Школи Вінницького району навчилися заробляти на сортуванні сміття

Школи Вінницького району навчилися заробляти на сортуванні сміття
  • В кількох навчальних закладах Вінницького району успішно реалізовується проект «Зелена школа». Його учасники сортують сміття та заробляють на ньому.
  • Про ці та інші успішно реалізовані еколого-натуралістичні проекти в закладах освіти Вінницького району йшлося на обласному семінарі-практикумі. Він пройшов 15 листопада у навчально-виховному комплексі села Мізяківські Хутори.

Макулатуру завозимо із … країни-агресора

Захід відкрили директор Вінницької обласної станції юннатів Ольга Драгомирецька, начальник відділу освіти Вінницької райдержадміністрації Світлана Томусяк, директор районного освітянського методичного центру Олена Наскальна і директор НВК Мізяківських Хуторів Ольга Гавура.

– У нашому НВК навчається 212 дітей, 50 з яких – дошкільнята. В 2010 році ми обрали екологічний профіль для нашого навчального закладу. Всі старші класи – із екологічним нахилом. Але взагалі весь наш навчальний заклад цим займається, недарма ми посідали призові місця на всеукраїнських конкурсах, – каже Ольга Гавура.

Головним ініціатором і рушієм проекту «Зелена школа» є методист районного методичного центру Лариса Степанець. Вона нагадала, що в Україні 95 % сміття не переробляється. Водночас 60 % мешканців приватних будинків нашої країни не мають змогли його вивозити. Не дивно, що в 2017 році Україна імпортувала понад 400 тисяч тонн вторинної сировини на понад 85 мільйонів доларів США. Цікаво, що макулатуру в Україну завозять переважно із країни-агресора – Росії.

Відео дня

– Ідея проекту «Зелена школа» в тому, щоб діти сортували сміття не лише в навчальному закладі, але й вдома. Та приносили його до школи. Маємо угоду із підприємством, яке вивозить сміття з навчальних закладів району і платить їм за це. Частину зароблених коштів витрачаємо школярам на грамоти і подарунки, решту – на потреби навчального закладу. Це вигідно і батькам, адже їм таким чином потрібно менше здавати благодійних внесків, – каже Лариса Степанець.

Виграні гранти

Щоб оцінити особистий внесок у проект кожного школяра, здане ним сміття зважують. Існують коефіцієнти, в залежності від типу зданої сировини. Також оцінується робота кожного класу.

Після обрахунку результатів кращих школярів, які брали участь  в акції, на урочистій лінійці нагороджують цінними подарунками і грамотами, решту – сувенірами. На іншу половину суми для школи купляють тенісні столи, спортивний інвентар, м’ясорубку для столової тощо.

Безумовно, для запуску проекту «Зелена школа» потрібні початкові кошти. Зокрема, для купівлі контейнерів для роздільного збору сміття, агітаційно-інформаційної роботи. У школі Мізяківських Хуторів вирішили це за допомогою виграних грантів, які отримали у фонді «Спільнокошт» і Британській раді. 

Також Лариса Степанець звернула увагу, що школи Вінницького району успішно беруть участь в інших всеукраїнських екологічних проектах. Переможці проекту «Компола», який відбувається за підтримки Міністепрства освіти і екології, безкоштовно отримують компостери для органічного сміття. Серед них – й НВК Мізяківських Хуторів. А призер проекту «Кліматичні краплі», команда Стадницької школи, отримала право на безкоштовну участь у міжнародній конференції зі зміни клімату у Польщі.

Проект «Зелена школа» відбувається за серйозної підтримки громадської організації «Наше Поділля». Її представник Марія Юзькова розповіла про допомогу у реалізації й інших природоохоронних ініціатив. Приміром, у с. Стіна (Томашпільський район) створено екологічний центр.   

Папір, пластик, скло – чи все одно?

Родзинкою семінару був тренінг «Папір, пластик, скло – чи все одно?». Керівники станцій юннатів, природоохоронних гуртків та методисти дізналися там багато цікавого. Приміром, які речі в Україні взагалі не утилізуються, а за утилізацію яких маєте сплатити ви самі. Або що кришки від пластикових пляшок варто здавати окремо, бо вони зроблені з більш якісної сировини і тому є дорожчими. Всіх учасників заходу розбили на команди і дали їм кілька цікавих практичних завдань.

Після розповіді фахівців гостям запропонували квест та невеличке шоу на тему роздільного збору сміття, яке провели старшокласниці. Поруч відбувалася екологічна акція «Батарейку на цукерку!», яка дуже сподобалася малечі.

Представники всієї Вінниччини побували на екскурсії на шкільній сортувальній станції і побачили роботу компостера для утилізації екологічних відходів. Для нього використовується спеціальна технологія, в якій допомагають … каліфорнійські черв’яки.

52 тисячі на смітті

Наприкінці форуму своїм досвідом поділилися представники навчальних закладів Вінницького району, де успішно реалізовуються екологічні проекти. Спочатку дали слово координатору «Зеленої школи» у Стрижавці Людмилі Мазай. І недарма, адже проект зародився саме у цьому селищі!

Як розповіла пані Мазай, в акції щодо сортуванні сміття беруть не всі школярі, а менше 50 % – за бажанням.

– Загалом з 2011 по 2018 роки ми заробили на смітті близько 52 тисяч гривень! Кращим учасникам проекту вручаємо навушники, флешки, м’ячі. На решту коштів придбаємо тенісні столи, приладдя для кабінетів географії і трудового навчання тощо. Наш позитивний досвід навіть спонукав відкрити у центрі Стрижавки вторинний пункт для сировини, – каже Людмила Мазай.

Директор Стадницької школи Тетяна Черниш наголосила, що її навчальний заклад активно долучається до двох екологічних проектів – «Зелена школа» та «Кліматичні краплі».

– Серед іншого, учасники «Кліматичних крапель» мають знижки у магазинах, які є партнерами проекту. Під час нього бали нараховуються за висадження дерев, сортування та компостування сміття, участь у масових велозаїздах. Все це рахується через мобільні додатки, – інформує Тетяна Черниш.

Тим часом юннати Бохоників та їхні керівники планують відкрити природничо-екологічний центр у селі Долина. Його облаштують біля двох сільських ставків, які попередньо почистять. До комплексу входитимуть бесідка на воді, дитячі майданчики тощо.

 

 

          

   

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up