Вишиванка — духовна броня українців. Народний репортаж із соцмереж вінничан до свята

Вишиванка — духовна броня українців. Народний репортаж із соцмереж вінничан до свята
  • Всесвітній день вишиванки відзначається щороку в третій четвер травня.
  • Цьогоріч свято припадає на 19 травня. У цьому матеріалі ми зібрали дописи вінничан у вишиванках.

Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня.

Свято не прив'язане до жодного державного чи релігійного. До нього може долучитися кожен охочий, одягнувши вишиванку.

Юрій Мельник опублікував фото у вишиванці та написав:

Відео дня

«Вишиванка, моя вишиваночко! Ріднесенька ти моя! У тобі, закодовані воля, сила, мужність і нескореність українського народу. А ще у тобі споконвічне стремління українців жити у мирі, вирощувати хліб та радіти життю...Сьогодні ти даєш нам сили вистояти у важкому протистоянні темряві, злу, жорстокості та варварству, московітській орді. І ми обов'язково ПЕРЕМОЖЕМО, бо ми — УКРАЇНЦІ! Сердечно вітаю усіх з Днем вишиванки! Слава Україні!»

Душевне відео до Дня вишиванки записала вінничанка Любов Степко. У ролику її маленька донечка Софійка у яскравій червоній сорочці зачитала вірш про Україну:

  • Я рідний край та мову солов’їну
  • У вишивку свою вплела, в нитки.
  • Я прославляю рідну Україну,
  • Яскраві вишиваючи квітки.
  • Душею я до полотна пристану
  • Та настелю на ньому краєвид.
  • Я іншою ніколи вже не стану
  • Під впливом промайнулих літ.

— День вишиванки — міжнародне свято, покликане зберегти українські народні традиції через етнічний вишитий одяг, — пише у фейсбук Південне регіональне управління Державної прикордонної служби України. — Сьогодні  буде ще один привід заявити про те, що ми — Українці, вільний народ незалежної держави, яка відчайдушно бореться з російським загарбником. 

Пам’ятаймо, якого ми роду, де наше коріння, єднаймо покоління, шануймо своє, справжнє!

Миру та перемоги нашій країні.

— Українські традиції — найкрасивіші у світі! Зі святом, мої дорогі! З Днем вишиванки!!! Вишиванка є духовною бронею українців, — пише Алла Студилко. — Вишита сорочка була, є та буде символом нашої ідентичності, віри, надії, любові, боротьби, а головне — ПЕРЕМОГИ!

Все буде УКРАЇНА!

Людмила Станиславенко пише:

«19 го травня День Вишиванки! Вишита сорочка — це національний оберіг, який символізує зв’язок поколінь. Вишиванка розповідає величну історію роду та нації. Без перебільшення — українська вишиванка — один з головних символів нашого народу. У важкі дні війни вишиванка є символом патріотизму, незламності та самоідентичності. Одягайте свої вишиванки і нехай весь світ побачить, яка прекрасна наша Україна та її символи! Слава ЗСУ! Слава Україні! Героям Слава!»

Александр Теренчук пише:

«Ми маємо свої традиції та свою історію! З Днем Вишиванки! Ми Made in Ukraine 🇺🇦

Україна в цифрах:

  • 24 серпня;
  • 25 адміністративних одиниць;
  • 4044572307200 товарний код;
  • 44° та 52° північної широти та 22° та 40° східної довготи;
  • 33 літери;
  • 603 700 км² (46) площа;
  • +380 Телефонний код;

Яку цифру, ви додали б ще?»

Управління СБ України у Вінницькій області опублікувало душевне відео та підписало його:

«Українська вишиванка — це про любов, боротьбу і перемогу. Її орнамент та кожна ниточка перетворюють звичайне полотно на нашу найміцнішу броню. І якими б різними не були її візерунки — вони єднають українців через віки й кордони. По вишиванці завжди впізнаєш, хто свій. Тому що вона цементує нашу націю, надихаючи на боротьбу і свободу! Вишиванка — це символ вільних людей! Вітаємо зі святом, українці!»

Вінницька міська рада опублікувала яскраві фото.

— З нагоди свята Дня вишиванки учні та педагоги закладів загальної середньої освіти долучились до фоточеленджу «Вишиванка — наш генетичний код!» У рамках челенджу діти публікували власні світлини та фотознімки своїх родин у вишиваному вбранні, — підписали світлини. — Ініціативу підтримали й педагоги закладів. Відтак стрічки соціальних мереж під єдиним хештегом #вишиванка_vincode замайоріли яскравими барвами вишиванок. Сьогодні діти та молодь, як і всі українці, усвідомлюють цінність нашої вишиванки, адже історія української вишиванки — це історія українського народу.

 

Читайте також:

На Вінниччині ЗНО цьогоріч складатиме майже 17 тисяч абітурієнтів

Мультипредметний тест замість звичного ЗНО. Як готуються вінницькі випускники

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up