«Тут їх чекають, за них моляться». Вінницька керамістка створює ікони для військових

«Тут їх чекають, за них моляться». Вінницька керамістка створює ікони для військових
Художник-кераміст Вікторія Ніколаєва створює обереги для бійців
  • Художник-кераміст Вікторія Ніколаєва створила для захисників майже чотири сотні декоративних ікон. Майстриня робить їх мініатюрними, аби бійці на передовій могли носити в кишені.

Вікторія Ніколаєва — знана вінницька майстриня гончарного мисте­цтва і вчитель-наставник. Вона має свій почерк і власну майстерню «Коло», де про­водить майстер-класи для дітей, переселенців, волонтерів з виготовлення виробів з глини.

Майстриня працює над відтворенням старовинних зразків подільської кераміки. Її роботи знаходяться в музеях та при­ватних колекціях Украї­ни, Франції, Німеччини, Норвегії, Польщі, Канади, Португалії, Бельгії, Ізраїля та Іспанії.

Відео дня

Під час війни Вікторія Ніколаєва взялася за виготовлення мініатюрних ікон для наших захисників, повідомляє АрміяInform. Для заготовки основи художниця зробила силіконовий шаблон, ним вона і відтискає образи. На зворотній стороні кожної ікони залишає надпис: «Я молюся за тебе. Повертайся живим». 

— Хочеться трохи тепла свого серця їм дати, — говорить майстриня. — Щоб вони знали, заради кого вони все це роблять. Їх тут чекають, поважають, за них моляться.

Перед виготовленням ікон жінка обов’язково читає молитву. На мініатюриних виробах з білої глини художниця зображає святих охоронців: Спаса Синайського (одна із найстаріших святинь середини 6 століття), Діву Марію з Ісусом, Софію Київську та Оранта. Кожен виріб покритий фарбою, котра витримує температуру до тисячі градусів і не змінює колір.

— Ікони невеликого розміру, щоб можна було в кишеню покласти, — розповіла Вікторія Ніколаєва.— Вони створені з білої глини, яка під час випалювання дає міцність. Ікона тонка, та розламати важко.

Майстриня створила біля чотирьохсот ікон і відправила на передову. Коли залишаються шматочки глини, Вікторія робить жовто-блакитні кулони-сердечка, значки з написами: «Доброго вечора! Ми з України», «Пишаюся ЗСУ!». 


Читайте також:

«Польова каша Стрижавчанка»: господині з Вінниччини готують консерви для захисників

У Вінниці Євросоюз відкрив гуманітарний хаб: будуть возити допомогу постраждалим

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергій Цвігун

    Замість того, щоб покаятись перед Всевишнім, вона ідоли робить...порушуючи "2 ЗАПОВІДЬ БОЖУ".

keyboard_arrow_up