«Живи так, щоб було з чого поржати!» Віктор Бронюк про незабутні спогади про Кузьму і напівмістичну історію

«Живи так, щоб було з чого поржати!» Віктор Бронюк про незабутні спогади про Кузьму і напівмістичну історію
  • У сьому річницю загибелі друга, улюбленця публіки Андрія Кузьменка, лідер «ТІК» розказав, яким Кузьма був у житті.
  • Музиканти так часто пересікалися на гастролях, що навіть жартували, що їхні гурти вже пора об’єднувати.
  • А за два роки до загибелі Кузьма безкоштовно співав у Вінниці на благодійному концерті, аби зібрати кошти на встановлення спеціального ліфта для дітей на візочках у школі-гімназії № 6.

Шоком для всіх українців сім років тому стала новина про трагічну загибель Андрія Кузьменка. Вранці 2 лютого 2015 року, повертаючись з концерту у Кривому Розі, улюбленець мільйонів загинув у автокатастрофі.

Щороку у цей день друзі та рідні діляться спогадами про Кузьму — неймовірного музиканта і людину, з яким поруч завжди було добре, весело і по-справжньому щиро.

— Навіть зараз не покидає відчуття, що Андрій от-от вийде з-за кутка і розкаже чергові смішні історії з життя та численні свіжі анекдоти, яких знав просто незліченну кількість, — каже його вінницький друг, лідер гурту «ТІК» Віктор Бронюк.

Відео дня

«Було відчуття, ніби знайомі сто років»

— Перш ніж пізнати Андрія, як чудову людину і гарного товариша, я, звісно, був знайомий із творчістю його гурту. Коли я навчався у педагогічному училищі, якраз проходили перші фестивалі «Червона Рута». З-поміж всіх учасників-виконавців одразу припав до уваги високий чоловік неформальної зовнішності, який співав до кінця незрозумілу музику, але у якій було щось таке особливе, що змушувало її слухати. То був «Скрябін», чиї касети «Мова риб» і «Казки» ми з друзями із задоволенням слухали, а потім на синтезаторах прописували фонограми улюблених пісень і виконували їх на концертах в училищі, — говорить Віктор Бронюк. — Добре пам’ятаю перший концерт «Скрябіна», який я відвідав у Вінниці. Кузьма тоді якраз їздив Україною з туром на підтримку «Партії зелених» і на концерті після ряду молодих гуртів добряче запалив публіку. Його всі любили, бо і на сцені, і у житті він був дуже простим і відкритим у спілкуванні, без лишнього пафосу і надуманої зірковості — саме цим він і притягував людей.

— Наше особисте знайомство відбулося, коли розпочалась історія гурту «ТІК». Добре пам’ятаю найпершу зустріч — вже тоді було відчуття, ніби знайомі сто років. З Кузьмою завжди було про що поговорити. Я був його гостем у передачі «Давай покатаємось», потім ми грали у одній команді телегри «Що? Де? Коли?» і дуже часто пересікалися на гастролях. Бувало, за місяць наші гурти — «Скрябін» і «ТІК» — мали по 5-6 спільних виступів, тож не раз жартували, що нам пора вже об’єднуватися. 

«Кузьма завжди був справжнім»

— Багато наших колег-артистів на сцені одні, а в житті — зовсім інші люди. Кузьма був однаковим всюди і зі всіма — був справжнім. Неймовірно комунікабельний і простий, він завжди з гумором ставився до життя. У нас була традиція: при зустрічі і телефонних розмовах, перш за все, обмінятися свіжими анекдотами і кумедними історіями з життя.

Кузьма й веселі історії були нероздільні! Пам’ятаю, під час зйомок шоу «Битва націй», де Кузьма був ведучим, у Францію він приїхав на власному авто. І хтось із нашої української команди візьми і спитай його, чи відкривається у його машині заднє скло. Кузьма відкрив, а потім там так щось заклинило, що довелося півавтівки розбирати, щоб його закрити назад. Але і тут Андрій все перевів на жарт, каже: «Жодного разу ту кнопку не натискав. Це ж треба було сьогодні підійти до мене, а мені ту кнопку натиснути!». Під час неочікуваного ремонту, звісно, з’явилася купа радників, які лізли зі своїми недоречними порадами, що і як краще робити. Зрештою все закінчилося благополучно, а ми ще довго сміялися над цією ситуацією…

«Просив не робити галасу з благодійності»

— Ще однією особливістю Андрія було те, як легко він робив добрі справи, не афішуючи цього. Коли у червні 2013 року благодійний фонд «Подільська громада» організовував у Вінниці благодійний концерт у рамках програми «Школа доступна для всіх», де ми збирали кошти для встановлення у школі-гімназії №6 спеціального ліфта для дітей на візочках, із вадами опорно-рухової системи, Кузьма відгукнувся без жодних запитань — мови про гонорар навіть не було. Також до нашої справи приєдналися Павло Табаков і військовий оркестр. Ми провели чудовий концерт, а головне — зібрали кошти на ліфт! Пригадую, Андрій тоді говорив мені, щоб я не робив довкола цього багато галасу. «Ти пояснив мені мету — я приїхав», — казав. Єдине, про що мені досі прикро, що Кузьма так і не побачив цього ліфта…

Напівмістична історія із книгою

— А з книгою «Я, Паштет і армія», яку написав Кузьма, взагалі пов’язана напівмістична історія. Мій кум, відомий волонтер Юрій «Степанич» Тира, якось попросив, аби я передав книгу, щоб Кузьма її підписав. Прохання я виконав. Але скоро їхав за кордон і випадково там цю книгу забув. Вже після трагічної загибелі Андрія, ми зі Степаничем знову поїхали у Болгарію, все-таки знайшли ту книгу і зовсім по-новому сприйняли підпис, який залишив Кузьма. Він написав: «Живи так, щоб було з чого поржати!» Це був його власний рецепт щастя, яким у безпосередній, властивій тільки йому манері Андрій щиро ділився з усіма нами.

Це був його основний меседж: вчитися сприймати цей світ таким, яким він є, зі всіма його недоречностями і недолугостями, але обов’язково з позитивом!

Коли Андрія не стало, на своїх концертах в пам'ять про Кузьму ми співаємо кавер на його пісню «Птахи». У ці хвилини будь-яка концертна зала чи стадіон вмить загоряються тисячами ліхтариків і всі-всі глядачі співають разом з нами для нашого Кузьми — улюбленого артиста, вірного друга і чудової людини, яку можна згадувати лише із посмішкою.

У серпні у Вінниці просто неба пройде концерт «Скрябін»

Разом заспівати всі улюблені пісні, які написав Кузьма, і сотнями вогників передати йому свою безмежну любов, яка завжди у наших серцях, вінничани зможуть 6 серпня на великому концерті гурту «Скрябін», який до дня народження Андрія Кузьменка пройде у PIROGOV SKY — просто неба у музеї-садибі Пирогова.

«Люди, як кораблі», «Спи собі сама», «Танець пінгвіна», «Шампанські очі», «То моє море», «Мовчати», «Мам», «Старі фотографії», «Говорили і курили» — музиканти гурту, з якими останні 15 років ділив сцену Кузьма, виконають всі легендарні пісні, подарувавши незмінний «скрябінський» драйв та поділившись багатьма особливими зворушливими спогадами. З любов’ю до Кузьми, який завжди з нами!

Квитки на концерт вже доступні онлайн і у всіх касах міста.

Cпогади інших відомих вінничан про Кузьму і те, як він знімав кліп у Вінниці, читайте у ще одному ексклюзиві «20 хвилин».

Читайте також:

Побачимо «Коханців». У День закоханих вперше у Вінниці виступить Харківський театр для дорослих

Інтерв’ю з ароматом кави. «Піккардійська Терція» про бізнес у карантин і найнезвичніші концерти за 29 років

«Це сучасно!» Про щедрівки «до заміжжя» і ще дохристиянські розказала Оксана Муха у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Людмила Лебедь

    Чому в нас знищують цвіт нації?

    AK reply Людмила Лебедь

    А це ти у ФСБшної агентури питай, яка інфільтрівала тут все і робить самі різноманітні провокації та вбивста.

    Анатолий Качановский reply Людмила Лебедь

    Людмила Лебед ПОРОХ БОЯЛСЯ ПРАВДЫ О СЕБЕ
  • Анатолий Качановский

    НАСТОЯЩИЙ МУЖИК БЫЛ ДАЖЕ ПОРОХА НЕ БОЯЛСЯ

    Светлана Крыжановская reply Анатолий Качановский

    Анатолий Качановский Да, ну а порох его испугался...

    Читач00 reply Анатолий Качановский

    А ще підтримував Хорошковського і Януковича !
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up