Хто за дверима: комунальники з перевіркою лічильників чи шахраї

Хто за дверима: комунальники з перевіркою лічильників чи шахраї
  • Уявіть: ви вдома одні. Раптом хтось дзвонить у двері
  • «Відчиніть! Перевірка лічильників!» За дверима незнайома людина.
  • Як перевірити, дійсно там працівник комунальних служб, чи аферист, що хоче потрапити у ваше житло?

У шахраїв на меті одне — потрапити до вашого помешкання. Вони намагаються викликати довіру, представляючись комунальниками або працівниками соцслужб. Найчастіше жертвами аферистів стають бабусі та дідусі — літні люди, зазвичай, більш довірливі. Тим паче, коли до них у дверне вічко лагідно звертаються, тицяють подивитися якийсь папірець, начебто посвідчення і, задуривши голову, просять на кілька хвилин зайти у квартиру.

— Потрапивши у житло, вони діють за своїми схемами, — розповідає прес-секретар обласної поліції Анна Олійник. — У нас були випадки, коли у людей виманювали тисячі і десятки тисяч гривень. Це можуть бути як звичайні крадії, так і шахраї. Наприклад, зайшли двоє: один відволікає увагу, інший швидко рискає по шухлядах, набиваючи кишені чимось цінним. Або можуть запропонувати поміняти гроші довірливим пенсіонерам.

Відео дня

 

 

Вінничани не завжди впускають до себе у житло комунальників. Про це розповіли у різних підприємствах журналісту RIA. Кажуть, якщо з десятка квартир у одній впустять — то вже добре.

“Не пускаю ніколи! Нехай дані із платіжок беруть — щомісяця платимо! Чого ходити?” — обурюється у Facebook вінничанин Сергій Лапшин.

“Дуже правильно, особливо в нинішній складній ситуації, коли й на вулиці вдень не знаєш, чого чекати. На жаль…”, — погоджується з ним Таїса Поцілуйко.

Навіщо ходять комунальники

Прес-секретар «Вінницягаз» Оксана Поліщук розповідає, що серед їхніх працівників є «контролери», яких не можна не впустити. Вони приходять тільки до тих людей, у яких з обліком газу явно щось не так.

— У своїх базах ми бачимо такі квартири, хазяї яких брешуть нам про кількість спожитого газу, — говорить Поліщук. — Наприклад, у людини встановлене індивідуальне опалення на трикімнатну квартиру, а вона показує нам, що використовує тільки 50 кубів газу на місяць. У себе ми бачимо, що це не так. Тому намагаємося потрапити у житло, щоб подивитися на лічильник.

Оксана розповідає, що на контролерів газової компанії спускали собак і навіть погрожували зброєю.

— Одного разу вийшов чоловік з будинку з гвинтівкою проганяти нас, — каже вона. — Навіщо вони таке роблять? Бо ховають справжню кількість спожитого газу. Якщо не пустити нашого контролера один раз, другий, третій, то ми складемо акт недопуску до обладнання. І потім прийдемо вже з працівниками внутрішньої безпеки. А на власників помешкання накладемо штраф.

Крім контролерів до людей ходять і звичайні працівники. Вони перевіряють обладнання на справність, перевіряють лічильники і можуть зробити дрібний ремонт.

Які документи вимагати у комунальників?

Кожна людина, яка приходить до вас і представляється робітником комунальних компаній, повинна показати своє посвідчення. Там мають бути вказані її ім’я, прізвище, назва компанії та посада. Важлива деталь — крім цих даних на посвідченні обов’язково має бути печатка підприємства і підпис її керівника.

Людина має чітко сказати, де вона працює, — говорить Оксана Поліщук. — Не «газова контора», а «Вінницягаз». Печатка і підпис мають бути мокрими. Зараз будь-якому підлітку не важко на принтері підробити документи. Але якщо печатка відсканована — це одразу буде помітно.

Крім посвідчення можна вимагати спеціальну відомість, де вказано, за якими адресами сьогодні ходить комунальник. Такий документ обов’язково має бути.

Якщо вам крізь вічко таки показали посвідчення, відомість і ви все одно хвилюєтесь — зателефонуйте на гарячу лінію служби, з якої до вас прийшли. Скажіть оператору дані робітника і переконайтеся, що такий дійсно працює. Після цього можете сміливо відчиняти двері — перед вами не «перевертень», а людина, яка виконує свою роботу.

Заступник начальника «Вінницяоблводоканалу» Олександр Стельмащук розповів, що відомі випадки, коли, називаючись працівниками компанії, до помешкань вінничан потрапляли шахраї. Він також каже, що справжні робітники підприємства мають службове посвідчення і зобов’язані його пред’явити. Про це також сказали у «Обленерго».

— Наші контролери завжди мають при собі документи, які посвідчують їхню особу та посаду, — повідомляє прес-служба компанії. — Як правило, вони завжди приходять до людей з 8 до 17 години, але мають право відвідувати їх ще й увечері, згідно з діючим законодавством, а саме з 18 до 22 години.

Що каже закон?

Правила доступу до житла людей комунальників регулює стаття 17 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (goo.gl/oCNSrY). Там написано, що людина зобов'язана надати доступ до мережі, арматури, засобів обліку, розподільчих систем представників комунальних компаній за наявності в них відповідного посвідчення:

1) Для ліквідації аварій — цілодобово;

2) Для встановлення обладнання та його профілактики — згідно з договором. Так, якщо ви укладаєте договір з постачальником послуг, там є відповідний пункт.

Зайти без дозволу, вибивши двері чи вікна, працівники можуть тільки в одному випадку. Коли через аварію, що сталася у вашому житлі, інші люди не отримують комунальні послуги, а вас немає вдома. При цьому на місце мають приїхати поліцейські.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Михаил Домоседов

    Кстати, в хороших домах у подъезда вешают зареннее объявление, что такого-то числа в такое-то время будут ходить работники ЖЭКа или кто там еще, и просьба обеспечить доступ в помещение в назначенное время. Хотя время и день обычно такой, что только пенсионерам неработающим и встречать.

    Олексій reply Михаил Домоседов

    Любий може таке повішати на 50 під'їздів, і тільки в одному під'їзді пошаритись. Мокрі печатки в ксивах - то вчорашній день, закон навіть вже не регулює їх виготовлення, пересічна людина і гадки не має, який там має бути підпис, чи лист маршруту. Як варіант, непогано мати номер мобільного вашого контролера, та передзвонити йому самостійно, або, як написано, в компанію якщо вже все настільки підозріло..
  • Михаил Домоседов

    ну хорошо, я увидел, что удостоверение не настоящее, мне сразу за сковороду хвататься? Или вежливо сказать: вы мошенник, товарищ? Очистите от себя помещение!
  • Олекса

    Нехай ідуть під три чорти.. Можна на принтері надрукувати і відомість і посвідчення.

    Що хорошого чекати від цих гостей, якщо вони і дійсно при виконанні?

    а) повістку у військомат

    б) наводку квартирним злодіям

    б) ще якусь бредятину
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:04 На Донеччині загинув Юрій Іванина з Іллінців 20:18 Вінничан запрошують на відкриття фотовиставки Максима Кривцова на псевдо «Далі» 19:35 У першому кварталі понад 320 переселенців знайшли роботу на Вінниччині. На яких підприємствах? 19:12 До Міжнародного дня сім'ї у Вінниці проведуть захід «Сильні, вільні та спортивні» Від читача 13:38 На Вінниччині відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 18:44 Після десятків років занепаду легендарний «Шоколадний будинок» відреставрували. Ми побували всередині play_circle_filled 18:23 До п'яти років за ґратами засудили бухгалтерку за привласнення бюджетних коштів 18:05 У Вінниці складно врятувати безпритульну тварину? Історія загибелі кота оголила великі проблеми photo_camera 17:19 Нічний дебош у Вінниці: п'яні хулігани розбили вікно та шуміли у під'їзді photo_camera 17:08 Кому належить недобудова на Соборній? І ще про історію її «вічного ремонту» photo_camera 16:19 Минулої доби у двох ДТП травмувалися троє дітей та троє дорослих photo_camera 15:25 На війні загинув легендарний боєць «Азова» 21-річний вінничанин Назарій «Грінка» Гринцевич play_circle_filled photo_camera 14:22 Захисник з Вінниччини Василь Грабійчук отримав нагороду від Головкома ЗСУ photo_camera 14:20 Від шпаклівки до декору: Як «ВінЄвроБуд» вчить дітей креативності та майстерності (новини компаній) 13:21 У восьми криницях Вінниці виявили неякісну воду. Адреси 12:23 З початку травня на навчальних автівках змінилося маркування 11:51 Запустили масштабний волонтерський проєкт «Подільські дрони». Мета — збирати по тисячі FPV щомісяця photo_camera 11:25 Де смачно пообідати у Центрі Вінниці: огляд бізнес-ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:21 Небайдужі вінничани повідомили патрульним про п'яного водія photo_camera 10:23 Без води та світла. Де у Вінниці 7 травня відключатимуть послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up