«У кожного за спиною своє кладовище». Військовий Євген Ісаєв про затяжну війну і поповнення лав ЗСУ

«У кожного за спиною своє кладовище». Військовий Євген Ісаєв про затяжну війну і поповнення лав ЗСУ
  • Для військовослужбовця Євгена Ісаєва велика війна почалася ще у 2014 році. 
  • За цей період боєць та інструктор з тактичної медицини двічі повертався на службу, був пораненим, йому навіть ампутували стопу. Та військовий і дотепер в строю.
  • Своєю історією та думками стосовно військових подій в Україні оборонець поділився із журналістами «20 хвилин».

Легендарний вінницький військовий Євген Ісаєв з позивним «Апостол» родом із Запоріжжя, мешкає у Вінниці. Пішов служити строкову службу ще до російського вторгнення. По іншому не міг, бо сам з родини військовослужбовців.

Велика війна для нього розпочалась дев'ять років років тому. Євген Ісаєв приєднався до українського війська в 2014 році. У складі 79 окремої десантно-штурмової бригади брав участь у звільненні Слов'янська, Краматорська, Красного Лиману, в обороні населених пунктів.

Відео дня

Липневого світанку того ж року по табору українських військових під селищем Зеленопілля на Луганщині російські війська відкрили вогонь з реактивних систем залпового вогню «Град». Внаслідок обстрілу загинуло 30 військовослужбовців ЗСУ і шість прикордонників. Тоді медики врятували життя 20-річного молодшого сержанта Ісаєва, хоча довелося ампутувати стопу.

З тих пір  військовослужбовець та інструктор з тактичної медицини двічі повертався на службу і двічі брав участь в Іграх Нескорених, де став срібним призером. Це він, «Апостол», у січні 2021 разом із побратимами встановив прапор України на 25-ти метровій вежі перед окупованим Луганськом. 

Перед початком повномасштабного вторгнення Євген звільнився та став цивільною людиною. Але уже в лютому брав участь в обороні Київщини. 5 березня Ісаєв допомагав евакуюватися цивільним через зруйнований Ірпінський міст. Це йому маленька дівчинка прошептала «Люблю тебе, український солдате». Тоді він вкотре усвідомив, заради чого це все. Дотепер військовий в строю. Переконаний, що бійці ЗСУ принесуть перемогу Україні, і всі окуповані території повернуться до нас.

Війна буде затяжною

Наше попереднє спілкування з Євгеном Ісаєвим відбулосяу вересні минулого року. Нам, цивільним, тоді здавалося, що перемога буде швидкою. Але військовий був впевнений, що так не буде. І тепер в інтерв'ю каже —  війна буде затяжною. Тому лави ЗСУ слід поповнювати.

 — Багато чоловіків відкупляється від армії, дехто втік за кордон. Вісімдесят відсотків тих, хто пішли 24 лютого на війну, це ветерани 2014-го й 2015 -го років. І вони вмирають, отримують поранення. А фронт потрібно тримати. Війна сто відсотків буде затяжною. Ми маємо великий шмат землі, який потрібно відвоювати. Звісно, лави ЗСУ поповнюються, але дуже повільно.

За словами військового, за рік повномасштабного вторгнення українська армія лише зміцніла і отримала беззаперечний авторитет у світі.

— В нас позаду дуже багато битв. Це колосальний досвід, який ми можемо і надалі використовувати. Русня виснажується, але в них більший людський ресурс і мобілізаційний. Але ми не маємо іншого варіанту, лише перемога.

Цивільні звикли до війни

Ми запитали Євгена Ісаєва, яке його ставлення до того факту, що, поки бійці ЗСУ мужньо боронять Україну ціною свого життя, цивільні українці почали звикати до війни, дехто навіть від неї втомився.

— Люди розслабилися на 99,9%. Це відбулось вже за кілька місяців після того, як звільнили Київ. Але було зрозуміло, що так буде. Але краще, щоб люди не звикали. Бо війна в нас не на рік. Люди втомилися донантити, але це людський фактор і я їх цілком розумію. Єдині хто не втомлюється в тилу, це волонтери. Вони думають, як зібрати, як доправити. У них свій фронт.

Дехто настільки розслабився, що вже почав заробляти на війні. Це стосується і цивільних, і військових.

— Ми були нацією, коли з'явилася загроза падіння Києва. Потім у всіх з'явилися свої справи, свої турботи, війна відійшла на п'ятий план. Хтось воює, а хтось заробляє на війні. Звичайно є бажання, зробити зачистку в Україні не лише від русні. Але є певні органи для цього. Ми правова держава, і всіх хто наживається на війні потрібно карати. Наша справа — боронити територіальну цілісність від ворога, захищати мирне населення.

Війна безпощадна і виснажлива, але наші оборонці ніколи не опускали рук. Єдине що болить — це втрати побратимів.

— Руки ніколи не опускались, бо розуміємо, для кого це. Боляче, коли побратимів втрачаєш. На жаль, таких багато. В кожного з нас за спиною є власне кладовище. Чимале утворилось за ці всі роки. Але ми мужньо йдемо далі. І підтримку маємо колосальну, бо ми не одинокі в цій війні. На початку нам не надавали навіть стрілецької зброї. Зараз і ППо забезпечені, і ракети надають. Десь держава підтримує і волонтери, десь союзники, — допомога йде.

Попри невтішні прогнози, що військові дії в Україні триватимуть не один рік, Євген Ісаєв  переконаний — Україна вистоїть. Військовий навіть має плани, де і як відзначатиме перемогу над ворогом.

— Після перемоги поїду в Крим відпочивати. Я точно знаю, що ми всі окуповані повернемо. Люди мріють повернутися до своїх домівок. 

Редакція RIA/20 хвилин, нагадаємо, має проєкт «‎Героям Слава!»‎. Розповідаємо вінничанам про наших неймовірних бійців, щоб слава про них та їхню мужність летіли далеко за межі України! Нам є ким пишатися! 

Також ми часто пишемо про волонтерів та організації, які допомагають армії та постраждалим від війни. Всі історії зібрали у рубриці «Герої тилу». Почитати їх ви можете за посиланням.

 

Читайте також:

Про врятовану дівчинку і ампутовану стопу. Героїчна історія вінницького «Апостола» Євгена Ісаєва

«Мрію про мир ціною перемоги» — вінничанин Євген Ісаєв з передової

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up