Лариса Буга: Влада нам не платить

Лариса Буга: Влада нам не платить
Телебаченню вінничани вірять. А комусь телевізор навіть замінив ікону. Про відповідальну місію, яку взяли на себе тележурналісти - в ексклюзивному інтерв’ю із директором телекомпанії «Вінниччина» Ларисою Бугою

Яким є наше регіональне телебачення? Яке відношення до єдиного у Вінниці комерційного телеканалу має син лідера комуністів – Андрій Симоненко? Чому, будучі губернатором, Олександр Домбровський забороняв чиновникам іти на ефіри «Вінниччини», але свій позов за образу честі гідності із суду забрав? І якою була реакція голови облдержадміністрації Миколи Джиги на сюжет про його нараду у теленовинах каналу «Вінниччина», де показали, як заступник спить у президії? Про все це і навіть про те, що залишається поза кадром, Лариса Буга відповіла якомога відвертіше.
Телебачення – це протез життя. Вінницьке телебачення є протезом вінницького життя?
- На 80% - протез, а не рідний орган. Поясню: два з трьох місцевих каналів – ВДТ-6 та Віта – державні. Вони виконують замовлення не глядача, а влади. Тобто вся інформаційна політика на цих каналах побудована на тому, щоб хвалити керівників області і міста, бо влада є роботодавцем. У Вінниці, хочемо цього чи не хочемо, існує завуальована цензура або контрольованість мас-медіа владою. Такі засоби масової інформації не можуть собі дозволити говорити і показувати все те, що бачать. Відтак – звужені теми, відсутній простір для творчості, а згодом журналісти звикаються із думкою, що їх контролюють, вони стають нецікавими, не шукають нових тем і нестандартних способів подачі матеріалів. Це називається «паркетна подача». Якщо і дозволяють робити критичний матеріал на державному чи комунальному телебаченні, то обов’язково із позитивним висновком – конкретне замовлення «зверху».
Але «Вінниччина» теж починала як комунальне телебачення.
- Так. Але це тривало недовго. Окрім того, специфіка була така, що колектив був створений винятково непрофесійними журналістами. Такою була умова. Це був і плюс, і мінус. Бо головне у кастингу - талант і покликання. Ми не вміли піарити владу.
Певний час зі своїми новинами виходили на ВДТ. Нас не одразу змогли ідентифікувати: вперше вийшли в ефір 1 серпня 2001 року, а ліцензію отримали 17 листопада. Якщо сьогодні дивитися на «Вінниччину» десятирічної давності, видно, що бракувало професіоналізму, але відчували щось інтуїтивно, дивилися центральні канали… Вчилися – брали касети, книги, школа Інтерньюз...
Що може дозволити «Вінниччина», як комерційний канал, чого не могла раніше – будучи комунальним?
- Працювати більш професійно. У нас класна студія, починали з примітивної... Зате справжнє бажання зробити щось нове і цікаве – було і є.
Наскільки зі зміною вінницької влади змінюються кордони свободи тележурналіста?
- Особисто я дуже задоволена з того, що ми не маємо державного фінансування. Це наша найдорожча свобода.

«Гройсман - красавчик...»
У 2010 областю керували три губернатори - Домбровський, Демішкан і Джига. Для медіа щось змінилося?
- Змінилось. Але не для нас. Якщо бачили якійсь недоліки, вільно про це могли говорити. Єдине, що за губернаторства Домбровського частенько шукали на нас вихід через наших засновників. Голова ради засновників - Олександр Шпак, президент Ліги нафтопромисловців України, колишній мер Жмеринки, він часто буває у Вінниці. Саме через нього виходили на нас із облдержадміністрації, облради, міськвиконкому. Треба йому віддати належне: він міг сказати, що телефонували, але жодного тиску не було. Відтоді, як я директор, жодного сюжету не було знято з ефіру. Так, було багато відгуків, навіть через одне інтерв’ю з нами судився Домбровський – за образу честі і гідності. Позов забрав після перемовин із засновниками. Власне, якби тодішній губернатор наполіг, то виграв би. Причина позову: виступ у прямому ефірі колишнього начальника фінансового управління Тетяни Собкової. Вона оприлюднила всю інформацію, яку вважала за потрібне. Зрештою, ми до цього не мали стосунку, але губернатор позивався і до нас, і до Собкової. Вона була його підлегла, але вона мала факти і сміливість вийти з цим у телеефір. Позов солідарний - на декілька десятків тисяч гривень. У Собкової тоді не було жодної копійки на рахунку, а наш рахунок могли арештувати і всі гроші стягнули б з каналу...
Пам’ятаю, і прямий ефір, де скандально відомий опозиціонер (до зміни влади) Семен Ханук розповідав, яке мер Гройсман має відношення до асфальтних заводів. Наскільки відомо, тоді теж ви мали проблеми. Проте з того часу і політичне життя змінилося: тепер Ханук - помічник Гройсмана…
- Було таке... Це був мій ефір. Ханук називав факти, які він вважав за правду… Гройсману треба віддати належне – він мені не телефонував. Принаймні, з мером не було якихось розмов. Іноді може зателефонувати його прес-секретар.
Нинішній мер публічно відповідає на всі запитання поставлені журналістами, принаймні, він не відмовляється. У Вінниці часто трапляється, що взагалі не можна достукатися до чиновника. Гройсман ніколи не відмовляється, однак у нашій студії досі не був.
Це означає, що у мера є певні хвилювання, що на каналі «Вінниччина» до нього не лояльні?
- Не можу сказати причину. При цьому ж він не відмовляється: «Да, я прийду, сейчас занят…»
Боїться провокаційних запитань?
- У будь-якому випадку, я його поважаю, він - красавчик.
Боїться чи не боїться? Таке його рішення можна розцінювати як завгодно. Можливо, так вирішили його піарщики. Але можна розцінювати й як те, що боїться.
Стосовно доступності місцевих чиновників, то іноді елементарний коментар – це проблема. От, наприклад, напередодні новорічних свят не було квитків на залізниці у західному напрямку. Журналіст зателефонував на залізничний вокзал, аби хтось прокоментував ситуацію. Разів 15 телефонували секретарю начальника. У результаті, її відмову записали на плівку і дали в ефір. Наступного дня скандал – із залізничного вокзалу зателефонували: «Як ви могли дати слова секретаря?!» До кінця дня із Києва прибув заступник директора «Укрзалізниці». Вибачився і прокоментував. Прийшло вибачення «Укрзалізниці» і у письмовому вигляді. Це свідчення того, що іноді в Києві набагато простіше отримати коментар, аніж у нас. Те саме і з доступом до перших осіб області. Наприклад, з головою облради Татусяком домовитися про інтерв’ю набагато простіше, ніж через його прес-службу. У заступника губернатора Чернія простіше взяти коментар, аніж в управлінні сільського господарства, яке він курує.
Знаєте, які «відмазки» для телебачення? «Вибачте, не можу прокоментувати, бо я беззубий».
Є ще інша мода у наших керівників. Їм приходить циркуляр з Києва про налаштування співпраці із засобами масової інформації, а значить з нами раптом хочуть дружити. Нещодавно так було з прокурором області Олександром Шморгуном. Запросили його на ефір, домовляємося безпосередньо про день, час… Зрозуміло - готуємо студію. Телефонує прес-секретар прокурора: переносить інтерв’ю на дві години. Чекаємо… Через кілька годин: переносять на завтра. Завтра – на післязавтра, а післязавтра – ще на два дні… Тиждень тягнулося і, в результаті – чекаємо досі. Я розцінюю це як зневагу до журналістської роботи. Чудово розумію: у прокурора щільний графік, людина може перенести запис, може бути ще якась причина… Разом з тим, тебе потім запрошують у прокуратуру - з тобою хочуть працювати. Бо там зацікавлені в оприлюднені тільки тієї інформації, в якій зацікавлені вони самі. Вони ще вважають, що ми маємо створювати їм позитивний імідж. Помиляються…

«Дитячі коліна не забула...»
Чи траплялося, що гості студії виходили через якісь причини?
- Ні, у нас такого було… Але таке бажання виникло у екс-губернатора Коцемира…
Віктор Коцемир у рейтингу губернаторів - найпотішніший. Тоді я ще була журналісткою, ходила на всі наради. Ділила навпіл записник: з одного боку писала саму нараду, а з другого – цитати губернатора: «братчики», «давайте купочкою разочком»… Згодом з’явилися «в магазині людські яйця», «вся сила – в коноверті» та інше… Коцемир завжди ходив зі свитою. Зрозуміло, тоді було обов’язковим узгодження всіх запитань. І тут він приходить у студію на ефір: тодішня директорка мало не мліє. Ми з Коцемиром сіли у студії, у нього папка із відповідями. Я пояснюю, що будемо розмовляти на тему, яку попередньо окреслили, але запитання можливо будуть не в тому порядку. Він змінюється в обличчі: «Якщо не в тому порядку, то я зараз встану і піду!» Кажу йому: «Ви розумієте, що це прямий ефір, і тому я змушена буду назвати причину, чому ви пішли». Він не знав як поводитися... Але ефір відбувся, хоча йому було досить важко.
Це настільки для вас принципово – не по порядку запитання?
- Ні. Просто коли ведеш бесіду, то запитання виникають із відповідей. Я ж не сказала, що будуть інші запитання.
Скандал був після фільму про Коцемира. Студія виготовила фільм про губернатора, з його цитатами і про його діяльність. Після виходу в ефір до мене прийшов один із його заступників і сказав, що зі мною хоче поговорити губернатор. Я відповіла: «Нехай приходить, поговоримо». Це було просто з мого боку «неслыханная дерзость». Попросили мене переписати фільм, бо всі бачили, окрім самого Коцемира. Я відповіла, що нічого не переписуємо: «Якщо хтось не бачив, то ми можемо поставити в ефір ще раз». Там у пролозі фільму звучала фраза: «Де при владі глупота - людям горе і біда».
Але з поваги до людина, яка прийшла домовлятися, я пішла назустріч. Відбувалося це наступним чином: у кабінеті Коцемир сидів у кріслі, всі заступники сиділи за столом - Заболотний, Татусяк, Бевз і Фолюшняк. Вони по черзі виховували мене. Мовляв, на святе замахнулася… А перед цим я була на концерті школи мистецтв в «Райдузі» – виступала моя дитина. Фінальний вихід - діти всі стають на коліна, лунає ще музика і на сцену виходить заступник губернатора Євгенія Фолюшняк. Її святкова промова про владу тривала 15 хвилин – весь цей час діти позаду стояли на колінах…
От я в кабінеті Коцемира все слухала, і коли дійшла черга до цієї Фолюшняк, я не могла не згадати ці дитячі коліна…
А фільм Коцемиру я так і не записала.
Нещодавно в новинах «Вінниччина» показала сюжет з наради Джиги: губернатор проводив нараду щодо інвестицій, досить жорстко, а поряд з ним, в президії, спав його заступник – Роман Аксельрод. Скільки дзвінків було після цього сюжету?
- Більше 30. Просто від людей. З облдержадміністрації - жодного. Аксельрод теж не дзвонив.
Інформаційна політика нашого каналу – показувати те, що відбувається. Ми не прилизуємо. І давно. Якщо нас не буде дивитися глядач, тоді не буде сенсу засновникам утримувати канал.
Не секрет, що попит на журналістів часто викликають вибори. Політична реклама найдорожча на телебаченні. Скільки коштувала телереклама на останніх виборах?
- Торік у нас ціни були майже однакові з ВДТ-6. А був один рік, коли у нас політична реклама була вдесятеро дорожча. Існує певна формула: політична реклама вираховується за три останні місяці реклами - на невеликий відсоток більша. У 2010 році у нас не стільки ефір був насичений рекламою, щоб я могла на політичну поставити таку ціну, аби заробити. Сьогодні це п’ять гривень за секунду. Для інформації: участь(!) політика у ток-шоу на центральних каналах на виборах коштувала мільйони.

Відео дня
>«Політиків-спікерів бракує...»
То все ж таки, наскільки «Вінниччина» комуністичний канал?
- Я очікувала цього запитання. Спочатку нас питали - чи Калетніка канал, тепер - комуністів…
Стосовно Калетніка. Григорій Миколайович дійсно та людина, якій належить ідея створення цього каналу. Будучи головою обласної ради він створив комунальну телерадіокомпанію «Вінниччина». Після того, як він перестав бути головою обласної ради, для каналу настали чорні часи - нас зовсім перестали фінансувати з бюджету. Ми за невеликій проміжок часу заборгували 200 тисяч.
Хочу віддати належне Григорію Миколайовичу – він має живий розум, стальну волю і певні принципи… Була скликана рада засновників, порадились і вирішили виключити із засновників обласну раду. Тоді був скандал на сесії. Мені надзвичайно неприємно говорити, але тодішній голова облради Юрій Іванов написав листа у Національну раду телебачення і радіомовлення, щоб відкликати у нас ліцензію. От таке відношення мав Калетнік.
Комуністи... Минув час. І один із засновників продав свою частку акцій іншій структурі. Фінансовим директор в цій новій структурі на той час працював Андрій Симоненко – син лідера Компартії України. Сьогодні він на держслужбі, тому фінансовим директором у фірми-засновника вже не працює.
Утім, ви перефарбувалися: студія із синього кольору Партії регіонів, членом якої є Григорій Калетнік, стала червоною – Комуністичної партії.
- Так, ми повели ребрендинг. Телебачення – це модна штука і дорога. Нові заставки робив дизайнер, який виготовляв заставки Інтеру.
Зі зміною кольору змінилися політичні пріоритети?
- Ні. Мені не зрозуміло, чому до нас на минулі вибори не зверталися деякі партії. Всім давала можливість – це ж наші гроші.
У 2007 році «Вінниччина» зробила прорив – політичні ток-шоу у прямому ефірі. Це було сміливо.
- До речі, це була ідея Калетніка. Саме з’явився на українському телебаченні Савік Шустер, і Григорій Миколайович запропонував зробити щось подібне: в прямому ефірі, політики, експерти, вуличний майданчик…
Найпростіше було з вуличним майданчиком – люди готові ставити питання, не бояться.
Журналісти теж приходили. Проблема, щоб журналіст міг ставити незручні запитання для влади, а таких у Вінниці на пальцях перелічити.
Політики - це найскладніше. Головна мета шоу – підняти всі ті запитання, які звучать у вінничан на кухнях. Після п’ятого шоу політики відмовилися брати участь. По-перше, в кожній політичній силі є один-два, у кращому випадку – три спікери – люди, які можуть говорити на телекамеру. А говорити на диктофон і камеру – це дві різні речі. По-друге, я була зацікавлена в тому, щоб одні й ті самі люди не ходили з ефіру в ефір - говорили одне й те саме. Від когось ми відмовлялися, бо ток-шоу - це не майданчик для самопіару. До того ж, ті вибори були настільки насичені, що люди просто втомилися від тотальної політики. Одна справа – центральні канали. Той самий Савік Шустер вміло маніпулює думкою і свідомістю, цим часто грішить. В регіонах це набагато складніше, тому що всі всіх знають. Тут складно прийти і говорити по писаному – треба говорити правду, бо доведеться відповідати. Завтра тебе зустрінуть у магазині, впізнають і запитають.
Ларисо, телебачення – це публічність. Вас впізнають, приємне таке супроводження слави чи навпаки?
- Зрозуміло, мене впізнавали в магазинах, на вулиці… Але… Так трапилося, що за невеликій період у мене кардинально змінився імідж – я прибавила у вазі. Це сталося дуже швидко, через певні події у моєму житті. І коли мене випадково бачив хтось, хто бачив мене однією, а потім іншою… В їх очах я бачила здивування, якійсь жах… Це мене шокувало, було неприємно.
Сподіваюся, що прожила свою чорну смугу. Я не вірю, що в нашому житті трапляється щось просто так. Кожен сам змінюємо своє життя своїми вчинками, думками, силою волі і своїми діями. Я почала діяти.
Не виключено, що скоро буде новий виток політичного шоу. Тим більше, наступні вибори до Верховної Ради будуть зовсім іншими – із мажоритарниками. Мабуть, і політики зміняться.

«Іноді не хочу захищати колег»
Під час ток-шоу доводилося себе стримувати аби висловити свою антипатію до когось?
- Я взагалі себе не стримую. Якщо мені хочеться щось сказати, то шукаю соціально адаптовану форму і кажу. Буває це вже настільки очевидно, то якщо себе стримаєш, глядач відчуває фальш і перемикає канал.
Тобто свобода слова є?
- Так.
Як часто журналісти користуються нею?
- До нас не застосовується цензура. Швидше, самоцензура. Щодо журналістів, то містечковість затягує – ми живемо у провінції. Бо це значить, якщо ти робиш критичний матеріал про чиновника, то не факт, що завтра тебе доля зведе з цим чиновником і не буде наслідків для твоєї родини. Це дуже серйозний чинник і він дуже впливає на вінницьких журналістів. Дуже часто журналісти розглядають свою професію з вигідного для себе боку: чим краще зроблять замовний сюжет – «джинсу», тим більше будуть мати. З іншого боку – я не можу сказати, що у Вінниці всі такі. Є такі, яким важко закрити рот. Їх небагато, але вони є. Думаю, що від цього отримують кайф. Тобто бути вільним журналістом – це наркотик. Це задоволення від роботи. Від «джинси» задоволення не отримаєш. Абсолютно не хочу сказати, що ми святі – всі журналісти роблять «джинсу». Всі! Але одні здатні робити винятково «джинсу», інші вміють чесно заробляти гроші.
Власне, Татусяк просив критикувати владу, мовляв, вона не покійник, що про неї тільки хороше…
- Хочу сказати про Татусяка. Він вирізняється між інших чиновників. З одного боку – той ще комсомольський потенціал, а з іншого – досвід роботи з Європою. Там люди набагато простіші, контактніші… Хоча у журналістів там такі самі проблеми, як і в нас. У вінницьких проблема - звуження кругозору, вони зашорені. Навіть можуть бути самі собі нецікаві, бо хвалять одного, а потім другого…
До речі, губернатор теж відрізняється від попередніх. Джига – контактний, і його так конкретно вирізняє правдивість. Таке враження, що він не говорить неправду. Принаймні, не піариться. До речі, коли облдержадміністрацію очолював Домбровський, чиновникам взагалі забороняли йти на «Вінниччину» тільки через те, що ми критикували і показували те, що є. Домбровський і його дружина – брендова світська пара, їх показували на виставках, на концертах, на боях Кличко… Джига інший…
Знаючи рецепти і тонкощі журналістської кухні, які б смажені факти подали сьогодні?
- Ми, журналісти, буваємо на одних і тих самих заходах. Та коли ти є очевидцем одного, а в газеті читаєш зовсім інше, то тобі вже смердить, і аж ніяк не смаженим. Це дратує. Тоді хочеться захищати суспільну мораль, а не колег. Розумієш, що журналіст сам собі придумує інформаційний привід, щоб потім останнім речення спростувати заголовок. Дозволяють собі друкувати нібито чиїсь телефонні розмови, які розіслали у всі редакції. Хоч відомо хтось це зробив із певної метою, в тупу використовуючи журналістів. І хтось на ці анонімки ведеться.
Для мене важливо не скотитися в один бік. У вінницьких теленовинах, як правило, один сюжет з наради в губернатора, потім про мера – і все позитивне. Але це констатація без аналізу, аналітики немає. Обов’язково перший синхрон має бути спочатку губернатора, потім голови облради, а потім мера. І не дай бог інакше – субординація! Далі йде висвітлення виставки або культурної програми, дітки, а далі – міліція – кримінал, а частіше – пожежа… Отакі новини з дня в день. Це свідчить про замовлення влади. У нас замовником є люди, тому ми даємо те, що для них важливо.
А щодо смажених фактів, то тепер модне здорове харчування - без крові, без зайвого жиру. Єдине – сіль і перець, до смаку.

Коментарі (21)
  • Anonymous

    Дуже груба, тупа, безглузда спроба підлизатися до Татусяка, Джиги, Гройсмана і Калєтніка. Але ці люди занадто добре знають Бугу, аби вірити в написане і «повестися» на таку дурню. «Мочилово» людей при кожній можливості, а потім вилизування до блиску одного місця - це не журналістика, а інша найдревніша професія. А те, що статтю написала лєпша подруга Оксана Пустовіт - говорить само за себе. Сором!!!!! P.S. Піар Вінниччини на імені директриси – це антипіар. Буга вже заробила для себе сталий авторитет, і з огляду на коментарі вся Вінниця знає який і як…
  • Anonymous

    "...специфіка була така, що колектив був створений винятково непрофесійними журналістами." Буга как-то постеснялась добавить, что непрофессиональным журналистом можно было и не платить. Брали на испытательный срок, а потом: "Ты непрофессионал! До свидания" . Странно,почему она это упустила. Неужели забыла? Память то наверное до сих пор девичья.
  • Anonymous

    про джинсу Буга говарила і чула дзвін та не знала де він) У новинах Вінниччини її вдосталь - 3 сюжетів - 1 ура - комуністи, тобто ми чесні і принципові журналюги Вінниччини яким немає рівних - вклоняємось вам любі секретарі КП і готові служити вам вірними псами
  • Anonymous

    Да Ларисо Олексіївно, якось не коректно обс..рати колег і сусідів, хоча про сюжети я згоден і про синхрони і про ту довбану субординацію. Да студія гарна, оператори толкові, журналісти деякі, хоча дійсно той хто гарно писав вже пішов. Порадив вам би Доляк розказати про журналістські стандарти, баланс думок і все таке. Про заангажованість звичайно це неправда, в кожному вашому випуску є снх секретаря компартії або Бевза. І про фільм про Коцемира неправда, то була заказуха Калетніка, та ще й непрофесійно зроблена. Але деякі сюжети дійсно варті гарної оцінки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:04 У місті-побратимі Вінниці Карлсруе створять мурал-вишиванку 20:52 Футзалісти з Хмільника виграли обласні змагання «Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги» 20:50 Цій традиції дев'ять років: судді подарували сорочки-обереги немовлятам, які народилися у Вінниці photo_camera 20:45 У Вінниці співали пісні і читали вірші про вишиванку Від читача 10:21 «Шахрай у Вінниці: Як лікар-інтерн кинув місцевих на гроші?» 20:32 З пораненням тримав рубіж та рятував побратимів: відзначили воїна з Козятинщини 20:05 У Вінниці діти з поліцейськими виготовили український оберіг photo_camera 19:01 Перша вишиванка — у пологовому. Новонародженій калинівчанці медики подарували сорочку 18:45 На день — у маленькі Карпати. На фестивалі у селі Стіна покажуть те, що шукали пів року 18:43 «Вимикатимуть і влітку, і восени»: які графіки відключення світла існують і які з них вже діють у Вінниці 18:40 Медогляд дітей: які медичні центри Вінниці пропонують швидке та комфортне обстеження? (партнерський проєкт) 18:19 «Душа в місті Марії»: у Вінниці відкрили фотовиставку про материнську любов і втрату photo_camera 17:53 Рік братерства Вінниці з Карлсруе. Чим допомагає нам це місто і чим воно схоже з нашим? play_circle_filled photo_camera 17:05 Економія, комфорт, зв'язок: на Григоренка капітально ремонтують ліфт 16:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 16:06 Що ви знаєте про вишиванки? Тест до свята від «20хвилин» 15:31 У Вінниці розробили «Дорожню карту Захисника» для допомоги ветеранам 14:19 Сьогодні — День вишиванки. Народний репортаж із соцмереж вінничан до свята play_circle_filled photo_camera 14:00 День відкритих дверей! Запрошуємо у Вінницькій національний технічний університет (Новини компаній) 13:21 «Взірець безмежної любові»: презентували книгу про Героя України Дмитра Майбороду
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up