Запатентованих гусаків Світлани Теренчук плагіатять вже й за кордоном. Як відстоює авторські права?

Запатентованих гусаків Світлани Теренчук плагіатять вже й за кордоном. Як відстоює авторські права?
  • Вінницька дизайнерка Світлана Теренчук, аби підняти дух українців, на картинах і на одязі малює гусаків в національних сорочках.
  • Твори і одяг з птахами полюбилися вінничанам і... аферистам.
  • Щоб захистити власні твори від плагіату, авторка запатентувала «Біологічну зброю» у вишиванках. Але їх досі копіюють як в Україні, так і за кордоном.

На початку повномасштабного вторгнення модна дизайнерка Світлана Теренчук взялася за створення картин на патріотичну тематику. Раніше популяризувала українських класиків літератури, малюючи їх портрети на одязі. В такий спосіб намагалася привернути увагу до вітчизняних творів та спонукати до читання української літератури.

З початком повномасштабної війни Світлана Теренчук на полотнах зображує українську символіку: жінку-берегиню, лелек, соняшники тощо.

Відео дня

«Біологічну зброю» дизайнерка вперше намалювала навесні 2022 року, до Дня вишиванки, для підняття бойового духу українців. З тих пір гусей у вишитих сорочках захотіли мати у себе на одязі і на картинах спочатку вінничани, потім замовлення посипалися з усіх куточків світу.

Дизайнерка не ставила собі за мету заробити грошей на патріотизмі. Першоціль — допомогти військовим.

— Вінничан по всьому світу можна пізнати завдяки «Біологічній зброї» у вишиванках, — говорить Теренчук. — Зображення родини гусаків у сорочках не лише про родинні цінності і патріотизм. 50% з виручених коштів за кожну одиницю одягу з зображенням, за кожну картину — йдуть на підтримку наших військових.

Запатентувала «Біологічну зброю»

В той час, як Світлана Теренчук власну творчість використовує задля благодійності, нечисті на руку співвітчизники, копіюють твори дизайнерки і заробляють на цьому гроші.

— Щодня знаходжу в інтернеті дві-три сторінки, які без мого дозволу використовують мою роботу в комерційних цілях або перемальовують і ставлять свій підпис, — каже Світлана Теренчук. — Я неодноразово писала і телефонувала плагіатчикам, вони вибачилися і прибирали зі своїх сторінок мої картини. Але цьому ні кінця, ні краю не видно. Не хочу справу доводити до суду, але люди, певно, не знають про існування авторського права.

Щоб захистити власні твори від аферистів, дизайнерка запатентувала «Біологічну зброю» у вишиванках. Після цього ласі до чужої творчості українці почали боятися плагіатити гусей Світлани Теренчук.

Плагіат світового маштабу

Але іноземці не сидять, склавши руки, і на всю копіюють картини вінничанки — українська патріотика нині добре продається.

— Після того, як я створила картину «Гуси», їх почали копіювати та плагіатити по Україні, — розповідає Світлана Теренчук. — Оскільки це була невелика кількість компаній, то я справлялась сама, з адміністратором: ми дзвонили і говорили про порушення авторських прав.

Згодом клієнти, які їздили за кордон, а це Німеччина, Франція, Італія, бачили, що продаються речі із зображенням Світланиних гусей.

— Моя знайома запиталас якось продавчиню, чи знає вона, що порушує авторські права і що картини — вінничанки? Та відповіла, що їй байдуже, що з-за кордону я її не дістану, — говорить художниця. — Після цього почалось моє серйозне розслідування. Я почала моніторити інтернет, мені почали знайомі скидати сторінки, сайти з моїми гусьми. Це безмежна кількість, десятки порушень авторських прав. В мене не було ніякої радості, що я така популярна. Це комерційна справа, і люди добре заробляють на цьому гроші. А я картини продаю і кошти віддаю захисникам, і речі з зображенням гусей продаються на потреби ЗСУ. Я вважаю це несправедливим, і мені болісно, що так плагіатять і на цьому наживаються та не хвилюються, що порушують авторські права.

Світлана Теренчук змушена була звернутися за правовою підтримкою.

— Змушена була звернулася до спеціалістів, які будуть моніторити, що відбувається в інтернеті. Вже проводиться робота з деякими порушниками. Дехто повів себе по-людськи, вибачився, адже не знав, хто автор робіт. Але маю таким людям повідомити — всі картинки в інтернеті мають свого автора. І для того, щоб їх використовувати, потрібна ліцензія. В мене є пропозиції з викупу ліцензій на картини, але тимчасово мушу відмовляти.

Вінницька дизайнерка і художниця просить цінувати чужу творчість у такі непрості часи

— Я розумію, що не зможу охопити всіх порушників, і в мене не вистачить коштів на адвокатів, щоб всім довести свої авторські права, — каже вінничанка. — Але буду доводити до відома людей, щоб вони цінували чужу працю. Показую в соцмережах, як плагіатять мої картини, знайомлю з законами України — така зараз у мене місія. Хочу зауважити, що в таку ситуацію не лише я, а багато митців потрапляють. Це дуже вибиває з колії. Скажу на своєму прикладі: за минулий місяць, поки йшли ці розбірки, я ледве змушувала себе сідати малювати. А для художника це досить непросто.

 

Читайте також:

Понад 170 тисяч за страви подільської кухні. Ліцей №27 провів ярмарок на підтримку ЗСУ

Конференції, конкурси, дегустації: якими були Vinnytsia Wine Days 2023 у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Читач34

    Светка моя далека родичка, сьома вода на киселі (не знаю, чи вона про мене навіть знає).

    Бридко бути з нею родичем.

    Займається дурницями
  • Ksenia Kukut

    Там патент на конкретну картину, а не на гусей:) . Гусей можна малювати і у вишаванках теж , але саме картину запатентовану не можна використовувати чи  перемальовувати.

    Иван Демидов reply Ksenia Kukut

    Ksenia Kukut ,"чи робити схожу до ступеня змішування"  Это кто будет определять схожа чи нi?  Таких картин море по миру.... RiA  по началу тоже хотела патент получить на эти три буквы) Автор типа картин с гусем попутала берега от жадности денег.....
  • Иван Демидов

    Патент на гуся, iнтернет так ще не смiявся).
    Але тодi треба брати патенты на все що рухається і дихає.

    Теперь ясно нам приписують не наші технології !!!
    Типу якщо дядько Джобса в п'ятому коліні злегка ступив на укр територію то Епл 100% українська компанія.
    -Леонардо Дікапріо бабуся с України (який в тітаніку).
    -Вацап, мій знайомий зробив, Київська область місто Фастів🫡
    -Доречі.Джо Байден має українські корні.
    Та головне якщо продаешь гуся на базрi, i сам в зранку одiв вишиванку, то маєшь сплатити данину за патент! Вишиванку можно малювати з зайцем,кротом,щуром, але не з гусем !
    Але гусака можно iсти, тiьки треба зняти вишиванку. Бо гусь з вишиванкою  це послуга платна!
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up