Мультипредметний тест замість звичного ЗНО. Як готуються вінницькі випускники

Мультипредметний тест замість звичного ЗНО. Як готуються вінницькі випускники
  • Закінчення школи та вступна кампанія буде зовсім не такою, як очікувалося. Однак освітяни швидко адаптувалися до нової реальності, і замість ЗНО запровадили мультипредметне тестування. 
  • Розповідаємо, як і коли цей тест буде проходити? Чи зможуть його здати діти, які виїхали закордон?
  • А також ми дізналися, як до мультипредметного тесту готуються вінницькі школярі. 

Через широкомасштабний наступ цьогоріч неможливо провести традиційні ЗНО, ЄВІ та ЄФВВ, тож у Міністерстві освіти України запровадили мультипредметний тест (НМТ). Іншими словами — спрощений аналог ЗНО.

Це буде комп’ютерний онлайн-тест, і саме його результати потрібні для вступу у виші. Учні одночасно здаватимуть: українську мову, математику та історію України.

Мати одинадцятикласниці Олі, Віталіна, розповідає, що у класі її доньки всі хвилюються про здачу цього нового «ЗНО». Навчається дівчина у ліцеї №7. До початку широкомасштабного наступу випускниця Оля мала здавати ЗНО з математики, української мови та біології. Вона почала готуватися до зовнішнього незалежного тестування ще з початку десятого класу. З усіх предметів відвідує репетиторів. 

Відео дня

— Зараз нам потрібно за два місяці добре вивчити історію, яку ми не збиралися здавати на ЗНО, — розповідає мати випускниці. — Це важкий предмет, складно вчити. Ми знайшли репетиторів, витрачаємо кошти. На жаль, школа не надає знань достатніх для успішної здачі тесту. 

Віталіна вважає, що діти з усім впораються. Її донька мріє вступити у Вінницький медичний університет. 

— Спочатку був шок, коли дізналися про нове тестування, але вже пристосувалися. Діти хвилюються, але нікуди від цього не дітися. Вчаться, готуються, і все буде добре. Весь вільний час займає підготовка до тесту, вихідних немає, — каже вінничанка. — Жодних складнощів в реєстрації на мультипредметний тест не було.

Ще один випускник Андрій розповідає, що підготовку до тестування він розпочав з початку цього навчального року. Каже, спершу думав, що мультипредметний тест буде здавати важче, ніж звичне ЗНО. Проте, коли пройшов пробне тестування, то припинив так сильно хвилюватися. 

— Відвідую репетиторів, і думаю, що все буде добре, — каже школяр. 

Як виглядає тест і коли відбудеться

Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив демонстраційний варіант національного мультипредметного тесту. Тест містить по 20 завдань з кожного блоку, виконати які потрібно за 120 хвилин. 

Демонстраційний тест можна завантажити за посиланням

«Окрім завдань, тут є правильні відповіді, що дає можливість одразу перевірити себе. Цей варіант допоможе відчути атмосферу тестування, потренуватися виконувати завдання в онлайн-режимі, навчитися розподіляти час на виконання 60 завдань з трьох навчальних предметів», — кажуть в МОН. 

Як зазначає команда центру оцінювання якості освіти, інтерфейс запропонованого тестувальника відрізняється від того, який буде на реальному НМТ, однак за структурою, типами завдань, тривалістю їх виконання демонстраційний варіант аналогічний до вступного тесту.

«Усі завдання НМТ було розроблено для ЗНО і є звичними для учасників. Щоб успішно пройти НМТ, достатньо добре навчатися в школі. Водночас, щоб почуватися впевненіше, варто не пропускати занять у школі, переглядати уроки Всеукраїнської школи онлайн, а також вебінари з підготовки до ЗНО/НМТ», — кажуть в українському центрі оцінювання якості освіти.

Як читаємо, під час повітряної тривоги всі учасники НМТ перейдуть в укриття, а після завершення повітряної тривоги повернуться. Якщо повітряна тривога не буде тривалою, учасники зможуть продовжити проходити НМТ, якщо ж вона триватиме довго — складатимуть іспит у додаткову сесію.

Де проходитиме тестування

Міністерство освіти і науки вже затвердило перелік населених пунктів України, у яких буде сформовано попередню мережу тимчасових екзаменаційних центрів для проведення національного мультипредметного тесту. У списку є й Вінниця. 

Як читаємо, з міркувань безпеки назви населених пунктів, де відбудуться тестування, не оприлюднюються. Однак учасники на своїх інформаційних сторінках з 20 травня до 7 червня включно матимуть змогу підтвердити бажання взяти участь у НМТ і вибрати з наданого переліку найзручніший для доїзду населений пункт.

Також в ефірі телемарафону «Єдині новини» 17 травня 2022 року Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет розповів детальніше про особливості складання НМТ.

«Позиція Міністерства є незмінною — ми не повинні залишити дітей без права складання національного мультипредметного тесту і без права вступу до українських закладів вищої освіти», — сказав Сергій Шкарлет.

Міністр повідомив, що він звернувся до міністрів освіти країн ЄС, Великої Британії, Ірландії із проханням організувати в понад 30 країнах складання НМТ для українських випускників, які перебувають на територіях цих країн.

Детальніше про організацію складання НМТ за кордоном повідомлятиметься, коли буде готовий перший центр.
 

Читайте також:

На Вінниччині ЗНО цьогоріч складатиме майже 17 тисяч абітурієнтів

Коли спорт сильніший війни. Вінницькі ДЮСШ запрошують на безкоштовні тренування

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Алла Шылык

    Історія України - то ще той екстрим!
  • Николай Фефелов

    Які тести в період війни ви в своєму розумі та дітей 3 роки  толком не вчать  придумали дистанційку нікому не потрібну  а тепер тести та знань немає у дітей військовий стан 3 місяці до кінця серпня що не знаєте про це

    Alex M reply Николай Фефелов

    Та, в цьому випадку, дистанційка зіграла поганий жарт не тільки з учнями, а і з автором цього коментаря (пробачте мене, але, на жаль, знаки пунктуації Вам такі ж далекі, як стаціонар для школярів).

keyboard_arrow_up