«Чому чайник довго закипає?». Вінницький газ перевірять у Києві

«Чому чайник довго закипає?». Вінницький газ перевірять у Києві
  • Вінничани обурюються, що газ, який використовують для побутових потреб, розбавляють
  • У «Вінницягазі» пояснюють, що це неможливо: повітря з газом є вибуховою речовиною, а домішувати азот дуже дорого
  • Чи це правда, перевірять в державній лабораторії, що у Києві

У середині січня, прес-секретар ПАТ «Вінницягаз» Оксана Поліщук, розказала, що більшість скарг, що потрапляє до компанії — по якості:

«Топ «гарячих» газових питань взимку: газ поганий та розбавляюють, чайник не закипає [...] Калорійність газу у Вінницькій області в середньому 8200 кілокалорій. Норма, згідно ГОСТу - 7600 ккал. Горить синім чи жовтим - не значить, хороший чи поганий. Значить, згорає чи не згорає повністю. Жовтий, зокрема, може свідчити про неповне згорання через недостатню кількість кисню», — пояснювала тоді речниця в своєму фейсбуку.

Щоб в цьому впевнитися, журналіст побачив внутрішню «кухню» компанії та поговорив з фахівцями «Вінницягазу». А чи дійсно розбавляють газ — з’ясують представники державного підприємства «Укрметртестстандарт».

Відео дня

Коротка версія матеріалу — у відео: 

На перевірку якості

Вінничанка Надія Степашко живе у власному будинку на Вінницьких Хуторах. Вона не є фахівцем по газу, але має підозри по якості: 

— Часто в громадському транспорті чую, що люди говорять люди: «газ розбавляють, він поганий; повітря, а не газ». Запропонували перевірити безкоштовно, і ми погодилися. Ось і дізнаємося, що в тому газі. Хоча, дійсно, чайник довго закипає, — розповідає вінничанка.

До речі, сертифікати якості газу можна подивитися на сайті ПАТ «Вінницягаз», де є повний перелік фізико-хімічних показників, калорійності газу.

Протягом півгодини молодший фахівець лабораторії «Укрметртестстандарту» Роман Тереннік відкачував газ у дві «баклаги», який згодом опломбував. Далі проби перевірятимуть в київській лаборатоії, що триватиме близько тижня.

Про результати перевірки наші читачі дізнаються в найближчий час на сайті «20хвилин».

Повітря з газом — вибух

Так як же з’являється газ в плиті чи в котлах вінничан? Виявляється, його подають до міста магістральними газопроводами під тиском більше 50-70 кілограм сили на квадратний сантиметр. А щоб газ «не бив» з конфорок — тиск знижають до «комфортних» 2,5 кгс/см2.

 

Це роблять на газорозподільчих станціях (далі ГРС — авт.): ГРС «Вінниця північна» одна з таких. За словами працівників, тут слідкують за якістю постійно: щотижня роблять проби, що аналізують в спеціально обладнаних та акредитованих лабораторіях.

Теоретично, тут можуть розбавляти газ: саме на таких станціях газ очищають та додають адорант (речовина, завдяки який газ починає пахнути). А отже, можуть додати ще й інших домішок. А чи роблять це?

— Через нашу ГРС проходить близько 40 тисяч кубів газу щогодини. Якщо домішувати в газ кисень, то це буде гримуча суміш, яка вибухає при контакті з іскрою. Відповідно до держстандарту, кількість повітря не повинна перевищувати 1%, — відповідає начальник ГРС «Вінниця Північна» Валерій Лохман

— А чим іншим можна розбавити газ? — питає журналіст

— Наші системи — герметичні, домішок не може бути, — каже начальник газорозподільчої станції. — До того ж, розбавляти газ азотом економічно не вигідно: його вартість втричі дорожча природного газу. Ви ж не буде у масло красну ікру домішувати? — каже начальник.

Previous Next

Червоний, бо немає кисню

А от ще є така думка, що газ у Вінниці малої калорійності. Тобто, погано горить. А отже збільшуються витрати та рахунки в платіжках.

— За даними державного стандарту калорійність природного газу, що надходить споживачам повинна бути не меншою 7600 кілокалорій на куб. Калорійність палива, що надходить в домівки мешканців Вінницької області, в середньому складає 8200 кілокалорій, — зазначив керівник служби контролю ПАТ «Вінницягаз» Сергій Капшук.

— А от чому, наприклад, газ горить червоним?

— Природний газ на плиті повинен горіти блакитним кольором. Якщо його колір змінюється, то це значить, що немає повітрообміну на кухні. Тобто, не надходить достатньої кількості повітря на конфорки плити. Ще можуть бути проблеми з самим обладнанням.

А от потужність горіння газу — залежить від тиску в мережі. Вона є меншою, коли використовується дуже багато приладів: наприклад, одночасно працює газовий котел, що підігріває воду, всі пальники на плиті тощо.

Корисні контакти:

  • 15-53 — викликати майстрів, які б прочистили газову плиту, газовий котел (тільки вітчизняного виробництва)

  • 104 — викликати аварійну службу, якщо відчули виток газу

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Задунайский Торонтуй

    Потому что воды много, не знали?

    Анонім reply Задунайский Торонтуй

    Тоді скоріше водяної пари. А де її підмішують?
  • Александр Балаганов

    Очерелные враки наших зодиев Винницгаза и экспертиза в Киеве ничего не даст,так как они воруют у нас газ периодически,а не регулярно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна")
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up