«У вишиванці я навіть одружувався!» Віктор Бронюк про свою колекцію і секрети, як «читати» символи

«У вишиванці я навіть одружувався!» Віктор Бронюк про свою колекцію і секрети, як «читати» символи
  • Лідер гурту «ТІК» — один із небагатьох артистів, які з початку творчості у кліпах і на сцені постійно популяризує вишиванки.
  • Любов до вишитих сорочок у Віктора Бронюка давня і міцна.
  • Співак ходив у них, ще коли був студентом Вінницького педуніверситету, обрав замість класичного костюма на власному весіллі і навіть свій будинок теж вирішив «одягнути» у вишиванку.

У День вишиванки лідер «ТІК» показав «20 хвилин» свою чималу колекцію вишитих сорочок і поділився цікавими особистими історіями — як гарно вишивала бабуся і які вишиті раритети нині має у своєму гардеробі вся його родина.

«Маю більше 20 вишиванок з різних регіонів»

— Вишиванок у мене завжди було дуже багато. Зараз у гардеробі — більше двадцяти. І весь час кількість збільшується, адже вишиванки мені часто дарують, та й сам вважаю, що це один із кращих подарунків для друзів і рідних на день народження і весілля.

Вишиванки — це і краса, і наша історія — ті багатовікові традиції, які передавалися з покоління у покоління. Моя бабуся по маминій лінії дуже гарно вишивала хрестиком — вдома були прекрасні картини і подушки.

Відео дня

Українська вишивка була своєрідною геральдикою. Це ціла система символів і знаків, кожен із яких розповідав цілу історію. Зокрема, на вишитому рушнику була історія роду дівчини: три сестри позначалися трьома квітками, а, наприклад, хрестик у вигляді млина свідчив про те, що дівчина — дочка мельника. У цьому і особливість української вишивки — вона змістовна, її можна «читати».

А ще цікаво, як вишиванки відрізняються у різних регіонах України. У мене в колекції є вишиванки з Поділля, Прикарпаття, Закарпаття, Волині, Харківщини — і всі вони дійсно різні і особливі.

«Це зручно, а зараз — ще й світовий тренд!»

— Найперше вишиванки я почав носити завдяки сцені. Коли вчився в училищі та університеті, працював у фольклорних колективах, тому всі костюми, звісно, носив вишиті. Вже тоді оцінив, наскільки це зручна форма одягу.

А у останні роки і особливо зараз всі ми бачимо, що вишиванка стала світовим трендом. Чимало дизайнерів зі світовим ім’ям використовують українські елементи етнічного одягу у своїх колекціях і це має дуже велику ціну. Вишиванки — це наше культурне надбання, яке ми обов’язково мусимо зберегти. Можливо, частково осучаснити, але обов’язково зберігати.

«Улюблена вишиванка — весільна з орнаментом «Берегиня»

— Моя улюблена вишиванка — весільна. Ми з дружиною одразу вирішили, що будемо одружуватися у вишиванках. У день розпису у Тані була традиційна біла сукня з вишивкою, а на вінчанні — вже інша вишита сукня білим по білому. Її сукні і мою сорочку замовляли у майстрині Ярини Жук, яка спеціально для нас зробила авторську роботу — орнамент «Берегиня». Ці вишиванки для нас дуже особливі, адже це перша реліквія нашої родини.

Сьогодні чимало гарних вишиванок мають і наші діти. Адже я давно маю традицію: коли буваю у різних містах, купую нові цікаві вишиванки для себе і родини. Зокрема, у дочки Єви є дуже гарна старовинна буковинська вишиванка — вишита бісером на самотканному полотні.

«Дім прикрасив червоно-чорною подільською вишивкою»

— Коли у 2014 році я оновлював фасад свого будинку, загорівся ідеєю відновити незаслужено забуту українську традицію — розписувати хати. Малюнок для свого будинку обрав класичний — орнамент традиційної подільської червоно-чорної вишивки.

Спершу всі майстри, до яких звертався, в один голос почали відмовляти від цієї ідеї і переконувати, що то зробити нереально. Навіть зверталися до німців, які виробляють фасадні фарби, і ті теж почали засипати своїми залізними аргументами проти. Але я був непохитний: в голові собі вже все зробив, тож фрази про «нереальність» просто не сприймав. Зрештою я згадав свою художню освіту та всі підробітки на будівництві за студентських часів і сам включився в процес. Погратися дійсно довелося чимало. Але результат вийшов саме таким, як я очікував — завдяки вишивці на стінах і вікнах, будинок ніби ожив. Вийшло дуже стильно! З того часу перехожі постійно зупиняються біля хати, аби детальніше її роздивитися. А майстри, які допомагали, навіть фото німцям потім вислали, аби показати, що українці все-таки змогли зробити те, що вони називали неможливим.


Читайте також:

Вишиванка — духовна броня українців. Народний репортаж із соцмереж вінничан до свята

«Зоряний дощ», полярне сяйво і 100 програм: скільки коштує відвідати єдиний в Україні планетарій?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Brigand com

    Оленю првістку чого не видають?
  • Читач28

    Пісні гарні,  людина без подвійних стандартів, знає , що таке Україна і як виглядає українське. Ще й білі вишиванки неймовірні.
  • Тамара Антонова

    Краса

keyboard_arrow_up