Унікальне тепличне господарство під Вінницею. Городину вирощує молодь з інвалідністю

Унікальне тепличне господарство під Вінницею. Городину вирощує молодь з інвалідністю
Фото: ГО «Відкриті серця»
  • Дуже часто в нашому суспільстві людей з інвалідністю визнають недієздатними, а вони доводять протилежне.
  • У Вінниці для такої молоді створили соціальні майстерні та інклюзивні теплиці.
  • Тепер у спеціалізованому тепличному господарстві 16 людей з обмеженими можливостями вирощують квіти, зелень, овочі та розсаду.

У селі Дорожне, що під Вінницею, облаштовано унікальне тепличне господарство: там можуть працювати люди з інвалідністю. Ініціатором створення такого інклюзивного проекту стала асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця».

За допомогою грантових коштів фонду «Проміс» на території соціальних майстерень обладнали безбар'єрну теплицю площею 100 квадратних метрів з автоматичним крапельним поливом, опаленням, освітленням, вентиляцією та кілька ярусним устаткуванням для комплексного вирощування рослин, де можуть повноцінно працювати люди навіть на інвалідних візках. Завдяки технологіям, теплиця працює цілорічно.

Ініціатор проекту та керівник організації «Відкриті серця» Світлана Демко розповіла, що запуск роботи супроводжувався консультаціями фахівців тепличного господарства, експертиза яких допомогла грамотно налагодити стабільне вирощування рослин.

Відео дня

— Навесні 2019 року тут уперше висіяли помідори, огірки, перці, брюссельську капусту, кольрабі, квіти й різноманітні пряні трави, — ділиться Світлана Демко. — На цей час на базі теплиці організовано вісім робочих місць, молоді люди працюють почергово, згідно з індивідуальними графіками.

Зараз тут час врожаю. Лише одних помідорів зібрали близько 500 кілограмів. Понад 50 сімей, отримавши розсаду, в теплиці вирощують овочі, залучаючи до роботи своїх дітей з інвалідністю.

— Тут працює позмінно 16 молодих людей з інвалідністю віком від 18-ти до 35-ти років, — говорить керівник організації «Відкриті серця». — Молодь усе робить самостійно, а допомагають їм мами. Разом пікірують саджанці, зрізають зелень і поливають рослини. Молодь ця щаслива, що може вирощувати овочі та квіти, і бути корисною, як звичайні люди. Крім цього, концентруючись на роботі, наші підопічні заспокоюються, і це йде на користь їх психічному здоров'ю. Під час карантину, вони вирощували розсаду, і теж тішилися своїм результатам.

Матері, які стали учасницями проекту, разом зі своїми дітьми вони пройшли спеціальне навчання щодо роботи у тепличному господарстві. Вони відзначають величезний прогрес у поведінці та психоемоційному розвитку своїх дітей, що стало можливим завдяки участі їхніх дітей у спільному робочому процесі. 

— Ми остаточно відмовилися від таблеток і лікування у психіатричній лікарні, а натомість намагаємося залучати сина до проектів «Відкритих сердець», які допомагають йому стати більш самостійним, потрібним, — ділиться успіхами свого сина мама 25-річного учасника ініціативи. — Йому це надзвичайно подобається. Він хоче працювати і дуже старається. 

— Упродовж останніх 15 років ми з командою асоціації часто бували за кордоном і бачили, як цікаво та якісно бувають організовані місця для зайнятості людей із важкими формами інвалідності. В нашій же країні молодь з аутизмом, ДЦП та іншими фізичними чи ментальними  захворюваннями визнають недієздатними, часто в родинах гальмують розвиток, — говорить Світлана Демко.— Ми, навпаки, намагаємося довести суспільству і батькам, що їх діти з інвалідністю спроможні бути соціально активними. От і інклюзивна теплиця теплиця виконує важливу місію — стимулює інтеграцію молоді з інвалідністю в різні галузі життя.

Цього року «Відкриті серця» орендували додаткову землю для обробки, тож тепер на території соціальних майстерень є 40 соток землі, де вирощують городину. Асоціація вже другий рік поспіль повністю забезпечує овочами, консервацією та соліннями учасників реабілітаційних програм. На території соціальних майстерень молоді люди з інвалідністю також працюють в інших сферах: створюють сувеніри, обробляють деревину, виготовляють свічки та мило.

Надалі продукцію, виготовлену в теплиці і майстернях, продаватимуть — для цього нещодавно побудували «Крамницю здобутків». У соціальному магазині всі охочі можуть придбати квіти, городину, висушені трави, спеції та вироби, створені руками молоді з інвалідністю.




Читайте також:
Борщ буде не дешевим, прогнозують фермери. Які тепер ціни на овочі?

Чи вплинув карантин на виробничі потужності провідних вінницьких компаній?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Светлана Рулько

    Ті теплиці на території реабілітаційного центру  в Дорожному, де літи та молодь з інвалідністю відпочивають та проходять 2 тижневий курс реаабілітації. Ця програма називається відпустка для батьків, так як часто батьки дітей з інвалідністю не можуть побути трохи самі та часто- вирішити свої проблеми, бо постійно "прив'язані" до своїх дітей. Мій син був там у минулому році, але він не розповідав, що вони щось робили в теплицях. певно, в них працюють зрідка молодь з інвалідністю з "Обрію". Але чи вони щось мають за свою роботу- ніхто не пише. Тому така реабілітація не є найкращою, бо дитина повинна отримувати хай щось за свою працю.
  • Ярослав

    Знов показуха.

    Natalka Melnyk reply Ярослав

    ні. поїдьте подивіться.

    Ярослав reply Natalka Melnyk

    "Мамо, я покакав" (якщо не зрозуміли, "показуха" не про господарстов, а про факт що хтось про таку буденну подію написав новину).
    А давайте я зараз перейду дорогу по ПДР, і про це опублікують новину. Чи податки заплачу. Чи будь-яку іншу звичайну дію зроблю. Давайте новини про це забабахаємо.
    Господарство наймає інвалідів - нічого незвичайного в цьому немає. Господарство забезпечило їм рівні умови із не інвалідами - молодці, виконали законодавство. Чим вони відрізняються від тисяч інших господарств? Що вони зробили такого шо варте статусу "новина"? Це не подія, це буденність. Про буденність в новинах не пишуть.
  • Татьяна Петрова

    Кто бы меня на работу взял бы.Я абсолютно здорова и без вредных привычек а никто на работу не берет.
  • Кеп

    Молодці,добра ініціатива!

    Ярослав reply Кеп

    Яка в сраці ініцатива. Жодне господарство не має права відмовляти у прийому на роботу по ознакам інвалідності. При цьому має забезпечити необхідні адаптивні умови у разі потреби. Це законодавство. За що кого хвалити? За те що дотримались законів? Того, хто вважає що за це треба хвалити треба розстрілювати на місці. Взяли за моду без пряника не працювати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:14 На фронті вчора відбулося 61 бойове зіткнення. «Найгарячіше» на Новопавлівському напрямку photo_camera 11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up