Від модних костюмів до плитоносок: дизайнер Дмитро Чернега шиє амуніцію для захисників

Від модних костюмів до плитоносок: дизайнер Дмитро Чернега шиє амуніцію для захисників
  • Він — знаний вінницький дизайнер стильного чоловічого одягу. Та війна внесла корективи у його діяльність.
  • Розповідаємо, як Дмитро Чернега переорієнтував роботу на пошив плитоносок та іншу амуніцію для воїнів.

Вінницький дизайнер Дмитро Чернега на початку повномасштабної війни переформатував свою діяльність. В лютому він відклав пошив брендових чоловічих костюмів і почав шити амуніцію для українських військових. Ініціативу підтримали вінницький фотограф Євген Чернецький та співачка Lida Lee.

— Я подумав тоді, а чим я можу допомогти нашим військовим, окрім передачі продуктів? — розповідає Дмитро Чернега. — Вирішив, що мої знання в плані текстилю знадобляться. І ми почали підшуковувати тканину для плитоносок, адже тоді на них був великий дефіци. Спочатку це була поліцейська плитоноска, потім ми цей варіант доповнили і зупинилися на плитоносках натівського зразка.

Відео дня

В ательє дизайнера шиють кілька варіацій плитоносок: чорні — за стандартами НАТО, темно-зелені та піксельні. Плитоноски від Дмитра Чернеги тестують військові. Усі побажання українських захисників працівники ательє намагаються враховувати.

— З часом до пошиття плитоносок додалися підсумки, підгранатниці, аптечки, можливо незабаром будем відшивати форму, — говорить дизайнер. — З тканиною і фурнітурою допомагали волонтери — передавали кошти, були фабрики, які надавали спеціальну тканину. Також підтримали люди з- за кордону, інвестували в наше виробництво.

З початку війни Дмитро з командою пошили та передали нашим військовим більше трьох тисяч плитоносок і дев'ять тисяч підсумок. Налагодили співпрацю з командирами військових частин. Якщо захист треба безпосередньо у зону бойових дій — амуніцію надсилають поштою.

— Спочатку амуніцію, окрім військових, безкоштовно надавали також медикам, рятувальникам, журналістам, — розповідає Чернега. —  Зараз ми беремо за кожен виріб трохи більше собівартості, адже донати зменшилися, а зарплату швачкам платити потрібно. З цією метою також відновили пошиття модного чоловічого одягу.

Військові вироби не обійшлися без дизайнерського почерку: до пікселю Дмитро Чернега додавав чорну тканину, також вишивав герб України. Більше спиралися на якість і надійність. Адже це найважливіше хлопцям на фронті.


Читайте також:

Залишився без руки. Нацгвардієць Дмитро Фінашин з Козятина готується до протезування у Польщі

«Вінниця strong». Фотограф Костянтин Ревуцький покаже світу зруйнований Будинок офіцерів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Іванівна Доценко

    Дякуємо вам за вашу працю та любов до рідної України.
  • Юлия Кравец

    Дякуємо Вам 💙💛  Ви молодці 💝

keyboard_arrow_up