«Вінницягаз» провели аналіз якості газу. Які результати?

«Вінницягаз» провели аналіз якості газу. Які результати?
Калорійність вінницького газу — 8184 кілокалорій
  • На початку лютого вінницька газова компанія відправила на дослідження газ, що надходить до домівок містян
  • Навіщо? Бо вінничани скаржаться, що газ «розбавляють»
  • З незалежної лабораторії прийшли результати, де газ розкладений по всім домішкам та їх кількості загалом

Проба газу була взята в домівці на Вінницьких Хуторах (по вулиці Сагайдачного). Власниця будинку Надія Степашко мала підозри з приводу якості:

— Мені цікаво, бо я часто в громадському транспорті чую, що люди жаліються один одному: «газ розбавляють, він поганий; повітря, а не газ». Запропонували перевірити безкоштовно, і ми погодилися, — розповідає вінничанка. — Ось і дізнаємося, що в тому газі. Хоча, дійсно, чайник довго закипає.

Відео дня
v class="video-block">

Ще у четвер, 2 лютого, протягом півгодини молодший фахівець лабораторії держпідприємства «Укрметртестстандарту» Роман Тереннік відкачував газ у дві «баклаги», який згодом опломбував. І через кілька днів результати готові.

Речник ПАТ «Вінницягаз» Оксана Поліщук розповіла про аналіз проби:

— Аналіз підтвердив, що газ, який транспортується розподільчими мережами нашої компанії та потрапляє до осель споживача, відповідає нормам, що встановлені держстандартом (ДСТУ 5542-87). Зокрема, підтверджена аналізом у незалежній лабораторії нижча теплота згорання газу становить 8184 кілокалорій (за стандартом повинна бути не нижчою за 7600 — авт.). А вміст кисню — 0,08% (норма — не більше 1%), азоту — 1,654% (норма — не більше 7,5%). Вміст метану в сертифікаті, отриманому з незалежної лабораторії та з «Укртрансгазу» повністю співпадає — 90,8%, — розказала Поліщук.

Протокол якості газу від «Укртрансгазу»Протокол якості газу з незалежної лабораторіїПротокол якості газу з незалежної лабораторії

Як говорили газівники, при концентрації кисню більше 1% утворюється гримуча суміш, що призводить до вибуху. А вартість азоту втричі більша, ніж вартість природного газу, тому домішувати — невигідно.

До того ж, скоро газ будуть рахувати по-новому: не в кубометрах, а в одиницях енергії. Але платити по-іншому поки що не будемо — в платіжках з’явиться лише додаткова інформація: скільки ресурсу було використано в кіловатах, гігакалоріях, мегаджоулях.

«А чи треба для цього нові лічильники?», — запитували читачі в коментарях до новини.

— Навряд чи для нового обрахунку потрібні будуть інакші лічильники, ніж ті, що зараз є в оселях вінничан. НКРЕКП (Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг — авт.) ще не затвердила методику, але, вірогідно, кубометри газу будуть автоматично перераховувати в нові значення, — відповідає речник «Вінницягазу» Оксана Поліщук.

Корисні контакти:

  • 15-53 — викликати майстрів, які б прочистили газову плиту, газовий котел (тільки вітчизняного виробництва)

  • 104 — викликати аварійну службу, якщо відчули виток газу

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач37

    Якось цікаво виходить...Фахівці розповідають,що,якщо газ горить жовтим,то це недостатньо кисню на кухні або несправне обладнання.От тільки вночі і зранку,десь до одинадцятої,воно несправне та не вистачає повітря на кухні,а потім і повітря стає достатньо,і обладнання само ремонтується...А потім з третьої ночі і до одинадцятої ранку знов те ж саме.Колись я написав скаргу тепловикам в лютому про те що стояки холодні,і в квартирі холодно,то інспектор прийшов з перевіркою аж двадцять восьмого квітня,поміняв температуру в квартирі,і заявив,що нічого перераховувати не будуть,так як температура в приміщенні +19.Правда на дворі температура уже була +16.у мене запитання.А в котрій годині робили відбір газу?
  • Vinnitsa Vinnitsa

    Погрешность в акте +/- 10%

    8184 это от 7365 до 9000
  • Vinnitsa Vinnitsa

    ********** але, вірогідно, кубометри газу будуть автоматично перераховувати в нові значення  ****************

    Т.е - если "7600"  стоит около 7грн\куб, то более "сильный" газ "8200" будет по 8200:7600)*7=7.5грн  (и не нужно никаких "повышений").
  • Oleksandr Stoliarov

    Нац комісія із регулювання блаблабла - незаконний орган. Законність створення і повноважень наразі знаходяться на розгляді у Верховному суді України

    http://reyestr.court.gov.ua/Review/47022604

    Цю кантору створив порох, щоб  рубати бабло з людей, завищуючи тарифи, відсоток з якого енергетичні олігархи платять шоколадному зайцю. Історія Онищенка - гарний приклад

    З іншого боку  Укрметртестстандарту - це державне підприємство, фінансується із бюджету... Як можна вірити зацікавленій особі? Де незалежна експертиза? Проведена не на замовлення Вінницягазу і не в держканторі?

keyboard_arrow_up