«Зоряний дощ», полярне сяйво і 100 програм: скільки коштує відвідати єдиний в Україні планетарій?

«Зоряний дощ», полярне сяйво і 100 програм: скільки коштує відвідати єдиний в Україні планетарій?
  • Вінницький планетарій залишився єдиним працюючим в Україні. Решта аналогічних установ та обсерваторій припинили свою роботу через війну. 
  • Для різних вікових груп науковці створили цікаві програми. Їх всього близько сотні. Розказуємо коли ви можете відвідати планетарій і скільки це коштує.

Це може видатися дивним, але на всю державу до війни існувало не так вже й багато планетаріїв. Їх можна перелічити, як то кажуть, на пальцях рук. До війни саме планетарії працювали у Харкові, Дніпрі, Херсоні, столиці України та у Вінниці. З відомих причини вони зараз не працюють. Усі, крім вінницького. Тут варто уточнити, що мова не йде про обсерваторії, які відрізняються своїм виключно науковим профілем. Та й тих не на багато більше ніж планетаріїв.
Наш планетарій запрацював ще у 1965-ому році. Після реконструкції у 2015-ому тут функціонує система повнокупольної проекції програм.

У нашого планетарію науково-просвітницький профіль. Саме тому його спеціалісти готують цікаві програми для дітей та дорослих. Кожна з них супроводжується демонстрацією астрономічних явищ: усі види затемнень Сонця та Місяця, полярне сяйво, «зоряний дощ», змінна зоря, схід Сонця, планети на зоряному небі, точки та лінії небесної сфери, Чумацький шлях, блискавка та інші. Напередодні у закладі оприлюднили графік роботи на останній весняний місяць.

Відео дня

 

—  Із початком війни відвідувачів вінницького планетарію побільшало. Насамперед за рахунок внутрішньо переміщених осіб. Для них передбачений безкоштовний вхід, – розповіла лекторка планетарію Ганна Таранушко. 

Вона додала, що сеанси у бідні дні проводяться о 12-ій та 15-ій годинах, а у вихідні о 16-ій. Можливі додаткові сеанси в разі набору групи від десяти осіб, але вони плануються заздалегідь.

Сьогодні вартість квитка для дошкільнят становить 20 гривень. Для школярів та студентів 30, а для дорослих 40. Ми побували на одному з сеансів та поспілкувалися з його відвідувачами на відео:

Читайте також:

В аеропорту Тель-Авіву літакам РФ вінничанин подавав сигнали прапором України. Його звільнили?

Кохання під час війни: скільки у Вінниці одружилося пар та народилося дітей

Георгій Самков заснував «банку допомоги» та ініціював виплату стипендій ветеранам спорту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (33)
  • Оксана Паляница

    Рекламуйте далі. Може ще туди прилетить. Не радійте, що у вас так все добре. Складається таке враження, що ви з іншої планети. Так, до планетарію зараз усім. Яке щастя, один залишився. Давайте ще нам
  • Альона Королишина

    Evgenia Aleksandrova сидить жіночка на сторінці ''Новини Вінниці'' і дивується, чого всі дописи про Вінницю🤔
    А й справді 🤔

    Евгения Александрова reply Альона Королишина

    Інна Олійник я за бугом все правильно

    Інна Олійник reply Альона Королишина

    Evgenia Aleksandrova Ну тоді не судіть і судимі не будети,про війну ніхто не забув і всі хто чим може допомогає суспільству.

    Інна Олійник reply Альона Королишина

    Evgenia Aleksandrova Так Ви сама ж і написали,що сидите в чужій країні.

    Евгения Александрова reply Альона Королишина

    Інна Олійник помогают если что тихо,а не кричат на каждом углу,помогаете молодец,остались тоже молодец,а я сама как то разберусь где мне сидеть и что делать!

    Евгения Александрова reply Альона Королишина

    Інна Олійник хорошего дня вам,и будьте спокойней

    Евгения Александрова reply Альона Королишина

    Інна Олійник откуда вы знаете где я?и помогаю я или нет?

    Інна Олійник reply Альона Королишина

    Альона Королишина Так вони і роблять за бугром. Себе не бачать ,лиш когось.

    Інна Олійник reply Альона Королишина

    Evgenia Aleksandrova От дійсно,люди які залишилися в Україні найбільше і за неї переживають. Діляться всім чим можуть, допомогою переселенцям,на фронт збирають допомогу,фінансово допомогають. А ,що зробили Ви? Виїхали за бугом і працюєте диваним критиком і розказуєте,яка Ви патріотка. Так їдьте назад і покажіть свій героїзм тут.

    Евгения Александрова reply Альона Королишина

    Альона Королишина я вам свою геолокацию не отправляла)и не хамила держите себя в руках,сходите в планетарий,и на катере покатайтесь))

    Альона Королишина reply Альона Королишина

    Evgenia Aleksandrova до чого тут Ваша геолокація? Подивіться, як група називається. Це група про новини Вінниці. Цілком зрозуміло, що в ній пишуть про події нашого міста.

    Так, іде війна. І життя продовжується. І магазини працюють. І парки працюють. І планетарій має працювати. Люди мають працювати в тій частині України, де це можливо, і сплачувати податки, з яких фінансується наша армія.

    Можете ''охренивати'' за бугром👍👏

    Евгения Александрова reply Альона Королишина

    Альона Королишина нет,я к сожалению сижу в чужой стране,и охреневаю что люди кругом забыли что в Украине война((
  • Юлия Сивак

    Та не правда!!!! 20 хвилин, що не пише,то все навпаки.....
    Це про вас 20 ХВ,ви вже дістали 😡😡😡
  • Koba

    🐑 Александрова, это всё деньги с которых платятся налоги, а с налогов пенсии и зарплаты, таким плеерам как ты!!!!!!

keyboard_arrow_up