Безперебійний інтернет у Вінниці: як та за скільки отримати доступ до мережі за відсутності світла

Безперебійний інтернет у Вінниці: як та за скільки отримати доступ до мережі за відсутності світла
  • Через російські ракетні обстріли ми знову зіткнулися з тривалими відключеннями світла. Разом з електроенергією вирубається й Інтернет, без якого вже не уявити сучасного життя.
  • Але є альтернатива: якщо провайдер проклав до вашого дому оптоволокно, то тоді достатньо під'єднати до свого роутера павербанк і ви знову у Всесвітній павутині.
  • Хто у Вінниці надає безперебійний інтернет? Скільки це коштує?

Щоб дізнатися відповіді на ці питання ми обдзвонили популярних у Вінниці інтернет-провайдерів.

«Еверест»

Провайдер «Еверест» забезпечує Інтернет за відсутності світла. Зі слів представника компанії, «питання енергонезалежності завжди було в пріоритеті, тож головні станції та підстанції від початку прокладання волоконно-оптичної мережі у Вінниці були оснащені потужними генераторами». 

— Після довготривалих блекаутів 2022 року, компанія прийняла рішення провести масштабну модернізацію своєї інфраструктури, в рамках якої у 2023 році було повністю замінене кореневе обладнання на ключових ділянках мережі, — розповіли у «Еверест». — Це дало змогу впровадити тарифи зі симетричною швидкістю до 1 Гбіт/с для усього міста та забезпечити стабільну роботу послуги Інтернет в умовах відсутності світла більше ніж на 8 годин.

Відео дня

Як повідомляють у пресслужбі компанії, на сьогодні у 80% житлових будинках Вінниці встановлені джерела безперебійного живлення для роботи інтернету від «Еверест» під час блекаутів. 

— Модернізація мережі триває і зараз, в під’їздах інших багатоповерхівок планово замінюються джерела безперебійного живлення на потужніші. До кінця року усі роботи будуть завершені. Але якщо мешканці не хочуть чекати своєї черги та бажають пришвидшити процес встановлення, вони можуть самостійно придбати необхідне устаткування — обслуговування та за необхідності заміну цього обладнання компанія здійснює безкоштовно, — зауважили в компанії «Еверест».

«Файно»

Цей інтернет-провайдер у Вінниці (до якого також входять абоненти «Квікнет» і «Вінфаст» - авт.) тягне оптоволокно до будь-якої адреси й їх мережа працює за відсутності світла. Як пояснила операторка колцентру від одного багатоповерхового будинку потрібно декілька заяв на підключення.

— Не менше 10 заявок, які можуть надсилати люди індивідуально. Колективної заяви не потрібно, — каже операторка компанії. — Саме підключення до інтернету безплатне, роутер потрібно мати власний (компанія не надає ні в оренду, ні продає роутери - авт.). Абонплата складає 200 гривень за швидкість 100 Мбіт/с, 300 гривень — 300 Мбіт/с, 1 Гбіт/с — 450 гривень на місяць.

HomeNet

Інтернет-провайдер у Вінниці надає послугу із підключення Інтернету, що працює без світла: підключають абонентів до оптоволоконного кабелю. Але, як пояснила операторка колцентру, працюють переважно з приватним сектором.

— Ми є на Слов’янці, Кореї та П’ятничанах у Вінниці, — говорить операторка. — Вартість підключення до оптики складає 200 гривень. У цю суму входить кабель до 300 метрів. Якщо потрібен роутер, то це ще 1300 гривень. Тобто, загалом підключення, в такому випадку, коштуватиме 1500 гривень.

Новим клієнтам компанія пропонує інтернет до 300 Мбіт/с за ціною 150 гривень на місяць. Така акційна вартість діє протягом трьох місяців, а надалі абоненти сплачують по 300 гривень абонплати на місяць.

«ДатаГруп»

Цей інтернет-провайдер теж має оптику у Вінниці. Втім, для багатоповерхівок — занадто мало адрес.

— Наразі ми маємо підключення до оптичного кабелю на 600-річчя, 3Г і на Київській, 29. Тобто, в цілому, сусідні будинки можуть під'єднатися до мережі. Є пропозиції і по приватному сектору, але тут потрібно телефонувати та вказувати конкретну адресу, щоб ми змогли відповісти є чи ні там наша інфраструктура, — розповіла операторка інтернет-провайдера «ДатаГруп».

З їх сайту бачимо вартість підключення: за відсутності необхідності будівництва абонентської лінії (за технологією xPON) — 500 гривень, за необхідності будівництва абонентської лінії — від 1500 гривень. Також в «ДатаГруп» можна придбати роутер (800 – 1395 грн), джерело безперебійного живлення для роутера (1600 грн), USB-кабель для підключення ДБЖ до роутера (150 грн). Та навіть взяти роутер в оренду (50 грн на місяць).

LinkNet

І цей інтернет-провайдер прокладає оптику, завдяки якій можна мати Інтернет за відсутності світла. Їхня інфраструктура представлена, переважно, в районі вулиці Бучми, Тяжилів, Старе місто, Вінницькі Хутори. Однак, зокрема, є і на Замості, про що дізнався журналіст під час розмови з оператором компанії.

— Бажано мати декілька заявок від мешканців багатоповерхівки. Але навіть якщо є тільки одна квартира — то ми її також підключаємо. Вказуєте свою адресу, назву ОСББ або номер ЖЕКу, з якими ми укладаємо договір (за словами оператора це не потягне за собою додаткові витрати) про підключення до оптоволокна. Вартість підключення — 1 гривня, плюс передоплата за один місяць інтернету. Наприклад, вартість інтернету зі швидкістю до 100 Мбіт/с — 250 гривень. Тобто, за підключення до оптоволокна вам потрібно буде сплатити 251 гривню, — пояснив оператор провайдера LinkNet.

Послугами якого інтернет-провайдера користуєтесь Ви? І чи маєте доступ до мережі за відсутності світла? Пишіть відповідь у коментарях!

Як під'єднати роутер до павербанка?

Якщо ж у вас оптоволокно, то є можливість заживити свій роутер від автономного джерела живлення. Для цього потрібно: павербанк; кабель, де на одному кінці є USB-роз’єм, а на іншому — штекер 5,5/2,5 мм. 

Обов’язково потрібно брати кабель, який має вбудований модуль підвищення напруги: адже звичайні павербанки видають напругу 5 вольтів, чого недостатньо для роботи сучасних роутерів.

І ще перед купівлею придивіться до свого роутера. Знизу на пристрої вказано, яку він напругу потребує — 9 чи 12 вольтів. Теж саме можна подивитися на вашому павербанку — яку він має вихідну напругу 5, 9 чи навіть 12 вольтів.

Якщо маєте необхідні 9/12 вольтів від павербанка, то можна придбати кабель без модуля підвищення напруги.

 

Читайте також:

Автономне живлення вдома: як та за скільки це можуть зробити вінничани

Від 8 тисяч гривень: за скільки можна придбати генератори різної потужності

«Санкцій до власників генераторів ми не застосовуємо». Що робити, якщо під вікнами постійно гуде?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • джо Кокер

    Мені подобаеться Эверест  і вважаю що самий найкращий інтернет в них. Дякую за роботу
  • Маріанна Кухар

    Файно у нас не працює без світла, постійно якісь проблеми, будемо міняти провайдера бо вже втомились виясняти з ними(
  • Лариса Ткач

    Коли 4 години не було світла Еверест працював стабільно, інтернет завжди був!
  • Наталія

    У нас Еверест дуже добре працює! ТОПчик!

keyboard_arrow_up