«Вони руйнують наш дім!». На Келецькій жителі будинку воюють з магазином

«Вони руйнують наш дім!». На Келецькій жителі будинку воюють з магазином
На фото мешканка будинку Лідія вказує на продуктовий магазин. За словами жителів, власники приміщень зруйнували несучу стіну. Хоча в самому магазині це заперечують.
  • Мешканці п'ятиповерхівки на Келецькій, 85 скаржаться в мерію на продуктовий магазин, що на першому поверху їх багатоповерхівки
  • Люди скаржаться, що власники приміщення розбили важливі конструкції дому. За їх словами, дім може завалитися
  • У продуктовому магазині «Велес» це заперечують: перепланування зробили за правилами, а несучі стіни — взагалі не чіпали

Мешканці першого під’їзду в будинку на Келецькій, 85 скаржаться в усі інстанції з жовтня минулого року. Вони звинувачують власників приміщення в тому, що без погодження, зруйнували стіну на першому поверсі. За їх словами, це зробили, щоб з’єднати кімнати в одне приміщення.

— Наш дім дуже старий, побудований на початку 70-х років, — каже мешканка цього будинку, яка представилася Лідією. — На першому поверсі, в колишній трикімнатній квартирі, був раніше банк. Вони хоча й зробили перепланування, але обережно: несучі стіни не чіпали. А от заїхав в жовтні [2016 року] магазин, так вони стіну роздовбали. І тепер під загрозою вся наша п’ятиповерхівка.

«Дім руйнується»

Відео дня

Пенсіонерка Галина Кравчук, що мешкає на четвертому поверсі, розповіла, що стіну почали руйнувати ще в жовтні:

— У жовтні, коли робочі довбали цю стіну, хотіла з’ясувати — чи є дозволи на перепланування? Власник показав мені дозвіл, виданий департаментом архітектури. Дзвонили в архітектуру, вимагали перевірок. А нам відповіли — пишіть скарги та заяви, тоді перевіримо. Але після наших скарг результату досі немає — казала пенсіонерка.

Жителі першого під'їзду п'ятиповерхівки переймаються, що без несучої стіни дім не витримає та завалиться

Мешканці вимагають, щоб власники приміщень негайно відновили несучу стіну.

— Вони просто заїхали та не попереджали про перепланування! — обурюється пенсіонер Іван Васильович. — Зламали несучу стіну. А навколо йдуть ремонти, що спричиняють вібрації. Одного дня конструкція може не витримати навантаження. Впаде наш під’їзд та потягне за собою інші. Ще й вода фундамент підмиває.

— Ми хвилюємся за свою долю. Не дай бог, біда трапиться і дім просто складеться. А знаєте, хочеться дітям щось залишити, — емоційно розповідає Лідія.

Мешканці будинку казали, що «дім вкрився тріщинами». Проте журналіст так й не побачив сліди руйнування чи зсуву будинку на Келецькій, 85.

Скарги є. А результат?

Люди відправляли листи зі скаргами в міську раду, в обласну Державну архібуд інспекцію. Але звідусіль отримували відповіді, що власники приміщень — товариство «Віндіал» — «нічого не порушили» та мають «відповідні дозволи» на перепланування.

Previous Next

Журналіст поспілкувався із людьми, що працюють в продуктовому магазині «Велес» на першому поверсі. Продавчиня, яка відмовилася називатись, розповіла, що тут взагалі «немає проблеми». За її словами, власники приміщень не чіпали несучу стіну. А тільки прибрали частину перегородки, щоб облаштувати прилавок.

— Тут нічого такого страшного не сталося, щоб залучати пресу. Якщо ви знаєте, то зараз прийняли закон, який дозволяє робити всередині все що хочеш (перепланування — прим). Ці приміщення — приватна власність, тому ми можемо не питатися інших жителів. І ніхто не видаляв несучі конструкції — забрали 20 сантиметрів перегородки, щоб розмістити прилавок.

Жінка вказує на стіну, від якої відбили 20 сантиметрів довжини. Як розповідали мешканці, посеред приміщення був прохід з аркою, коли знаходився банк

— І ви вважаєте, що така тонка стіна є несучою (візуально, стіна має товщину 10-15 сантиметрів — авт.)? Вона б цілий дім не втримала. А та, на якій лежить панель — знаходиться за кладовкою, — каже продавчиня.

Показати несучу стіну, продавчина відмовилися, бо вона «немає права пускати в службові приміщення сторонніх».

Післямова. Дозвіл треба?

Так чи потрібен дозвіл мешканців будинку на перепланування? З 2017 року не потрібно. Кабмін скасував необхідність отримання дозволів для власників і наймачів житла для виконання перепланування чи переобладнання. Єдина умова — робити можна все, але не зачіпати несучі конструкції чи інженерні системи загального користування. Ця постанова набула чинності 5 січня 2017 року.

Проте мешканці будинку на Келецькій, 85 не будуть зупинятися. Вони хочуть зобов’язати власника відновити перегородку чи несучу стіну, яка була зруйнована.

— Якщо вони не захочуть самостійно, то будемо змушувати через суд, — казали мешканці багатоповерхівки.

Журналісти з’ясують, що ж за стіну зруйнували власники приміщень — товариство «Віндіал». Ми запитаємо у фахівців та міських службовців, чи «складеться» багатоповерхівка від такого втручання. Читайте про це незабаром на сайті «20хвилин».

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Alena Rudneva

    Скучно жить людям...Мы рядом живем. Обрадовались, когда появился этот магазин. Потому что родители престарелые, которым трудно ходить, в соседнем доме. Им удобно , рядом продукты. А тут скандалят уже... Разберитесь пожалуйста, чтоб магазин не закрыли... Пожалуйста! Мы за магазин!
  • З.А.Глядач

    Швидше за все,пенсіонерам немає чим зайнятися,от вони і "маються х..нею".
  • Моисеева Ирина

    В общем случае в панельных зданиях толщина перегородок варьируется от 80 до 100 мм., толщина несущих стен- от 140 до 200мм. В 90% панельных домов внутренние перегородки- это гипсобетонные панели толщиной 80мм., внутренние стены- железобетонные несущие панели толщиной 140,180 или 200мм. В некоторых старых сериях панельных домов встречаются несущие панели толщиной 120мм. Таким образом, если толщина померенной стены окажется меньше 120мм., то это значит, что она является перегородкой, а если больше- то несущей.
  • Игорь

    Cанстанцию нужно вызвать , пусть потравят национальных земноводых в доме, а то скоро всех пенсионеров в доме передушат, для кого магазин ЕСВ платит...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up