«Тут вони будуть почуті». У Вінниці запрацював хаб для переселенців з інвалідністю

«Тут вони будуть почуті». У Вінниці запрацював хаб для переселенців з інвалідністю
  • Консультації психолога, заняття з дітьми, послуги пральні чи швейної майстерні — все це, і не тільки, безоплатно надають людям з інвалідністю у Вінниці. 
  • Розповідаємо про роботу хабу, який під час війни опікується переселенцями, які мають інвалідність. Та пояснюємо, хто і як може скористатися послугами організації. 

Громадська організація «Паросток» вже понад 20 років допомагає людям з інвалідністю, а з початку повномасштабного вторгнення вони приділяють особливу увагу вимушеним переселенцям з інвалідністю. Після 24 лютого команда організації запустила новий проєкт — «Центр захисту та підтримки для ВПО з інвалідністю». 

У ГО кажуть, що чимало людей з-поміж ВПО з інвалідністю та членів їх родин відчувають труднощі в адаптації на новому місці. Тому в їхньому хабі працюють кваліфіковані психологи та соціальні працівники з багаторічним досвідом. 

У новоствореному хабі надають всілякі види послуг, починаючи від консультування з загальних питань, і закінчуючи наданням продуктових наборів. 

Відео дня

Ми завітали у Центр 10 листопада в розпал робочого дня. У хабі саме роздавали продуктові набори, які привезла благодійна організація «Карітас». Понад 220 осіб з інвалідністю та членів їхніх родин отримали їх.

Як каже директор релігійної місії «Карітас-Спес-Вінниця» римо-католицької церкви Євген Маркевич, вони вже не вперше привозять продуктові набори у цей Центр. Говорить, у пакунках є найнеобхідніше — речі першої потреби та харчі. 

— У нашому хабі переселенці, які мають інвалідність, можуть отримати консультації та підтримку. Майже щодня ми отримуємо понад 30 звернень, — розповідає голова правління ГО «Паросток» Ірина Саранча. — Всі послуги, які ми надаємо, допомагають людям з інвалідністю відчути себе більш захищеними. Насамперед люди хочуть бути почутими, хочуть спілкування. Є люди, які мають проблеми з мовленням, слухом, зором, і їм може бути важче отримувати послуги в гуманітарних хабах. Ми для цього створили простір, де їм нададуть стільки часу, скільки їм потрібно. 

На сьогодні у хабі зареєструвалося близько 170 переселенців з інвалідністю. У Центрі дбають й про вінничан. 

— У нас також є психолог, який надає допомогу. Індивідуальні консультації проводяться й онлайн. Ми допомагаємо й з перекладом документів на англійську мову та ксерокопіюванням документів, — продовжує Ірина. 

Крім того, у хабі можна скористатися послугами пральні та швейної майстерні. Ці види послуг популярні, бо багато переселенців отримують одяг у гуманітарних центрах. Цей одяг часто може потребувати ремонту, наприклад, щось підкоротити. А переселенці можуть не мати змоги самостійно відремонтувати одяг або звернутись до платних ательє. 

У хабі ми зустріли харків’янку Вікторію, яка саме принесла речі сина у швейну майстерню. 

— У мене син має інвалідність, і ми з ним двічі на тиждень приходимо сюди зайнятися. Він тут малює, намагається писати, — розповідає жінка. 

Швейна майстерня у громадській організації «Паросток» працювала й до 24 лютого. Тут люди з інвалідністю вишивають, шиють. Наприклад, раніше вони часто шили маски, прихватки, кухонні рукавички. Одна з майстринь майстерні — Надія Шафранська. Розповідає, що переселенці часто звертаються за їхніми послугами, каже, три-чотири людини в день зазвичай приносять речі.

— Ми хочемо допомогти у ці важкі хвилини, як можемо, — говорить Надія. 

Проводять у хабі й арттерапевтичні заняття для родин ВПО з інвалідністю та розвиваючі заняття для дітей. Останні проводить членкиня ГО «Паросток» Анастасія.

— Я готую дітей до школи, бо педагогиня за освітою. Займаюся з дітками, які переїхали з східних та південних областей України,  — каже Анастасія. — Перед відкриттям хабу ми не знали, чи буде достатня кількість переселенців з інвалідністю, які потребуватимуть нашої допомоги. Але тепер щодня приймаю безліч дзвінків. 

Щоб отримати послуги можна звертатись за номером: (093) 4428142 з 10.00 до 16.00 (крім суботи та неділі). Адреса хабу: Замостянська, 51.

Читайте також:

«Військові захищають нас, а ми їх». Про волонтерів, які плетуть сітки з 2014 року

«Хлопці з фронту постійно їх просять»: вінничанин на 3D принтері виготовляє бліндажні ліхтарі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up