«Хлопці з фронту постійно їх просять»: вінничанин на 3D принтері виготовляє бліндажні ліхтарі

«Хлопці з фронту постійно їх просять»: вінничанин на 3D принтері виготовляє бліндажні ліхтарі
  • Перший прототип свого ліхтарика Руслан Мельник надрукував для нічної риболовлі. Та після повномасштабного вторгнення вони перетворилися на незамінну на фронті річ.

До повномасштабного вторгнення вінничанин Руслан Мельник працював артистом пародійного жанру. Їздив різними містами з концертами, розважав людей на святах й корпоративах, заробляв на цьому гроші. Після початку великої війни роботи не стало. Одним із перших питань до себе було: «Чим я можу бути корисним своїй країні?»

Тоді Руслан й пригадав за свій старенький 3D принтер, який купив ще на початку пандемії й друкував на ньому підставки для телефонів. Тепер же вирішив виготовляти на ньому «Світлячки», або як їх врешті назвали українські військові — бліндажні ліхтарі.

Майстерню облаштував прямо на балконі квартири. Придбав 3D пластик, літій-іонних акумуляторів, неодимові магніти, модулі зарядки для type c та micro usb, й почав майстрували. 

Відео дня

Корпуси для ліхтариків винахідник друкує на 3D принтері. У роботі також використовує деякі деталі з перегорілих LED-лампочок. У кожному «Світлячку» по чотири світлодіоди, що живляться від акумулятора. Заряджається пристрій за допомогою USB: від розетки, повербанка тощо. 

За словами Руслана, пристрій може безперебійно працювати близько семи годин, а заряджається він близько двох. Кожен ліхтар вінничанина має магніт, щоб його можна було чіпляти до будь-якої металевої поверхні. Нерідко, продовжує він, військові забивають цвях на стелі бліндажа й вже до нього прикріплюють «Світлячка».

— Вперше я зробив такі ліхтарі для себе, щоб користуватися ними на нічній риболовлі, а вже після повномасштабного наступу почав виготовляти їх й  для ЗСУ, — розповідає Руслан Мельник. — Це нескладна у виготовлені річ, однак вона дуже потрібна у бліндажах. Двох таких з головою вистачить, щоб освітити весь. 

Необхідні для виготовлення матеріали вінничанин спочатку закуповував лише за власні кошти. Пізніше почали підтримувати знайомі волонтери або підприємці, які могли, наприклад, знаходити й передавати йому перегорілі LED-лампочки. 

— За весь час я зробив близько 300 таких ліхтарів. Я б хотів більше, але у мене дуже старий й повільний 3D принтер. Є проблема й місткістю моєї майстерні — на балконі особливо не розгуляєшся, — сміється Руслан. — Зараз я маю понад сто замовлень на такі ліхтарі. Мені постійно телефонують хлопці з фронту, Нацгвардії, тероборони, з деокупованих міст й прості цивільні. Я хочу їм всім допомогти, але не маю такої можливості. 

Вінничанин сподівається, що у найближчому майбутньому йому вдасться придбати більш сучасний принтер, здатний одночасно друкувати по дві деталі та зі значно більшою швидкістю. 

Задачею №2, продовжує він, є пошук приміщення під нову майстерню. Руслан каже, що має навіть кількох знайомих, які зголосилися приєднатися до корисної справи, якщо з’являться місця для роботи. 

— Можливо мої ліхтарі не такі гарні як на заводах, але мені точно за них не соромно. Хлопцям з дівчатами світло, комфортно, а значить своє призначення вони виконують добре, — продовжує Руслан. — Приємно також, що знаходиться можливість давати друге життя вторинній сировині, таким чином піклуватися про екологію. Ті ж лампочки просто викидають на смітник, а у моєму винаході вони відіграють доволі важливу роль. 

Ініціативу Руслана Мельника можуть підтримати усі охочі. Для цього йому можна передати 3D пластик, літій-іонні акумулятори з потужністю не нижчою за 2300 мА/год, неодимові магніти, модулі зарядки для type c та micro usb. 

Також ви можете підтримати проєкт вінничанина фінансово. Це допоможе йому швидше придбати необхідний для більш якісної роботи принтер та збільшити обсяги виробництва «Світлячків».

  • 4149 6293 5333 8155 — Мельник Руслан Миколайович

З приводу співпраці або замовлень, можна писати Русланові СЮДИ.

Читайте також:

«Військові захищають нас, а ми їх». Про волонтерів, які плетуть сітки з 2014 року

Від модних костюмів до плитоносок: дизайнер Дмитро Чернега шиє амуніцію для захисників

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ната С.

    Як можна замовити?
  • Вячеслав Обезюк

    Я , звісно , розумію  ,що 20 хвилин  описую футбольні та футзальні  змагання лише  прокладені. Але...
  • Тетяна Карук-Джига

    ДЯКУЮ ВАМ ЗА УКРАЇНУ ,ЗА ВОЇНІВ СВІТЛА ТА  ДОБРА,ЗА ВАШУ ДОПОМОГУ
  • Євгенія Бучацька

    Як можна замовити? Хлопцям потрібні такі.

keyboard_arrow_up