Вінниця в еміграції: Нідерланди. «Місцеві, як і ми — люблять майонез та картоплю»

Вінниця в еміграції: Нідерланди. «Місцеві, як і ми — люблять майонез та картоплю»
  • Вінничанка Катерина Случак переїхала до Нідерландів п’ять років тому. Зараз вона працює в ІТ-компанії та планує отримати громадянство.
  • Дівчина розповіла 20minut.ua, як готувалась до переїзду, чим вінничани схожі на нідерландців та як звикнути до місцевої доброзичливості.

Ми продовжуємо шукати вінничан, які емігрували до різних країн. Нагадаємо, минулого разу ми писали про вінничанку Катерину Бугай, яка оселилась в Канаді. Цього разу знайшли земляків у Нідерландах.

Вінничанка Катерина Случак навчалась на філологічному факультеті педагогічного університету. Зараз живе у Нідерландському місті Амстелвейн, що неподалік від Амстердама.

Відео дня

Про переїзд

Катя переїхала в Нідерланди за своїм чоловіком, який знайшов роботу у місцевій ІТ-компанії.

— Спочатку він поїхав на навчання, а потім знайшов там роботу. Тут була дуже хороша схема для висококваліфікованих мігрантів, — розповідає Катерина Случак. — У Нідерланди можна було без проблем переїхати з сім’єю. Ми з дочкою переїхали, бо набридло жити в різних країнах.

На оформлення документів та дозволів знадобилось близько трьох місяців.

— Я б не сказала, що це важко, але займає час, — розповідає Катя. — Тоді ще було трохи складніше ніж зараз. Тому що треба було їхати в Київ, здавати відбитки, потім чекати, потім ще чекати. Це було важко.

На час переїзду Катиній дочці було потрібно йти у місцеву школу, адже нідерландці вчаться з 4–5 років.

— У них є дитячі садочки, але дитина там не вчиться, вона просто грається, — розповідає Катя. — Заняття починаються з 4 років і це вже школа. Діти вчаться в ігровій формі.

Дитина не знала мови, тому вона пішла в окремий клас, де вчила нідерландську.

— Менше ніж за один навчальний рік дочка з нуля вивчила мову до рівня В2 і продовжила навчання у звичайному класі, разом з іншими учнями, — розповідає Катерина.

Про місто та жителів

Місто Амстелвен фактично передмістя Амстердаму з населенням майже 90 тисяч жителів.

— Нідерландці дуже відрізняються не лише від вінничан, але й від багатьох європейців, — розповідає Катя. — У нас в компанії працюють люди з більш ніж 20 різних країн. Багато хто помічає, що люди набагато спокійніші та добріші. Вони дуже спокійно реагують на ситуації, які були б дуже сильно стресовими для інших людей. Наприклад, якщо ти на дорозі пропустив поворот, тобі ніхто не буде сигналити, всі ставляться з розумінням. Вони просто чекають поки ти поїдеш далі.

Катя з сім’єю живе у багатоквартирному будинку. Кожне Різдво жителі в холі влаштовують вечірки, інколи сусіди запрошують до себе.

— Сьогодні я вийшла зранку на балкон і побачила незнайомого чоловіка, який гуляє з собакою, — розповідає Катя. — Він мене побачив і привітався. Тому що зранку нас було лише двоє і не можна було не вітатись. Буває люди починають говорити з тобою про погоду. Це в принципі абсолютно нормальна практика, і те, чого мені не вистачає в інших європейських країнах, коли я їду кудись у відпустку. Коли ти можеш спокійно поговорити з незнайомою людиною в барі чи магазині.

Офіційна мова Нідерландів — нідерландська, але більшість жителів Амстердама та його околиць добре знають англійську.

— Ні для кого не проблема переключитись на англійську. І коли я йду у якісь державні заклади заповнювати якусь форму, то є й англійський варіант скрізь. І з одного боку це добре, — розповідає Катя. — Мені не було важко, я могла вільно спілкуватись англійською і навіть зараз я працюю на роботі та спілкуюсь там англійською мовою. З цим немає проблем. Погано тому, що нідерландську вчити важче, адже немає практики.

Про роботу, заробітки та ціни

Після закінчення вінницького педуніверситету Катя не встигла попрацювати в Україні за спеціальністю. Але навчаючись на п’ятому курсі деякий час працювала у дитсадку. Тож за кордоном також спочатку влаштувалась на роботу нянею.

— Тут також є українські школи вихідного дня, але вони не схожі на звичайні, наші школи, це більше як гуртки, — розповідає Катя. — Вони працюють тільки на вихідних, по кілька годин. Я працювала у такій школі, займалась з дітками.

Після того, як трохи звикла, Катя, як і чоловік, знайшла себе в ІТ. Вона почала тестувати програмне забезпечення і займається цим вже близько трьох років.

Середня зарплата в Нідерландах 36 500 на рік, або 2800 євро на місяць. Ціни на житло та продукти також не маленькі, але чим далі він Амстердаму, тим все дешевше.

— Я не відчувала тут такого, як в Україні: коли ти працюєш і ніби отримуєш якусь зарплату, навіть мінімальну, але не можеш собі дозволити винаймати житло і купити поїсти, — каже дівчина. — Навіть мінімальної зарплати тобі вистачає щоб прожити. Якщо ти студент і знімаєш кімнату студію, то тобі вистачить 400 євро на житло, якщо ти працюєш і винаймати квартиру на 2–3 спальні, це десь в районі 1500 євро.

Якщо заробіток не дозволяє платити за таке житло, працюють соціальні програми, які допоможуть винайняти житло дешевше. 

— Держава тут піклується про своїх людей і якщо в тебе недостатньо грошей, то є субсидії та різні виплати, які допомагають людям, — каже Катя. — Люди отримують виплати по безробіттю. Мені на початку здалось кумедним, що безробітні тут навіть отримують відпускні.

Про місцеву кухню

Місцева кухня Катю не здивувала, бо вона виявилась схожою на українську.

— Місцеві люблять картоплю і майонез, і багато страв їдять з ними. В принципі, як і вдома.Тут, наприклад, дуже популярний оселедець та скумбрія. В магазинах продається квашена капуста. Є звичайно такі речі, які трішки дивують, але зовсім чогось такого немає.

Так культурно склалось, що Нідерландці звикли їсти теплу, свіжоприготовану їжу на вечерю.

— На обід тут завжди хліб з чимось, типу бутерброди, — розповідає Катя. — Звичайно, ніхто тебе не засудить, якщо будеш їсти щось інше, але в основному заведено їсти саме хліб. А ще у них є шоколадна стружка. Вони її кидають на хліб і таким може бути ланч — хліб з шоколадною стружкою. Прикольно, коли дорослі люди таке їдять. Але насправді ця шоколадна стружка дійсно смачна.

— Марихуану тут не вважать чимось поганим, як в Україні, — розповідає Катя. — Але вона швидше розрахована на туристів. Магазинчики розташовані там, де найбільші туристичні потоки.

Про українців

За неофіційними даними в Нідерландах проживає близько 5000 українців. Це перш за все великі міста, такі як Амстердам, Роттердам, Гаага. А також університетські центри – Утрехт, Лейден та Гронінген.

— Інколи у Фейсбуці я бачу різні заходи як, наприклад, свято Івана Купала, або День вареників у Гаазі. Але рідко ходжу на них. Є навіть окремо українська ІТ-спільнота.

Про Вінницю

Катя приїжджає в Україну два рази на рік, але повертатись назад не планує. Каже, що її сподобались Нідерланди, попри часті дощі на великі податки.

— Чоловік помітив цікаву закономірність, яка стосується головної відмінності українців та нідерландців, — каже Катя. — Вона полягає в тому, що в Україні за замовчуванням ставляться погано — хороше ставлення потрібно заслужити. Потрібно посміхнутись, щось сказати і тоді все буде нормально, але загалом спочатку ти ворог. У Нідерландах тебе за замовчуванням вважають хорошим, погане ставлення також потрібно заслужити, зробити щось погане.

Останні кілька років поїздки на Батьківщину Каті подобались більше, адже вона побачила, що місто та люди змінюються в кращу сторону.

— Мені дуже сподобалось, що відкрилось багато кав’ярень, тому що раніше якщо відкривали якийсь новий заклад, там обов’язково мав бути алкоголь, — каже дівчина. — А ще, мені здалось, що люди стали добрішими. Останнього разу мені навіть не хамили в магазинах, що було дуже приємно.

Читайте також:

Вінниця в еміграції: Канада. «Місцеві дивуються нашим застіллям та пирогам»

Кросворд: Що ви знаєте про вінницький громадський транспорт?

Коли дітям не можна знімати відео на телефон у школі. Розповідає адвокат

Чи святкуєте ви 8 березня? Вінничани про подарунки, вітання та ставлення до жінок

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ольга Юрьевна

    А в Виннице все любят майонез и картошку?😳

    Kate Sluchak reply Ольга Юрьевна

    Нет ни одной вещи в этом мире, которую любят все, а если кто-то считает наоборот, то это называется стереотипное мышление😄Конечно не все, так же как и в Нидерландах не все. В любом супермаркете продается картошка как в Виннице, так и в Амстердаме. И в любом кафе картошка есть в меню - как в Виннице, так и в Амстердаме. Вот и все, не без кидания в крайности😅

    Kate Sluchak reply Kate Sluchak

    нo без кидания в крайности* 🤭😊
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up