‭«Тут немає жодного вцілілого будинку». Спецрепортаж ‭«20хвилин» з прифронтового Оріхова

‭«Тут немає жодного вцілілого будинку». Спецрепортаж ‭«20хвилин» з прифронтового Оріхова
  • Місто Оріхів, неподалік Запоріжжя, щодня обстрілюється російськими військами. 
  • Керовані авіабомби, артилерія, ракети, дрони — все це знищило місто майже вщент. 
  • Журналісти Вадим Павлов та Віталій Павловський побували в Оріхові. Розказуємо, чи є ще тут життя. 

Оріхів — невеличке місто, в 60 км від Запоріжжя. Колись тут мешкало приблизно 15 тисяч людей. З початком обстрілів в травні 2022 року, люди почали залишати свої домівки. 

— На початку 2023 року в Оріхові мешкало приблизно тисяча людей. Всі вони ховались у підвалах. Зараз у місті десь 300 людей. Це ті, хто дожив віку або просто не хоче звідси їхати. Але тут пекло і буде ще гірше, — каже військовий Євген з Вінниці, який воює на цьому напрямку. 

Відео дня

Жодного вцілілого будинку 

Перш ніж виїхати у місто, потрібно мати обов’язковий mood — каска, бронік, аптечка, турнікети. Все це може врятувати життя. Поруч з будинками, автомобілями — краще довго не стояти. Ворог б’є прицільно. 

— Росіяни літом скидали по 8-10 авіабомб щодня. На садочки, лікарні, школи. На все, що можна знищити. Житлові будинки обстрілювали з Градів. Жахливо, але Оріхів по трохи закінчує своє існування, — каже військовий Роман, який супроводжує нас. 

В Оріхові на 2021 рік було 55 багатоповерхівок. Станом на кінець 2023 рік, немає жодної з них, яка вціліла. 

— Кожен будинок має тут свою історію. І кожен з них обстрілювався не один раз. Ось прилетів Град...разів з 10. Ось стволкою працювали…а тут склався будинок, тому що прилетіла авіабомба. Від них вирви лишаються глибиною в кілька поверхів…,— каже вінничанин, нацгвардієць Євген. — Але знаєте, що вражає? Після кожного обстрілу в центрі міста виходять жінки-комунальниці, в бронежилетах і касках. І прибирають. Уявіть?! 

Поки йде розмова, на фоні чути вибухи. 

— Це приліт, але далеко від нас. А от ці важкі вибухи — ворог б’є по Роботине. До нього звідси десь 15 км. Там зараз дуже важко...Росіяни його намагаються стерти з лиця Землі.  А от це вже наші криють артою…Скільки звідси до позицій росіян? Десь шість кілометрів. 

Кожен день — свіже молоко і продукти

Як розказують військові, в Оріхові досі можна купити яйця, молоко та інші продукти.  

— І не тільки продукти! Тут є місце, де чоловік кожен день жарить шашлик. Обстріли, не обстріли. Все одно. Стоїть просто попід дорогу з мангалом і жарить м’ясо. За кілограм просить 650 грн. Багато хто з наших в нього купляє. Тут так всі крутяться потихеньку, — каже Роман. 
Євген одразу розказує про випадок в магазині. 

— Тут майже все позакривалось. АТБ та всі інші великі магазини не працюють. Але є невеличкий магазин. Поруч прилетіло, вибило вікна. Продавчиня вийшла, обтрусилася, і вже за пару хвилин знову стояла за прилавком в магазині без вікон. І щоб ви розуміли, нові вікна поставили у той самий день. Ну кого вони хочуть зламати, ті росіяни?! — каже Євген. 

Журналісти, до речі, приїхали не з пустими руками. Передали грілки, спальники, продукти і багато чого іншого і цікавого нашим захисникам та захисницям.

Багато чого придбали за свій кошт. Але більшу частину підготували наші друзі благодійники і волонтери. Зокрема громада Лука-Мелешківської ОТГ. Дякуємо їм і голові Богдану Августовичу!

Дрони літають, потрібні РЕБ-системи

Як каже Євген — ворог швидко вчиться. Вони масово використовують розвідувальні безпілотники, а також FPV-дрони. 

— Росіяни палять нашу техніку дронами. Вбивають наших хлопців дронами. І використовують їх у великих масштабах. Я працюю над тим, щоб убезпечити наших людей, танчики, техніку від цієї напасті. Вихід є і це рішення працює. У росіян вже в кожному окопі по мобільному РЕБу стоїть. Тому наші дрони до них часто не долітають. Тому у нас зараз два завдання: 1. Захистити людей і техніку від дронів-камікадзе. 2. Виготовляти самим більше дронів, — каже Євген. — Тому прошу небайдужих долучитись до збору коштів на реб-системи. Одна коштує 12 тисяч гривень. І тільки на наш напрямок потрібно штук 100! Це справді рятує життя...

Долучитись до збору на реб-системи: 
Банка: https://send.monobank.ua/jar/2v7rPNadZW
Номер банки: 5375411210935511
PayPal: vadim.pavlow


Читайте також:

«Нас кидають в такі точки, де потрібно показати результат». Інтерв'ю з бійцем Богданом Романенком

«Дві доби пив воду з калюж, повз до позицій». Козятинчанин Дмитро Фінашин потрапив до списку Forbes

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Next

    Відповідно до  постанови КМУ №1292 від 7 грудня,2023 р.  (зі змінами).  

    -відвідування, відео-, кіно- та фотознімання місцевості, туристичні подорожі мають проводитися з дозволу та після інформування відповідного органу Держприкордонслужби перед безпосереднім провадженням такої діяльності.

    Сергей reply Next

    Дед,боярышник нужно прнимать по каплям , а не пить сразу флакон)

    Next reply Сергей

    Жорик, тобі каплі не допоможуть...
  • Сергей

    Глушилку  можно купить https://focus.ua/digital/580114-ne-dayut-podletat-dronam-rossiyane-massovo-stavyat-na-tanki-glushilki-iz-kitaya-foto

    Вацаки,Кучеры ,Билозиры,Гройсманы,Моргуновы и др. могут дать деньги на глушилки.

    Хотя если в Виннице судья апел.суда купил себе  машину  в этом году за 80000. дол. , значит наверное  у чиновников есть деньги. Откуда у судьи деньги, если он не бизнесмен. Купил на зарплату? ))))

  • Сергей

  • Сергей

    Флеш делает глушилки для дронов. Там схема простейшая,можно  дать задачу студентам  политеха и они спаяют.

    https://building-tech.org/%D0%A1%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/antydronoviy-kompleks-%C2%ABstryzh-3%C2%BB-rossyyskogo-proyzvodstva-chto-o-nem-yzvestno

    Сергей reply Сергей

    это ссылка  антидроновый комплекс «Стриж-3»,

keyboard_arrow_up