і його монтаж) сумарно заплатили 2 мільйони 977 тисяч гривень. Підрядником на перший і другий тендер виступало вінницьке товариство «Альфаметрик». 

То чого, після такого нетривалого часу експлуатації, деякі безперебійники на світлофорах не працюють?

— Ми знаємо про цю проблему. Вона спричинена тим, що на цих блоках безперебійного живлення встановлені літій-іонні батареї. Вони від початку мають до двох років експлуатації і якщо спочатку могли працювати, в середньому, дві години, то зараз деякі діють не більше 30 хвилин, — розповів журналісту керівник КП «Вінницька спецдільниця з організації дорожнього руху» Сергій Чернов.

Щоб це виправити «СМЕД ОДР» закупить феррофосфатні батареї для безперебійників. За словами Чернова, акумулятори на уже наявних блоках автономного живлення можна замінити без заміни усієї конструкції.

— Такі батареї мають близько 7 тисяч циклів заряду-розряду, і пропрацюють значно довше, — каже Чернов. — Наприклад, безперебійник з таким акумулятором уже працює на перехресті Пирогова - Зодчих - Василенка (його там встановили після реконструкції перехрестя) і добре себе зарекомендував.

Питаю, чому від початку не закупили блоки безперебійного живлення саме з феррофосфатними батареями?

— Потрібно було швидко забезпечити світлофори безперебійними блоками живлення, тому купували те, що було на ринку в наявності, — говорить керівник КП «СМЕД ОДР» Сергій Чернов. — Є наміри поставити безперебійники на світлофори й на інших перехрестях.. Але наразі працюємо над тим, щоб замінити акумулятори на вже наявних блоках для світлофорів.

Для регулювання руху дзвоніть на 102

Патрульні поліцейські можуть долучатися до регулювання руху на перехрестях, де не працюють світлофори. Але це відбувається ситуативно, пояснила журналісту речниця Патрульної поліції Вінницької області Тетяна Плахотнюк.

— Немає такого, що поліція приїжджає і систематично регулює рух на перехрестях, де не працюють світлофори через відключення, — каже вона. — Поліцейські роблять це ситуативно, залежно від інтенсивності трафіку, часу доби, дорожньої ситуації.

Спина прирівнюється до червоного світла: пригадаймо сигнали регулювальника на перехресті

Питаємо, а чи можуть вінничани, які стоять в заторах через відключення світлофорів звернутися до поліції, аби та почала регулювати рух?

— Звісно. Це можна зробити, наприклад, через лінію 102. Усі звернення, які надходять від вінничан обробляються. У тому числі через ускладнення руху на дорогах, — відповіла Тетяна Плахотнюк.

Де шукати інформацію про відключення світла

На сайті «Вінницяобленерго» є онлайн-графіки погодинних відключень світла. Щоб дізнатися, коли у вас не буде електроенергії, переходьте за цим ПОСИЛАННЯМ та шукайте свою адресу.

Також додатково дізнатися, коли не буде світла, можна такими способами спосіб:

Крім того, ви можете підписатися на отримання сповіщень про планові та аварійні відключення світла за цим посиланням.

 

Читайте також:

Містом курсує вже 20 вагонів «Трам-2000». Сьогодні на колії стали два нові «швейцарці»

«Вимикатимуть і влітку, і восени»: які графіки відключення світла існують і які з них вже діють у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Sancho

    Якість робіт зашкалює. Ще треба виділити 3 млн грн, тоді запрацює

keyboard_arrow_up