«Санкцій до власників генераторів ми не застосовуємо». Що робити, якщо під вікнами постійно гуде?

«Санкцій до власників генераторів ми не застосовуємо». Що робити, якщо під вікнами постійно гуде?
Генератор біля одного із закладів Вінниці
  • Через постійну роботу електрогенераторів поряд з вікнами квартир деякі містяни скаржаться на власників цих пристроїв. Однак чи є сьогодні в цьому сенс? І як у Вінниці намагаються розв'язувати подібні проблеми за нинішніх умов? Поговорили з представниками різних міських служб. 

Навесні росіяни відновили планомірне знищення української енергетичної системи. Від травня у всіх наших містах повернулися до графіків відключення світла. За ними ми живемо й зараз. 

Окрім побутових споживачів, живлення потребують й підприємці, виробництва яких прив'язані до наявності електроенергії. Коли світло вимикають, вулиці Вінниці заповнює гудіння сотень генераторів. Триває це від двох і більше годин на добу, що, очевидно,  може не подобатися деяким містянам, під чиїми вікнами встановлено таке обладнання. 

Ми вирішили дізнатися, чи існує сьогодні алгоритм дій на випадок, якщо шум заважає мешканцям чи власникам квартир? Куди звертатися, якщо генератори розміщені у невстановленому місці або перешкоджають комфортному пересуванню пішоходів? І чи контролюють сьогодні використання генераторів у Вінниці? 

Відео дня

В Головному управлінні Держпродспоживслужби у Вінницькій області розповідають, що скарги на шум від генераторів до них надходять регулярно, хоча масовим таке явище там назвати не беруться. Пояснюють, що навіть попри дискомфорт, більшість містян з розумінням ставляться до роботи пристроїв. 

— Позиція нашої служби як на обласному, так і на центральному рівнях наступна: ми перебуваємо в стані ліквідації надзвичайної ситуації в енергосистемі, тому ніяких санкцій до власників генераторів ми не застосовуємо принципово, — розповідає заступник начальника головного управління Держпродспоживслужби Олександр Сорочан. — Люди вмикають генератори вимушено. Іншого виходу у них немає, інакше бізнес просто не зможе працювати. Тому зараз не накладаємо ні на кого штрафи. 

Водночас Сорочан говорить, що на всі подібні скарги від містян їхня служба реагує: інспектори приїздять на місце, проводять заміри шуму, які часто перевищують встановлену гранично допустиму норму, вносять рекомендації та пропозиції, як це порушення можна мінімізувати. За його словами, власники генераторів зазвичай йдуть на зустріч та пристають та пропозицію інспекторів. 

— Світло можуть вимкнути і вночі, і раннім ранком. Заклади у цей час всі закриті, проте на деяких підприємствах робота триває, бо там, скажімо, мають працювати холодильні вітрини. Аби продукція не зіпсувалася і вінничани не отруїлися, коли пізніше її купуватимуть, має бути альтернативне джерело живлення, — продовжує Олександр Сорочан. — У такому разі підприємці також запускають генератори, які шумлять і можуть заважати відпочивати мешканцям навколишніх будинків. Люди, звісно, скаржаться. І ми реагуємо. Намагаємося примушувати вимикати генератори. На місяць отримуємо не більше двох подібних скарг. 

Начальник «Муніципальної варти» Віталій Чигур говорить, що їхня служба відповідає за контроль стану благоустрою на території Вінницької МТГ. Правопорушень щодо шуму від генераторів в їхніх компетенціях, продовжує керівник, не існує, тому й наскладати будь-які санкції на «порушників» вони не можуть. 

— Ми не контролюємо дотримання правил експлуатації генераторів. Однак можемо відреагувати, якщо вони, скажімо, перешкоджають вільному пересуванню містян тротуарами чи велодоріжками, — розповідає Віталій Чигур. — Якщо генератор стоятиме на вузькому переході й заважатиме ходінню, це буде порушенням. Ми зможемо попросити власника перемістити пристрій в інше місце. Однак за весь час жодної такої скарги до нас не надходило.

Як і в Держпродспоживслужбі, у «Муніципальній варті» звертають увагу на умови, що у них ми усі зараз живемо. Там кажуть, що до роботи генераторів потрібно ставитися з розумінням. 

— Якби генератори могли працювати інакше, вони б працювали. Але сьогодні вони усі шумлять і це не може не викликати дискомфорту у людей. Це один з викликів війни і усім доведеться деякий час миритися з ним, — завершує думку Віталій Чигур. 

Серед іншого, у генераторах є ще один помітний мінус — вони викидають у повітря чадний газ, діоксиди азоту та інші небезпечні сполуки. Це не лише спричиняє дискомфорт усіх, хто цим дихає, але й становить реальну небезпеку для їхнього життя. 

— Варто пам'ятати, що генератори не можна ставити всередині приміщень. У 2023 це призвело до загибелі чоловіка, який розмістив генератор у підвалі і потім отруївся чадним газом, — розповідає заступник начальника відділу пожежної безпеки Головного управління ДСНС України у Вінницькій області Роман Олійник. — На щастя, цього року через неправильне використання генераторів не було жодної пожежі. Однак днями до управління звернувся вінничанин, який поскаржився на сусіда, який поставив генератор на своєму балконі. Коли вимикають світло, він його заводить і частина шкідливих викидів потрапляє у квартири сусідів. Якщо чоловік таки напише заяву, ми відреагуємо. 

Опитування

Чи заважає вам гул генераторів?

У ДСНС додають, що регулярно проводять роз'яснення серед вінничан про правила безпеки, зокрема під час використання генераторів. Ми вирішили нагадати про них й у цій публікації. 

Як безпечно користуватися генератором

Почнімо з того, що використовувати потрібно лише сертифіковану продукцію, куплену у ліцензованих точках продажу, та уважно дотримуватись інструкцій виробника.

Генератор необхідно розміщувати ззовні будівлі (бажано під навісом) або в окремому технічному просторому приміщенні з працюючою вентиляцією і можливістю провітрювання.

Відстань від генератора до суміжних об’єктів (будівель, стін з вікнами, автомобілів тощо) — не менше 6 метрів. Допускається встановлювати електрогенератор біля суцільних негорючих стін (без вікон) на відстані не менше 1 метра. Генератор необхідно встановлювати на рівному надійному майданчику.

Забороняється під час використання генераторів:

  • Вносити зміни в конструкцію генератора.
  • Розміщувати генератор у замкнутому приміщенні без вентиляції, а також у вибухонебезпечному середовищі, в підвалах та в приміщеннях з можливим перебуванням людей.
  • Палити та користуватися джерелами відкритого вогню під час заправки та експлуатації генератора.
  • Відкривати кришку бака при працюючому генераторі.
  • Заправляти генератор при працюючому або не охолодженому двигуні.
  • Об’єднувати генератори у ланцюг.
  • Перебувати поруч із генератором стороннім особам або тваринам.
  • Змішувати різні види мастила та палива.
  • Перевищувати максимально допустимий струм вихідного роз’єму генератора.

Будь-яке пошкодження електричних провідників або обладнання повинно бути усунуто негайно.

Підключення генератора повинен здійснювати кваліфікований електрик, неухильно дотримуючись інструкції з підключення та експлуатації.

Важливо перевірити технічні характеристики, специфікацію та потужність даної моделі генератора та перед підключенням одягнути сухий захисний одяг (гумові рукавички, взуття на гумовій підошві, бажано засоби захисту органів зору та слуху).

При підключенні електроприладів необхідно використовувати подовжувачі й кабелі високої якості, без пошкоджень і порізів. На вилках електричних приладів повинен бути заземлювальний контакт.

Експлуатацію генератора необхідно здійснювати відповідно до технічної документації та рекомендацій виробника.

Перед пуском генератора необхідно перевірити стан електропроводки та споживачів, усунути їх пошкодження. Також необхідно усунути перекручування дротів, контакту з гарячими поверхнями, наявність корозії на контактах. Електричні елементи генератора повинні бути заземлені, необхідно уникати контакту силових контурів генератора з водою та іншими предметами.

Генератор не бажано вмикати в умовах підвищеної вологості, під час дощу або снігу. Також слід уникати контакту з елементами генератора, які обертаються.

Під час роботи електрогенератора контролюйте його технічний стан. У разі виявлення підтікань палива, мастила або сторонніх звуків, що свідчать про його несправність, негайно вимкніть електрогенератор та знеструмте його.

Пальне та мастило для генератора необхідно зберігати окремо, на відстані не менше 10 метрів до суміжних об’єктів (будівель, автомобілів) у спеціальних каністрах, які призначені для зберігання палива поза межами жилої зони. Найбезпечніше зберігати у провітрюваній, окремо розташованій зоні з навісом, з обмеженим доступом для сторонніх осіб та дітей.

Не допускайте проливу палива та щільно закривайте каністри. У випадку проливу палива — посипте місце проливу піском, який потім зберіть у металевий ящик чи відро.

Що робити, якщо генератор загорівся

Негайно повідомте про це ДСНС за телефоном 101. При цьому необхідно назвати місцеперебування об’єкта, вказати місце виникнення пожежі, обстановку на пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище.

Необхідно знеструмити електрогенератор. Вжити (за можливості) заходів щодо гасіння (локалізації) пожежі первинними засобами пожежогасіння. У таких випадках краще використовувати вогнегасники для гасіння пожежі класу В (горіння рідких речовин або твердих речовин, які розтоплюються). Зазначену інформацію можна знайти на етикетці вогнегасника. Також у інших ситуаціях можливе використання кошми або щільної ковдри, якими необхідно накрити генератор).

У разі необхідності викликати інші аварійно-рятувальні служби.

Організувати зустріч підрозділів ДСНС, надати їм допомогу у виборі найкоротшого шляху для під’їзду до осередку пожежі.
 

Читайте також:

У Вінниці планують підвищити місцевий податок. Який саме і на скільки?

Ми перевірили баштанні культури. Що показав тест ранніх кавунів і динь на наявність нітратів?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Наталія

    Краще хай генератори гудуть аніж ракети
  • 勒罗*阿菲肯纳

    Русня виклала список міст які наступні будуть під ударом (НЕ ФЕЙК )

    Передивіться  , список міст -

    https://t.me/+gWfhyJG0Kfg3ZjJi

    Ihor reply 勒罗*阿菲肯纳

    Админ ваш пассажир

    Vitalii reply 勒罗*阿菲肯纳

    Белгород чи воронеж?

    Mykolaivna reply Vitalii

    Ростов на Дону і Курск

keyboard_arrow_up