«Язик наперед і кажемо «А»: як наш журналіст шукав у себе коронавірус і робив ПЛР-тест

«Язик наперед і кажемо «А»: як наш журналіст шукав у себе коронавірус і робив ПЛР-тест
Медсестра, яка робила ПЛР-тест журналісту
  • Журналіст 20minut.ua прийшов до приватної клініки і протестувався методом полімеразної ланцюгової реакції, більш відомої як ПЛР-тестування. 
  • Розповідаємо, як відбувається процедура, скільки вона коштує, як довго чекати на результати і чи вдалося нам знайти коронавірус. 

Наразі коронавірусну інфекцію в Україні можна діагностувати двома методами: за допомогою експрес-тестування — роблять забір крові, що він дозволяє виявити в організмі людини антитіла, але не сам вірус. І методом полімеразної ланцюгової реакції. Саме ПЛР-тест показує наявність або відсутність ДНК чи РНК вірусу. І саме цей тест дозволяє виявити у людини COVID-19 ще до появи симптомів. 

Головна перевага ПЛР-тестування полягає в його точності. На відміну від експрес-тестів, результати ПЛР майже у всіх випадках достовірні. З мінусів — він дороговартісний, а безкоштовно його робитимуть лише у випадку направлення від лікаря. Отримати таке направлення можна лише тоді, коли медики мають підстави вважати, що у вас й справді може бути коронавірус. 

Не маючи направлення залишається або експрес-тестування, з ризиком отримати хибні результати, або більш точний і, відповідно, більш дороговартісний ПЛР-тест. Для впевненості обираю другий варіант. 

Відео дня

Реєстрація на тестування

У Вінниці є кілька приватних клінік і лабораторій, де без направлення від лікаря готові тестувати методом полімеразної ланцюгової реакції. З них лише один медзаклад має власну ПЛР-лабораторію, що в ній за 1500 гривень роблять аналіз на виявлення K-19. Результати обіцяють надати того ж дня, у зручний для клієнта спосіб. 

Залишаю заявку на діагностику на сайті. Впродовж години на телефон надходить дзвінок:

— Доброго дня! Вас турбує лабораторія «Меділабс». Адміністратор Альона. Як я можу до вас звертатися? — чується приємний жіночий голос в слухавці. 

— Вітаю! Михайло, — говорю.

— Михайло, нам передали, що ви бажаєте здати у нашій лабораторії аналіз на коронавірус, — продовжує дівчина. 

— Все вірно.

— На який день я можу вас записати?

— На завтра.

— Вам зручно у першій половині дня чи в другій?

— У першій, — говорю. — Наскільки я зрозумів, якщо у першій половині дня я протестуюся, то ближче до вечора матиму результати?

— Найбільш точне — це ПЛР-дослідження, коли береться мазок з ротової та носової порожнини. Він виконується протягом доби. Чим раніше ви здасте, тим раніше прийде результат.

— Зрозуміло. Я би хотів зробити саме ПЛР і у першій половині дня.

— Вільно на восьму годину ранку або на 9.15. 

— Давайте на 9.15. 

Адміністраторка фіксує час, уточнює прізвище, по батькові, дату народження і вносить номер мого мобільного. Потім вона називає адресу, куди я маю прийти у зазначений час. 

— Впродовж двох годин до забору мазку нічого не їсти, — продовжує Альона. — І не проводити ніяких маніпуляцій в ротовій і носовій порожнині.

Дослідження двома мазками

О 9.14 я зупиняюся на Оводова, 29. Саме тут знаходиться приміщення, що в ньому мені мають зробити ПЛР-тест. О 9.15 заходжу всередину. 

На рецепції сидить працівниця у повній медичній екіпіровці: респіратор, захисний костюм, рукавички. Побачивши мене, дівчина на мить переводить погляд в монітор комп’ютера: «Михайло Борисович?» Я ствердно хитаю головою. У мене просять документ, що посвідчує особу. 

В спеціальну анкету вносять мої особисті дані, включно з пропискою, електронкою і відповідями на кілька питань: «Скажіть, будь ласка, ви протягом двох годин не їли і не пили?», «Чи були ви останнім часом за кордоном?», «Чи контактували з хворими на COVID-19?», «Ви вперше будете проходити тестування?» тощо. Ставлю дату і підпис. 

Анастасія, так звати дівчину з рецепції, пропонує залишити верхній одяг на меблевому гачку. Після цього вона проводить мене у сусідню кімнату. Це маніпуляційний кабінет, де має пройти дослідження. 

Анастасія

Всередині на мене чекає Таміла, вона медична сестра. Дівчина також вся у захисному одязі, з додаткового — захисні окуляри на очах. 

Тамілу попереджають про те, що я маю пройти ПЛР-тестування. Вона пропонує присісти на стілець біля маніпуляційного столику.

— Наше дослідження полягає в двох мазках: перший з носоглотки, другий — з ротоглотки, — пояснює мені медсестра. Поки нічого не почалося, я слідкую за її діями. Дівчина розпаковує одноразовий стерильний зонд, повертається до мене і просить опустити маску. — Відкриваємо широко рот, язик наперед і кажемо «А».

— Ааааааа, — вже за мить пластиковий інструмент опиняється у моємі горлі. Впродовж кількох секунд медсестра ковзає ним зліва-направо і навпаки, від чого мене починає нудити. Таміла дістає зонд і перш ніж я встигаю щось сказати, у неї в руках опиняється вже другий пластиковий інструмент. — А це з носоглотки, — я інстинктивно відсуваюся назад. — Голову не забираємо, — говорить медична сестра і десь глибоко в носі відчувається ворушіння чогось штучного. Слизова починає трішки пекти і боліти. Але більше мене турбує не біль, а відчуття, що ніби в носі застрягла довга травинка, що її ти випадково вдихнув.

Таміла

— Ось і все, — говорить Таміла і ховає мій другий зразок у спеціальну пробірку.

COVID-19 виявлено у 2,5%

Я виходжу на вулицю. Неподалік чекає жінка. Вочевидь, вона наступна за часом. Побачивши мене, вона відходить в бік, щоб я не пройшов до неї занадто близько. Пізніше, у розмові з директором «Меділабс» Євгенієм Дудником, я дізнався, що приміщення, звідки я щойно вийшов, було перепрофільовано виключно під проведення тестів на К-19. Тепер зрозуміло, чому та жінка злякалася — вона сприймала мене, як потенційно хворого. 

Також, за словами Євгенія, їхня лабораторія обстежила вже близько тисячі людей, приблизно у 2,5% випадків результат виявився позитивним. 

Євгеній Дудник

Ми також поговорили з завідувачкою лабораторії Іриною Березою. Лікарка розповіла, що їхній медзаклад єдиний у Вінниці, що має в своєму розпорядженні власну ПЛР-лабораторію. Це дозволяє їм самостійно проводити аналіз біоматеріалів клієнтів, а не відправляти їх на дослідження у Київ, — саме цим зумовлено оперативне отримання результатів. 

— Чутливість ПЛР-тестування настільки сильне, що навіть за наявності декількох молекул збудника, можна виявити інфекцію. І немає значення чи є клінічні прояви, чи це початок захворювання, чи кінець. Якщо збудник є — він буде виявленим, — пояснила Ірина Береза. 

Ірина Береза

Перед тестуванням мені сказали, що результати я зможу забрати зручним для себе способом: на роздрукованому фірмовому бланку з печаткою медзакладу, отримати їх на телефон або на електронну пошту. 

Протестувався я близько 9.25 ранку. О 14.33 того ж дня одночасно на телефон і пошту надійшли повідомлення з посиланням на сайт, логіном і паролем. Після авторизації я отримав доступ до лабораторного висновку. Зокрема, у графі «Результат» було написано: «Не виявлено».

Читайте також:

«Тест показав, що в мене COVID-19». Лікарка розповіла, як перехворіла на коронавірус

«Тестуватись хочуть всі». Як працює бригада медиків, що виїжджає на коронавірус

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Alla Dobra

    Чому не написали ціну цього тесту?

    Alla Dobra reply Alla Dobra

    Михайло Курдюков ,вау.

    Михайло Курдюков reply Alla Dobra

    Написали, — 1500 гривень.
  • Sergey Ignatov

    А сенс його робити за гроші. Ну будеш знати. І що. Ліки є? Чим раніше приймеш, тим краще? Будеш хворий, то  безкоштовно зроблять. А так, то реклама.
  • Nord Kirsten

    Тест на вирус просто для себя, когда нет никаких симптомов заболевания, - это вещь бесполезная, ведь сегодня вы не болеете, а завтра (ну, не дай Бог, конечно), уже подхватили, или не завтра, а послезавтра. И что? каждый день проверяться? А пройти тест на антитела ,показывающий, что в большой долей вероятности, организм уже переболел (даже бессимптомно) было бы интересно, вот про это бы кто рассказал, где и как сделать.

    Михаил Курдюков reply Nord Kirsten

    Замечательная идея, только пока что МОЗ не определился со стратегией их использования. Завтра, 5 мая, они будут это обсуждать. Посмотрим, что решат и будем уже думать.
  • Жора

    20 мин  делает заказную рекламу ПЛАТНУЮ.  Курдюков,  а ведь в Виннице тесты можно сделать бесплатно. Или в РИА не курсе дела ? Пишем только то за что платят бабло?

    Пример Киева где можно бесплатно сделать тест

    В яких лікарнях роблять тести на COVID-19



    За медичними показаннями безкоштовно тести на коронавірус можна пройти в таких медичних закладах:



    Олександрівська клінічна лікарня, вулиця Шовковична, 39/1;

    Київська міська клінічна лікарня № 4, вулиця Солом'янська, 17;

    Київська міська клінічна лікарня № 9, вулиця Ризька, 1;

    Київська міська дитяча клінічна лікарня № 1, вулиця Богатирська, 30;

    Київська міська дитяча клінічна лікарня № 2, проспект Алішера Навої, 3;

    Київська міська дитяча клінічна інфекційна лікарня, вулиця Дегтярівська, 23;

    Київський міський центр репродуктивної та перинатальної медицини, проспект Героїв Сталінграда, 16



    Другие СМИ  пишут где в Виннице можно пройти тесты. Но Винницкие СМИ пишут только то за что платят бабло.



    зы.

    Михаил Курдюков reply Жора

    За эту, как вы говорите рекламу, мне никто ничего не платил.
    И еще, если вы такой осведомлённый, то поделитесь с читателями винницкими адресами, где бесплатно и без направления от врача можно сделать тест. Вот тогда ваш комментарий будет иметь вес, а пока что, и вы уж простите, – это пустые слова.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up