Закон дозволяє, ЖЕК — «боїться». Два місяці без води через закриту квартиру

Закон дозволяє, ЖЕК — «боїться». Два місяці без води через закриту квартиру
Ніна Маркітян тримає в руках плитку, що відвалилася під час затоплення. Як каже жінка, в січні всі кімнати в її квартири залило водою.
  • Мешканці одного з під’їздів будинку на Бевза сидять без холодної води майже два місяця
  • Усе через приватну власність: чоловік, в квартирі якого прорвало трубу, не з’являється вдома
  • А комунальники не можуть потрапити в квартиру без власника. Хоча закон це їм дозволяє. Чому так сталося?

 

Пенсіонерка Ніна Маркітян живе на першому поверсі багатоповерхівки на Бевза, 36. Жінка розповіла, що в січні цього року її квартиру затопив сусід з третього поверху. І оскільки чоловіка немає вдома з того часу, то комунальники не можуть полагодити трубу. За законом мають всі підстави, але бояться, що за зламані двері сусід подасть в суд. Як результат, з десяток квартир позбавлені холодної води майже два місяці.

Рятуйтесь відрами

Відео дня

За словами Ніни Маркітян, сусід з 3-го поверху затопив кілька поверхів будівлі ще на початку січня. Тоді сусід був ще вдома:

— Разом з людьми пішли до сусіда Валєри (так звати чоловіка з третього поверху — авт.), а там води по коліно! Закрили кран в підвалі, а сусід ще матом обклав, що «вчасно воду не перекрили», — розповідає пенсіонерка.

"Тут все було залите водою" — казала пенсіонерка

За розповіддю жінки, мешканці викликали поліцію, але патрульні нічого не зробили:

— Поліцейські казали, що нічого не можуть зробити, бо сусід нічого кримінального не робить. Питала, а якщо візьме ніж і мене штрикне, тоді будете щось робити? А патрульні сфотографували залиті кімнати на свої планшети і пішли, — згадує пані Ніна.

Через кілька днів сусід поїхав в Київ на роботу. А труби холодної води знову прорвало. Проте через відсутність власника, комунальники не змогли їх полагодити. За словами Ніни Маркітян, фахівці з товариства «ЖЕО» запропонували мешканцям «підставляти відра»!

Холодну воду перекривають на стояку в підвалі. Люди могли нею користуватися, але на свій ризик, бо "гнилі" труби на третьому поверсі могли в будь-який момент прорвати

Її сусідка Людмила, що живе поверхом вище, розповіла журналісту по телефону, що вже купили нові труби для сусіда:

— Сусіда немає з того часу вдома. У його квартирі гнилі труби, тому часто пробиває. Ми йому готові замінити труби за власний кошт, тільки-от «ЖЕО» не бажає це робити без власника житла. Дядя Валєра обіцяв, що приїде четвертого березня. Сподіваюсь, так воно й буде, бо вже сил нема, — казала жінка.

Вода тече, стіни руйнуються

Пенсіонерка намагається добитися ремонтів у всіх інстанціях. Ходила до головного інженера «ЖЕО», до очільника міського департаменту ЖКГ та навіть дзвонила на урядову лінію. Але всюди отримувала лише відмовки. Жінка не витримує та починає плакати:

— Головний інженер «ЖЕО» не хоче брати на себе відповідальність. Поліція казала, що не можуть це зробити, бо немає заяви від ЖЕКу, а Фурман (виконуючий обов'язки начальника департаменту ЖКГ Роман Фурман — авт.) казав, що «не можемо зробити, це приватна власність». Вода тече, стіни руйнуються. Куди не звертаюся, куди не ходжу — скрізь говорять одне і теж: «не знаємо, не робимо, не хочемо». За що ми тоді платимо?

Ніна Маркітян дзвонила в ЖЕК майже щодня

Жінка знайшла пункт в законодавстві про ЖКГ, що в разі аварії комунальники в присутності поліції, мешканців будинку можуть відкрити квартиру без власника. Цьому присвячено ціла 17 стаття Закону України «Про житлово-комунальні послуги»:

— Тобто, ніхто з цих можновладців не хоче виконувати те, що наказує закон! Мені виходити на Леніна (вулиця Соборна — авт.) та робити з себе дурочку, кричати, щоб помітили? — обурюється пенсіонерка.

Труби відремонтували

Проте власник квартири на третьому поверсі приїхав додому лише 6 березня. І комунальники змогли розпочати ремонти. Як розповіла Ніна Маркітян по телефону, зайнялися не тільки трубопроводом, але й ремонтом каналізації.

— Сподіваємося, що свято 8 березня вже зустрінемо з холодною водою, — казала жінка.

Як пізніше розповіла жінка, труби холодної води відремонтували 7 березня, до 1-ої години ночі.

Після виходу публікації журналісту подзвонила пенсіонерка Ніна Маркітян, що розповіла про проблеми з каналізацією:
— "ЖЕО" почали ремонтувати каналізацію, але не доробивши нічого "кинули". Тепер же нам кажуть, що просто "закрийте ганчіркою, щоб не смерділо".

Чому так сталося? 

Отже, є закон, що дозволяє комунальникам зламувати двері приватної квартири. Так в чому ж проблема? Про це журналіст запитав очільника міського департаменту ЖКГ Романа Фурмана:

— Поліція відмовляється, посилаючись на свої «внутрішні порядки». Тому й зрозуміло, що ЖЕК не хоче брати на себе таку відповідальність та виламувати двері. Це буде кримінальний злочин. До речі, такі проблеми з допуском в приміщення, з’являються не вперше по місту.

У патрульній поліції підтверджують, що закон дозволяє проникнути в приватне приміщення. Але не прописано, хто буде нести відповідальність та відшкодовувати пошкоджене майно:

У законі про Нацполіцію є стаття, де прописано при яких випадках патрульні можуть проникнути в житло без дозволу власника, — каже речник патрульної поліції Тетяна Фіщук. — У цьому випадку — підстав немає: вони виламають двері, а хто потім це буде відшкодовувати? Хто буде охороняти відкриту квартиру? Мешканці будинку мають звернутися до ЖЕКу з офіційним листом, а потім вже ЖЕК відправляє заявку на нас з поясненням причин, чому потрібна присутність патрульних.

Керівниця товариства «ЖЕО» Ірина Романюк пояснила, чому ж ЖЕК не зміг виконувати вимоги закону:

– Варто зауважити, що у даному випадку це був би несанкціонований доступ до житлового приміщення. Фактично, фахівці «ЖЕО» не мали на це підстав, адже власник даного приміщення все ж таки виходив на зв’язок та вказав, коли він зможе приїхати. Якби у нас не було контактних даних мешканця або ж він не відповідав на телефонні дзвінки, то у такому випадку нам необхідно було б звернутися у поліцію про надання дозволу на доступ до приватного житлового приміщення. Наразі, фахівці «Житлово-експлуатаційного об’єднання» виконали необхідні ремонтні роботи та усунули аварійну ситуацію.

 

Коментар експерта. Олександр Сарафанюк, адвокат

— Чесно кажучи, це дика ситуація. Поліція та комунальні служби міста мають всі законні підстави увійти в приватне приміщення без дозволу власника. Є неполадки, які унеможливлюють надання житлово-комунальних послуг (холодної води — авт.) іншим споживачам, а отже — право на несанкціонований доступ. Зламані двері ремонтують комунальники, що засвідчують поліцейські та мешканці будинку. Це все вказано в статті 17 Закону України про житлово-комунальні послуги. Чому відмовляються виконувати закон — мені не зрозуміло. Ймовірно, що тільки через суд можна зобов’язати виконавця здійснити проникнення до житла для ліквідації аварії.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up