Випадково потрапила у Microsoft: як вінничанка підкорює Штати?

Випадково потрапила у Microsoft: як вінничанка підкорює Штати?
  • Катерині Мазуркевич 22 роки і вона працює в одній з найбільших комп'ютерних корпорацій світу – Microsoft.
  • Дівчина зовсім не планувала переїжджати в іншу країну і тим паче працювати у такій компанії.
  • Катя розповіла свою історію незапланованого успіху.

Катерина з відзнакою закінчила фізико-математичну гімназію №17 та отримала диплом бакалавра кібернетики університету Шевченка. Тепер дівчина вже протягом двох місяців знайомиться із новим життям в Америці та роботою в багатонаціональній компанії.

Як все починалося

Процес знайомства із компанією-гігантом Катя описує як дуже цікавий. Справа у тому, що на факультеті, де навчалася дівчина, був викладач «Алгоритмики», який мав зв’язки з Google, Microsoft та Facebook. Він рекомендував своїх студентів великим компаніям. Так молоді люди потрапляли на стажування у Штати. У свою чергу, стажери мали можливість реферети (відправляти резюме з рекомендаціями на пошту компаній) своїх друзів. Саме так резюме Каті потрапило до Microsoft та Facebook.

– Рекрутер зв'язується зі студентами, які його зацікавили і дає їм шанс. Зазвичай, це стосується тих, хто навчається на бакалавраті та магістратурі. Для випускників уже підготовлена інша програма, тому потрапити до компанії за допомогою реферу не так просто, – розповідає Катерина.

Відео дня

Після того як компанія зацікавилася кандидатом, йому надсилають пропозицію пройти співбесіду. Але перед цим потрібно розуміти, що зворотній зв'язок можна отримати не одразу. Іноді листи зберігаються на пошті рекрутера протягом багатьох років. Резюме нашої героїні відправив у Facebook її друг. Згодом зареферив і до Microsoft.

– Співбесіду у першу компанію я пройшла невдало. Але готувалася до другої протягом місяця і в результаті все вдалося. Мені надіслали запрошення на роботу в Microsoft, – говорить дівчина.

Як готуватися до співбесіди

Перший етап співбесіди проходив через скайп, далі всіх, хто пройшов, запрошували на зустріч до Сербії. За словами Катерини, співбесіди в таких компаніях дуже схожі. І перша поразка стала лише поштовхом до здобуття мети:

– Я знала які типи питань будуть. У Facebook не потрапила через те, що не дуже добре справилася з інтерв’ю – перехвилювалася. До таких речей потрібно готуватися не лише технічно, але й морально. Ти можеш вміти розв'язувати задачі, але перехвилювавшись – не справитися з нею. Усі задачі схожі, але одразу ти не можеш знати який розв'язок обрати. Тому варто тренуватися і не боятися, – говорить Катя.

Про самі задачі молода програмістка говорить, що вони дуже схожі на завдання зі шкільних та університетських олімпіад. І готуватися до них можна за допомогою спеціальних сайтів.

Крім того, на співбесідах зазвичай ставлять додаткові питання на так звані софт-скіли.

– Ти повинен розповісти про свій досвід роботи у команді; проблеми, які виникали; недоліки та челенджі. Мені дуже допоміг мій дворічний досвід роботи в українській аутсорс-компанії.

Про емоції

Коли отримуєш запрошення від найбільшої комп’ютерної корпорації світу, то емоції можуть бути непердбачуваними:

–  Я відчувала напевно те саме, що і на олімпіадах у школі. Тобі страшно, але хочеться «взяти» цю задачу. Чуєш умову, починаєш думати над нею, хвилюєшся, але розумієш, що потрібно показати максимально що ти можеш. Якщо задачу розв’язуєш – ти щасливий. Я отримавала величезне задоволення і навіть страх, який я відчувала – був приємним, – розказує Катерина.

Дівчина говорить, що ніколи не мала на меті працювати за кордоном:

– Я завжди думала, що буду працювати в Україні. Але протягом двох років роботи зрозуміла, що в нашій країні дуже мало свого продукту. Велика кількість аутсорс–компаній беруть замовлення з за кордону і просто їх виконують. Це мене трохи засмучувало, тому що ти не завжди розумієш хто твій кінцевий користувач. Не маєш можливості з ним спілкуватися на пряму, а тільки з замовником і те – не завжди, – пояснює програмістка.

Перед тим, як потрапити до США, Катя багато подорожувала і вирішила, що цього замало: потрібно спробувати пожити в іншій країні.

– З'являється можливість вивчати англійську мову, працювати у величезній компанії і спостерігати як все налаштовано з середини. Я можу сказати, що це не завжди краще, ніж у нас.

Про роботу в Microsoft

У компанії на Катерину чекали рік. Все через те, що процес підготовки документів і відкриття візи займає дуже багато часу.

– Мені відкривали робочу візу, яка дається талановитим людям і всім, у кого є запрошення на роботу. Мінус цієї візи у тому, що вона видається не всім. Це справжня лотерея, схожа на розіграш зеленої карти. Таку візу отримують приблизно 30% із тих, хто подавав документи, – говорить Катя.

Зі збором необхідних паперів допомагала компанія Microsoft. Потім запропонували придбати квитки на літак, орендувати житло та автомобіль за кошти організації. Перший робочий день у дівчини був через 10 днів після приїзду в Сіетл.

– Це буде не новиною, що програмісти працюють не за графіком. Така історія була в Україні, так само складається і тут. Якщо я можу встати зранку, то приходжу на роботу о пів на дев’яту і працюю до шостої. А у випадку, коли не вдається прокинутися рано, то приходжу о пів на одинадцяту, – про свій робочий день розказує Катя.

Жорстких правил та дедлайнів у компанії немає. Дівчина говорить, що це може бути пов’язано із тим, що вона нова людина в корпорації.

– В Microsoft є свої пріоритети і головний – баланс між роботою та відпочинком, тому дуже мало людей затримуються до пізнього вечора. Якщо порівнювати з українськими компаніями, то мені здається українці працюють більше, – говорить програмістка.

Нашій співрозмовниці довелося довго звикати до того, що американці не працюють багато. Але такий темп роботи допомагає виконувати її продуктивніше. Працівники фактично не відволікаються на розмови, які не стосуються роботи, випивання кави/чаю чи перекури. Тому працювати менше, але продуктивніше – набагато краще.

– Колеги, звичайно, говорять на віддалені теми, але це лімітований час. Жодних заборон на розмову по телефону – немає. Я думаю, що до нас ставляться як до творчих людей, а для творчої людини немає нічого гіршого, ніж якісь обмеження, – розповідає Катя.  

Компанія піклується про те, щоб співробітники почували себе комфортно і не обмежує їх у часі та бажаннях. Наприклад, якщо хтось хоче відвідати навчальні курси або конференції, то це можна робити навіть без попередження (у випадку, якщо це займає не більше 2-3 годин).

– Ти сам слідкуєш за своїм часом. Головне, щоб робота була зроблена. А витратиш ти на неї шість або десять годин – нікого не хвилює. Головне, щоб ти не заважав своїй команді і виконував роботу добре, – пояснює Катерина.

Структура компанії нескладна: є різні департаменти, які діляться на відділи. Катя працює у відділі, який розробляє внутрішній софт. Тобто програми, якими користуються тільки працівники Microsoft. Її команда складається з 20-ти людей, серед яких харків’янка, литовець та індієць.

– Моя посада називається software engineer. Тут теж цікавий момент: в українських компаніях є чітко відокремлені позиції. Тобто якщо ти пишеш сайт – це один напрям розвитку, якщо ти робиш застосування для мобільного – це теж різні напрямки. В компанії такого рівня як Microsoft наймають просто розробника програмного забезпечення. Керівництво робить ставку на те, що розробник знайде розумну людину і навчить її всьому, що їм потрібно для проекту, – пояснює Катя.

В Україні такого немає, тому що тут не створюють власний продукт. Програмісти просто виконують замовлення, які потрібно зробити швидко і часу на додаткове навчання немає.

Чому компанії зі світовим іменем чекають на українців?

Для того, щоб наша героїня стала співробітницею Microsoft, компанія чекала на неї рік. Майже рік дівчині відкривали візу. На питання чому ж американці готові так довго чекати на звичайних українських студентів, керівництво дає таку відповідь: «Студенти з європейських країн дуже талановиті. Особливо молоді люди з України та Росії дуже вражають». Американці говорять, що рівень знань українських студентів набагато вищий, ніж в інших країнах. Тому таке довго очікування, оплата переїздів та додаткові гроші на перший період – того варті.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Black Pearl

    Молодчина!!
  • SLS

    "Випадково" можно вступить в го*но, а здесь девушка целенаправленно и упорно двигалась к своей цели.
  • Сергій Портянко

    Заголовок дибільний, а дівчина - молодець. Багато років роботи і маєш гідний результат.
  • Юрій Данилюк

    Прям так і кажуть у Майкрософт про рівень знань студентів? А можна дізнатися хто саме каже із компанії? Не може ш бути так що Ви трохи додали брехливих красок від себе?

    Anna Kovalova reply Юрій Данилюк

    За словами героїні інтерв'ю, про це говорять рекрутери компанії. Саме вони проводять співбесіди.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up