Священику не можна забувати, хто він

Священику не можна забувати, хто він
Отець Ігор Сіранчук каже, що вивчитися на священика може кожен. Але потрібно мати покликання бути священиком, а це залежить від самої людини і того середовища, у якому вона виховувалася.

Протоієрей Ігор Сіранчук родом з Тернопільщини. Та після закінчення духовної Академії приїхав на Вінниччину. Кілька років служив у храмі села Чагів Оратівського району, зараз - у Кафедральному храмі Української православної церкви Київського патріархату.
Ви змалечку хотіли бути священиком?
- Ні. Паламарем я почав прислуговувати священику десь з шостого класу, але непереборного бажання бути священиком у мене не було. Хоча мати, дідусь, а особливо бабуся дуже хотіли, щоб я став священиком. Та й громада мене схиляла до цього. Я прислуговував біля священика, співав у храмі, і люди казали, що хочуть, щоб я служив в храмі. Але якщо бути чесним, після закінчення школи я не пішов одразу у духовну семінарію, а вступав у Академію СБУ.
Духовна семінарія і академія СБУ? Що спільного?
- Тоді йшли зміни у державі, було багато неправди. Я дуже хотів допомогти державі, бути причетним до її становлення. Хотів принести користь суспільству. Але коли здавав вступні іспити знав, що вся громада молиться, щоб я не вступив, а став священиком.
Коли вступив у Київську духовну семінарію, зрозумів, що ідея зі вступом у СБУ, це просто юнацькі амбіції, і в мене зовсім інший шлях.
Люди часто звертаються до священиків за порадою. Чи завжди ви впевнені в правильності своїх порад? Адже в житті бувають дуже неоднозначні ситуації...
- Іноді бувають ситуації, які потребують, так би мовити, духовного розслідування. Ми мусимо заслухати всі сторони, якщо є якийсь конфлікт. Сімейні проблеми, особливо коли сім’я розпадається - це дуже багатостороннє питання. Ми дуже скрупульозно до цього ставимося. Будь-яка справа, порада, навіть думка священика має мати духовну основу. Якщо це не так – вона не буде благословенна і людина не знайде в цьому ніякої поради, людина піде заспокоєна, але в душі її неспокій залишиться. Якщо священик не знає відповідь на питання, або у нього є сумніви, він радиться зі старшими священиками, але має знайти для людини вихід.
Священики – теж люди і їх спокуси не обходять…
- Звичайно є спокуси. Лукавий завжди хоче, щоб священик забув, хто він. Буває, що священик приходить на парафію, займається будівництвом, ремонтом, бухгалтерією, побутовими справами і головна його місія відходить на задній план. Але є владика, благочинні, які слідкують за тим, щоб священик правильно себе поводив, діяв відповідно.
Тобто, крім самоконтролю, є зовнішній контроль над священиками?
- Так, церковна ієрархія є благословенна Богом і її ніхто не може відкинути. Вона мусить бути. Бо священик така сама людина і гріхи тяготять. Якщо не тяготять побутові гріхи, то приходять інші, часто це гріх нудьги, безнадії.
Депресія – це теж гріх?
- Так. Якщо людина не знаходить радості у житті, починає в’янути, не знає, як себе реалізувати, значить вона трохи злінилася, трохи десь втратила віру. Коли таке трапляється, потрібно читати Біблію, Псалтир, Життя святих, їх настанови, праці. У них дуже багато знаходиш схожих на твою ситуацій. Часи змінюються, а гріхи залишаються ті самі і з ними треба боротися, не треба опускати руки.
Часто люди кажуть: «Я не ходжу в церкву, але вірю в душі». Обов’язково віруючій людині ходити в храм?
- Православна церква проповідує смерть і воскресіння Христа. Це те саме таїнство - Євхаристія, яке відбувається кожної неділі, кожного свята. Найсвятіше на землі для православного християнина – Тіло і Кров Христова під час Причастя. Людина обов’язково повинна сповідатися і причащатися. Якщо вона не робить цього - не підтримує того, що в ній закладено.
Новий рік будете зустрічати?
- Ні, буду готуватися до Різдва. Але ялинку поставлю, адже для дитини це радість.
Дід Мороз приносить вашому Назарію подарунки?
- Ні, тільки Миколай. Але коли він згадає, що Миколай чогось не приніс, тоді звичайно, знайде подарунок під ялинкою. Але ми йому пояснюємо, хто такий святий Миколай, що це була реальна особа, а Дід Мороз – це казковий персонаж. Хоча він ще малий, не все розуміє.
Досьє:
Ігор Сіранчук
Протоіреєй, секретар Вінницької Єпархії УПЦ Київського патріархату
Дата народження: 2 червня 1981
Сімейний стан: одружений (синові Назарію 4 роки)
Улюблені фільми: «Митрополит Андрій Шептицький», «Остров», «Поп», «Чудо», «Знайомтесь: Джо Блек»
Улюблені книги: «Маленький принц», вірші Франка, Шевченка
Музика: духовні твори українських авторів

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Браво, браво... СБУ - школа рулит. Кто нас еще чему будет верить учить?
  • Anonymous

    Священику не можна забувати, хто він - очень хорошее название статьи! Действительно, священник всегда (и в храме, и дома) на виду у людей, поэтому вся его жизнь должна быть образцом для окружающих, как бы тяжело это ни было...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up