Блакитне золото. Тариф на газ може зрости вже з 1 квітня (ІНФОГРАФІКА)

Блакитне золото. Тариф на газ може зрости вже з 1 квітня (ІНФОГРАФІКА)
  • Через 10 днів Кабмін має зробити перегляд тарифу на газ. Спливає дія минулорічного тарифу
  • Експерти кажуть, що в Україні для населення достатньо свого видобутку. Але  здорожчання буде в кінці 2017 чи навесні 2018 року
  • А городяни вже міркують, на чому можна зекономити. Так чого очікувати вінничанам від нової ціни на газ?

 

Дія постанови уряду, що встановила ціну на газ 6,879 гривні за тисячу кубометрів, спливає 31 березня. Отже, після цієї дати Кабмін має затвердити нову ціну або залишити існуючий тариф, прийнявши наказ.

Проте в лютому почали з’являтися заяви про збільшення ціни газу. Головний комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко заявляв, що ціни на газ зростуть на 40 відсотків. Тобто, ціна тисячі кубометрів газу може бути на рівні 9,5 —  10 тисяч гривень. Але Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заспокоїв, що «не допустить підвищення вартості газу для населення».

— А ті, хто заявляють про можливе зростання цін на 40 відсотків, повинні або відповідально працювати, або писати заяву на звільнення, — передає прес-служба слова голови уряду.

Відео дня

Ціна газу та комуналка

Журналісти запитали вінничан, а чи готові вони до збільшення вартості газу та як результат до більших витрат на комунальні послуги? Загалом, люди побоюються, що уряд не дотримається слова та збільшить комунальні тарифи.

— Якщо б не субсидії, то комунальні послуги багато забирали з сімейного бюджету. А як можна підготуватися до здорожчання комуналки? Вона вже стільки разів збільшувалася, а ми все терпимо! Якщо нас поставлять перед фактом, що ось є нова ціна, тоді будемо вишукувати нові резерви, на чомусь ще економити, — сказала вінничанка Тетяна.

— Тариф на газ обов’язково піднімуть. У останні роки не було такого, щоб знижували комуналку. Зараз отримую субсидію, тому комуналка не сильно впливає. Але якщо і субсидію заберуть, то я не знаю, як платити. Моїх 1500 гривень ледве вистачає на життя. А ще онуку хочеться щось купити, — сказав пенсіонер Віктор Филимонович.

— Уже зараз не справляємося з рахунками за комуналку. А що робити? Зарплати ледве збільшуються, а комунальні, податки — все зростає. Ми не знаємо, як з цього знайти вихід. І так на всьому заощаджуємо, — казали дві жінки, що відмовилися представлятися.

Уряд поки мовчить

У приватній компанії «Вінницягаз» про зміну тарифу на газ ще не знають. Речник компанії Оксана Поліщук відповіла, що до 31 березня буде стара ціна на газ.

— Що буде з 1 квітня та чи будуть міняти ціну газу? Про це ми нічого не можемо сказати. З іншого боку, Кабмін вніс зміни: двічі на рік може переглядати вартість газу (квітень і жовтень), якщо змінюється курс долара або зростає вартість газу на німецькому хабі. Впливати на це ми не можемо. Як і наші споживачі, також чекаємо новин від уряду, — казала прес-секретар компанії Поліщук.

Щодо змін до розрахунку тарифу. Кабмін затвердив постанову №90 ще 21 лютого. За нею, тариф на газ для населення та виробників теплової енергії (котельні — авт.) переглядатимуться щопівріччя: 1 жовтня та 1 квітня.

скріншот з сайту Кабміну

При цьому тариф буде вираховуватися на основі середньомісячних значень цін на газ на німецькому газовому хабі (NCG). І до цього будуть додавати вартість транспортування до західного кордону України і тариф на вхід у газотранспортну систему України в американських доларах. Як вказують фахівці, ця система не є справделивою. Оскільки до імпортного будуть прирівнювати й газ власного видобутку України.

Прогнози експертів. Газ зросте з 1 квітня чи ні?

На збільшення ціни не піде уряд

Володимир Майстришин, голова спостережної ради в Біоенергетичній Асоціації України

— Реально газ може подорожчати. Але на це не піде уряд. Тим паче, в минулому році Кабмін заявляв, що встановлює єдину ціну на газ —  6,879 гривні за кубометр. Але насправді, для промисловості — 11 гривень за кубометр, для бюджетних організацій — 5,9 гривні за кубометр газу, для релігійних громад —  3,5 гривні. Тобто, передумови для зростання ціни є. Чи збудуться? Усе залежить від весняних настроїв як у суспільстві, так і у вищих ешелонах влади. Ймовірно, якщо курс долара не зміниться, то підстав для підвищення ціни газу не буде. Але якщо кредит МВФ не надійде, тоді з'являться серйозні побоювання для зростання ціни газу аж до 9-10 тисяч гривень за тисячу кубів.

 

Нова ціна збільшить борги

Олександр Охрименко, президент «Українського аналітичного центру»

— Теоретично, ціну газу можуть не підвищити. З іншого боку, прийняли закон, який прив'язує вартість газу до коливань курсу долара та цін газу на європейському ринку. У керівництва «Нафтогазу» вже є план про підвищення ціни до 9600 гривень за тисячу кубів з цього року. Чи приймуть це в уряді? Ймовірно, ні. А якщо буде така ціна, то вартість комунальних послуг (опалення та гаряча вода - авт.) зросте на 50%. Населення стільки платити не буде. Відповідно, загальний борг за комуналку перевалить за 30 мільярдів по країні. Людям потрібні чесні тарифи та реальна програма з енергозбереження.

 

 

 

Подорожчання — з весни 2018 року

Тарас Галайда, провідний спеціаліст «Публічного аудиту»

— З 1 квітня явно не подорожчає. Навіть якщо Кабмін прийме таку постанову, то лише з жовтня почнуть діяти нові тарифи. А судячи із заяв Гройсмана, газ залишиться на тому ж рівні. Ймовірно, здорожчання до 9-10 тисяч гривень за тисячу кубів буде навесні 2018 року. А це призведе до збільшення тарифів на опалення та гарячу воду на 30%. Цікаво те, що за словами Кабміну та «Нафтогазу», населення на 75% забезпечено газом власного видобутку, а 25% — імпорт. Навіщо тоді платити додаткові кошти за транспортування цих 75% українського газу з ЄС, якщо цього не відбувається? І газу власного видобутку (приблизно 19,5 мільярда кубів) цілком достатньо для 100% покриття потреб населення й теплових підприємств (17,5 мільярда кубів). Якщо це зробити, то реальна ціна газу зменшиться, як і комунальні тарифи.

Ціна має бути 4300 гривні за тисячу кубів

Валентин Землянський, експерт з питань енергетики

— Ймовірно, вартість газу збільшиться. Сьогоднішня вартість кубометру для населення 6,879 гривні не відповідає новій формулі та має зрости до 9 гривень за куб. Отже, комуналка (опалення та гаряча вода) зросте на 20-30%. Дивним є те, що внутрішній видобуток покриває 14,6 мільярда із необхідних 17,6 мільярда кубометрів газу. Український газ, за моїми підрахунками, можна продавати по ціні 160 доларів за тисячу кубів (4300 гривень) з урахуванням всіх податків. Тому потрібно тільки три мільярди кубометрів імпортного газу за більшою ціною. Треба пам'ятати, що вводячи європейські ціни на газ, уряд забуває зовсім не європейський рівень зарплат в українців.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • sdsds

    Вінницягаззбут все рівно через офшори на Кіпрі зареганий. Всі ці підвищення прохядять частково мимо бютжету. так  Т.Гайда каже, готовий повірити в це.
  • Чайка Димончик

    Будем скоро кострик палити в верховній раді
  • Ваняк

    поднимайте поднимайте, все начнут себе печки ставить, начнем вырубать массово леса, и через лет 10-15 в Украине будет пустыня..



    знакомый работает в котельне в Жмеринке, показывал фото, им привозят огромные деревья, с ровными кронами, в идеальном состоянии, которым еще расти и расти, и тонна такой  древесины - час работы котельни...
  • Прокоповна Проня

    Дап.шливы!

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up