Власне птахокомбінат - два підприємства, які займаються випуском та реалізацією м’ясної продукції. Це ВАТ «Барський птахокомбінат» та створене в червні минулого року ТОВ «Барський птахокомбінат». Перше товариство займається виробництвом та збутом м’яса, а друге – ковбасних виробів.
Директор підприємства зазначає, що нині ринок м’ясопродуктів надзвичайно монополізований, а деякі великі гравці, в тому числі і підприємства, що базуються на території області, ведуть не зовсім чесну конкурентну гру.
- Наприклад, одне із підприємств-конкурентів, поставляє у Держрезерв м’ясо по ціні 34 гривні за кілограм. Як виникла ця ціна, і як Держрезервом проводився відбір підприємств-постачальників, невідомо, - говорить Анатолій Сухоребрий.
Щоб не бути витісненими з ринку, на підприємстві розвивають мережу фірмової торгівлі. Зараз є 22 фірмових магазини в області, декілька із них працює і у Вінниці. Підприємство принципово не працює з великими торгівельними мережами та супермаркетами.
- Якщо ми постачатимемо у мережі власну продукцію, наприклад, напівфабрикати із свинини по 36 грн за кілограм, то ціни на цю ж продукцію у мережах становитимуть 70 грн за кілограм, як і у решти виробників. Таким чином, наша продукція розчиниться у загальній масі, а бренд комбінату буде нівельовано, - наполягає Анатолій Сухоребрий.
На підприємстві проводиться модернізація основних засобів виробництва. Реконструйовано ковбасний цех, впроваджено реалізацію безкісткових м’ясних напівфабрикатів, розширяється асортимент ковбасних та інших м’ясних і м’ясо-кісткових виробів.
За рахунок фірмової торгівлі на 25% знижена ціна на м’ясні напівфабрикати і ковбасні вироби.
Але, за словами керівництва комбінату, є й певні проблеми. Порівняно з минулим роком за 4 місяці 2008 року підприємство на 80 %, або -36,1 млн. грн., зменшило випуск промислової продукції. Основною причиною суттєвого зменшення товарного виробництва м’яса і м’ясних виробів є відсутність дешевої вітчизняної сировини.
Проте, Анатолій Сухоребрий запевнив, що керівництво птахокомбінату працює над покращенням ситуації, яка склалась на сьогодні.
А вихід керівництво бачить у тому, щоб аграрії впроваджували активніше великотоварні тваринницькі комплекси.
Довідка
Нині кілограм м’яса у живій вазі приймається на переробку по ціні 17-20 грн. Вихід готової м’ясопродукції становить 50% від живої ваги.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 27 від 2 липня 2025
Читати номер