Улюблені актори-земляки. Розповідаємо про вінничан, які зіграли яскраві ролі в кіно

Улюблені актори-земляки. Розповідаємо про вінничан, які зіграли яскраві ролі в кіно
Відомий актор Анатолій Білий народився у Брацлаві
  • Вінниччина славиться яскравими особистостями. Про когось із них відомо всім, інші ж стали успішними за кордоном та залишаються незнаними на Батьківщині.
  • Розповімо про відомих акторів та режисерів з Вінниці та області, які сьогодні мають чималу популярність та успіх.

Багато вінничан, прикипівши до телеекранів, неодноразово спостерігали за перебігом гостросюжетних епізодів улюблених фільмів. Але мало хто знає, що провідні ролі у цих фільмах грали актори, в яких у паспортній графі «місце народження» написано — Вінниця чи Вінницька область. Розповідаємо хто ж вони, наші телегерої-земляки.

Сергій Векслер

  • Дата і місце народження: 22 травня 1961 рік, Вінниця. 
  • Відомі кінороботи: «Мамо, не журись», «Антикілер», «Єсенін», «Далекобійники», «Кремінь» і тд.

— Мама з татом виросли у Вінниці на вулиці Козицького, —  розповідав Векслер. — Там, у квартирі діда, майже у дворі кінотеатру «Родина», був зачатий і благополучно виношений ваш покірний слуга. Батьки поїхали з Вінниці 1962-го року, мені був рік з невеликим. Мабуть, молода сім'я хотіла жити самостійно, а татові, як успішному тренеру зі спортивної гімнастики, у Челябінську пообіцяли окрему квартиру. Потім ми переїжджали до міста Жовті Води та до Полтави.

Відео дня

В 1981 році сім'я повернулася до Вінниці, але я тоді вже служив в армії. Відразу після армії я вступив до Школи-студії МХАТ, тож до Вінниці приїздив лише на канікули. Жили тато з мамою на вулиці Клари Цеткін на «Урожаї». Іноді я приїжджав до Вінниці — відвідати батька, дідів та бабусь. Все, що тепер пов'язує мене з містом, де я народився — могили.

Людмила Загорська

  • Дата і місце народження: 14 січня 1973 рік, Вінниця.
  • Відомі кінороботи: «Вчора закінчилася війна», «Острів непотрібних людей», «Офіцерські дружини», «Провідниця» та інші.

Людмила Загорська з дитячих років займалася хореографією і вокалом в ансамблі народного танцю «Барвінок», грала на скрипці, співала сольно і в хорі. Вся шкільна самодіяльність була на ній, але і вдома концертна діяльність дитини не закінчувалася: дівчинка постійно влаштовувала домашні вистави.

Мати і батько актриси — інженери-технологи, але мама Людмили обожнювала театр.

— Вона брала мене з собою з 3-4 років навіть на постановки для дорослих, пригадує загорська. — Мені дуже подобалося. В кінці вистави я виходила на сцену і дарувала квіти. Саме тоді вирішила для себе, що неодмінно стану актрисою.

Після 11 класу вона без роздумів подала документи в Київський державний інститут театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого. Вперше на знімальному майданчику Людмила опинилася в 2001 році, знявшись в епізоді українського детективного серіалу «Слід перевертня» з Валерієм Баріновим і Олексієм Горбуновим. Потім пішла низка ролей в російських і українських серіалах і фільмах —  в їх числі чотири сезони серіалу «Повернення Мухтара» та інші.

Сергій Бадюк

  • Дата та місце народження: 3 липня 1970 рік, Вінницька область, Шаргородський район.
  • Відомі кінороботи: «Бригада.Спадкоємець», «Антикілер 3», «Соловей-розбійник», «Термінал», «Мами».

— Народився я у невеликому селі, — поділився актор. — Мати працювала вчителькою англійської мови у сільській школі, батько — співробітником міліції. Дитинство пройшло, як у всіх радянських дітей. Брав участь у всіх парадах, шкільних лінійках, носив піонерський галстук, добре навчався, багато фізично працював. Допомагав бабусям-дідусям у селі. Після фільму «Пірати XX століття» виник інтерес до карате. Потім була армія, спецназ та школа КДБ. 

У кіно потрапив так. Багато хто знав мене, як фахівця з рукопашного бою. І якось прийшли до мене знайомі та звернулися з проханням поставити сцену бою у фільмі «Антикілер 2». Так я вперше зіткнувся зі світом кіно. Там же я познайомився з Сергієм Векслером, почалося спілкування, він почав ходити до мене займатися рукопашним боєм. Потім почав приходити займатися Іван Охлобистін, з яким я зіграв у серіалі «Інтерни» та у фільмі «Соловей-розбійник». Робота в кіно мені дуже подобається, це абсолютно новий для мене світ і мені в цьому світі добре.

Анатолій Білий

  • Дата і місце народження: 1 серпня 1972 рік, Брацлав, Вінницька область.
  • Відомі кінороботи: «Метро», «Параграф 78», «Бригада», «Про що говорять чоловіки», «Серпень восьмого» та інші.

— Те, що я народився в Україні, сталося випадково, — говорить Білий.— Тато з мамою приїхали з Тольятті, де працювали на комсомольському будівництві ВАЗ, у відпустку до бабусі до Брацлава. А та на радощах спекла такі млинці, що мама, вагітна мною, їла їх цілий день, а потім і вночі бігала до холодильника. О 4-й ранку — перейми: я об'ївся млинцями. Ледве до пологового будинку встигли довезти.

Після народження батьки відвезли маленького Толика до Росії. Змалку він займався акробатикою і навіть став майстром спорту міжнародного класу. Після закінчення школи Білий вступив до Самарського авіаційного інституту на інженера. Відучився два роки і покинув. Потім він вирушив до Москви, де відразу вступив до Щепкінського училища. Після закінчення училища був тернистий шлях до слави. Щоб якось вижити, йому довелося продавати пилососи та виступати на капусниках. Потім його запросили знятися в серіалі «Бригада». Після цього актора стали запрошувати в інші кінофільми, здебільшого бойовики і мелодрами.

Людмила Алфімова

  • Дата і місце народження: 4 вересня 1935 рік, Харків
  • Відомі кінороботи: «Весілля в Малинівці», «За двома зайцями», «Літа молодії» та інші.

Людмила Алфімова народилася в Харкові. З дитинства мріяла стати льотчицею. Після десятирічки закінчила аероклуб, літала на винищувачі, навіть опанувала вищий пілотаж. Батькам це не дуже сподобалось. Та в навчанні далі відмовили: пояснили, що дівчат не беруть. Тоді Людмила пересіла в автомобіль. А в театральний вступила, аби хоч у театрі чи кіно можна було стати льотчицею.

Закінчила Харківський театральний інститут. За всю свою тривалу кар'єру Людмила Іванівна знялася в понад 40 кінофільмах, та справжню славу актрисі принесла головна роль у легендарному радянському фільмі «Весілля в Малинівці».

Зараз легендарна акторка, заслужена артистка України мешкає в селі Печера, оскільки вдруге вийшла заміж за сільського голову колгоспу з Вінниччини. В минулому році Алфімова відзначила 85-річний ювілей.

Валерій Шалига

  • Дата і місце народження: 23 червня, 1963 рік, Житомирська область
  • Відомі кінороботи: «Тримай біля серця», «Далекий постріл», «Відлуння» та інші.

Український режисер, актор, сценарист і заслужений артист України народився в Житомирській області. Закінчив театральну студію при Київському драматичному театрі ім. І. Франка, отримавши спеціальність — актор драматичного театру. З 1986 почав працювати у Вінницькому муздрамтеатрі ім. М. Садовского, де проявив себе в якості актора і режисера-постановника. У 1993 році на кіностудії ім. О.Довженка зняв короткометражний фільм «Три плачі над Степаном».

На базі Вінницького телебачення зняв телефільми: «Покута», «Моцарт»,«Фатальна помилка». Нині мешкає і працює в Києві, де знімає кіно фільми і серіали, серед яких «Тримай біля серця», «Далекий постріл».

13 жовтня у Вінниці відбулася довгоочікувана прем’єра військово-історичної драми відомого вінницького режисера Валерія Шалиги «Відлуння». У фільмі використані спогади з книги В. Я. Куликова «Окупація Вінниці».

Йдеться про події перших місяців окупації у Вінниці та масове знищення єврейського населення 19 вересня 1941 року. Це був один з наймасштабніших розстрілів євреїв на окупованій території України.

 Чимало сцен були відзняті на вул. Соборній та інших колоритних вуличках середмістя, де збереглись характерні будинки  тих часів. У фільмі знялись відомі українські актори, серед яких Олексій Суханов, Ольга Олексій, а також наші земляки — громадський діяч Олександр Шемет та юний актор Марко Герцберг. 

Олександр Немченко

  • Роки життя: 12 листопада 1953 р. — 2 листопада 2020 р.
  • Місце народження: Вінниця, Україна
  • Відомі кінороботи: «У бій ідуть лише старі», «Комбати» та інші.

Народився Олександр у Вінниці. Закінчив школу №2, а потім вступив до Київського державного інституту театрального мистецтва імені І.К.Карпенка-Карого. Саме до цього університету заглянув легендарний Леонід Биков, щоб підібрати собі молодих акторів для фільму «У бій ідуть лише старі». Як саме проходив кастинг Бикова, Немченко розповів так:

— Леонід Биков шукав молодих артистів 18-20 років, —  розповідав Олександр Немченко. —  Прийшов до нас на акторський факультет і сказав: «Мені потрібні люди, які вміють співати, грати на музичних інструментах і ті, у кого разом із апендицитом не ампутували почуття гумору». Я заспівав йому «Червону руту». І відчуваю, що йому не подобається. Повний провал. Леонід вислухав і сказав: «Фільм про війну, заспівай щось із пісень того часу». А в мене ступор. Ну, я і видав: «Наплювати, наплювати —  набридло воювати». Він сказав: «Трохи не в тему, але мені підходить».

Анатолій Юрченко

  • Роки життя: 27 серпня 1939 р.— ​​3 серпня 2003 р.
  • Місце народження: село Сказинці, Могилів-Подільський район
  • Відомі кінороботи: «За двома зайцями», «У бій ідуть лише старі», «Олеся», «Ніна», «Казка про Хлопчиша-Кибальчиша», «Батальйони просять вогню».

Дитинство Анатолія випало на військові та післявоєнні роки. Але це не завадило йому закінчити школу та успішно вступити на акторський факультет Київського інституту театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого, після закінчення якого він став актором.

Перша роль Анатолія — ​​Митя Попик у картині «Партизанська іскра». Потім він знявся в драмі «Іванна» і в кіноповісті «Спадкоємці». Зіграв роль Соломатина у фільмі «У бій ідуть лише старий». Але однією з найголовніших ролей є роль красеня Степана у музичній комедії «За двома зайцями». А після ролей у комедії «Стежкии-доріжки» та пригоді «Юнга зі шхуни «Колумб», Юрченко став актором Київської кіностудії імені Довженка, де й працював усе своє життя.

Віктор Костецький

  • Роки життя: 12 квітня 1941 р.— 6 листопада 2014 р. 
  • Місце народження:  Жмеринка, Вінницька область.
  • Відомі кінороботи: «Геній», «Труффальдіно з Бергамо», «Крот», «Бандитський Петербург 2», «Убивча сила» та інші.

— Народився у Жмеринці, — згадував актор. — Потім почалася війна. Батька одразу ж відправили на фронт, а ми з мамою та братом поїхали до евакуації. Мені тоді було лише два місяці. Коли після війни ми повернулися до Жмеринки, у нашому будинку-мазанці, який збудували молоді тато з мамою, всі вікна були загороджені шафами, а в єдине відкрите вікно спрямований величезний німецький кулемет МГ-42. 

Але довго наша родина у Жмеринці не затрималася. Батько був військовий, ось ми й їздили по всьому Радянському Союзу. Знову я в Жмеринці опинився тільки коли мені виповнилося 14 років. Натомість своїм знанням української мови я вразив навіть вчительку, яку в школі прозвали Марією Заньковецькою. Після школи я вирішив стати актором.

 

Читайте також:

Олександра Яремчук отримала американську візу та поїде на «Міс Світу». Яку сукню там одягне?

Шоу з Зібровим, Бронюком, Нікітіним. В грудні вперше відбудеться «Вінницька пісня року»

Попелюшка з Рахнів Лісових. Ведуча «Танців з зірками» Іванна Онофрійчук вийшла заміж за мільйонера

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Nataly July

    Дуже цікаво було прочитати. Спасибі.
  • Дима Сугак

    Цікаво.Дякую

keyboard_arrow_up