«Це потрібно всім тваринам». Хто такі грумери й що вони роблять для краси домашніх улюбленців?

«Це потрібно всім тваринам». Хто такі грумери й що вони роблять для краси домашніх улюбленців?
Грумерка Світлана Кеба
  • Грумінг охоплює багато послуг для тварин, серед яких купання, вичісування, стрижка, догляд за вухами, кігтями й зубами.
  • Ми поспілкувалися зі Світланою Кебою, яка вже три роки дбає про красу й здоров’я чотирилапиків.
  • Майстриня пояснила чому важливо приводити тварину до салону та розповіла про головні процедури й модні тенденції у світі собачої краси.

Вони дарують нам безмежну любов і вірність, стають друзями чи захисниками та наповнюють кожен день пригодами й новими відкриттями. Звичайно, мова йде про тварин, чотирилапих членів наших родин, які заслуговують на хороше ставлення та необхідний догляд. І хоч основна відповідальність за них лягає на плечі господарів, є люди, які можуть допомогти.

Журналістка «20 хвилин» поспілкувалася з грумеркою Світланою Кебою про особливості професії та основні моменти у догляді за собаками й котами.

— Для простішого розуміння, грумер — це перукар для тварин, — пояснює Світлана Кеба. — Хоча, як на мене, грумер — це людина, яка допомагає у догляді за твариною з тим, чим не може самостійно впоратися господар. Адже є такі моменти, які справді зробити в домашніх умовах досить складно.

Відео дня

За її словами, кожен може навчитися і стати грумером для свого домашнього улюбленця, але професіонал все ж зробить це значно якісніше й швидше.

— Навіть якщо господарі слідкують за охайністю свого улюбленця, все одно не завжди можуть зробити все так, як у салонних умовах, — говорить вона. — Якщо погано промити, то шкіра залишатиметься брудною, якщо погано висушити, можуть розвиватись різні шкірні проблеми, а похід до майстра — це 100% якість, що ви отримаєте назад чистого, сухого й доглянутого чотирилапого друга. 

Додамо, що грумінг охоплює не лише купання, вичісування і стрижку, але й догляд за вухами, кігтями й зубами. 

—  Такий догляд потрібен усім тваринам, але для кожної породи передбачені свої послуги, — зазначає Світлана Кеба. 

«Ми маємо розуміти собаку»

Грумерка розповідає, що у роботі з тваринами важливі як природні вміння, так і постійні тренування.

— Щоб працювати з тваринами різних порід, розмірів і темпераментів справді потрібен досвід, — каже вона. — Ми маємо розуміти собаку й мову її тіла, одразу помічати, як вона спілкується, що показує своєю поведінкою і взагалі в якому стані зараз перебуває. 

Для грумера важливо вміти знаходити підхід до всіх.

— Це досить важка робота, бо тварина не може сказати, що їй страшно чи щось не подобається. А навчитися розуміти її без слів вдається не за один рік, — зізнається Світлана Кеба. — Та хто справді цього хоче, тому згодом буде значно простіше працювати.

Перше на що звертає увагу грумер — на скільки тварина соціалізована й хоче спілкуватися з майстром.

— Взагалі собаки спілкуються тілом: жестами своїх кінцівок, хвостом, носом, вухами, язиком...Тому ми уважно до цього приглядаємось, — пояснює вона. — Мова тіла — це мікрорухи, які маємо помічати за мікросекунди. Саме завдяки ним можна відразу зрозуміти, в якому стані зараз собака, та вирішити, як з нею працювати далі.

Ідеального рецепта немає

У роботі з тваринами, за словами Світлани Кеби, важливий індивідуальний підхід. Іноді потрібно бути дуже ласками, а іноді навпаки проявляти впевненість і серйозність у голосі.

— У більшості випадків грумер працює, коли власника тварини немає поруч. Адже реакція людей більш неочікувана, ніж тварин, — додає вона. — Візьмемо, до прикладу, досить поширену процедуру — підстригання кігтів. Багато тварин бояться цього процесу. Через дискомфорт вони можуть почати істерику, скавчати й плакати. У такі моменти багато господарів одразу зупиняють майстра, щоб він не продовжував роботу. 

Але така людська реакція може зробити тільки гірше.

— Ми працюємо швидко, буквально за хвилину все готово, але собака дуже сильно відчуває стан господаря, — каже грумерка. — Не можна забувати, що ми працюємо з гострими інструментами, тому маємо бути дуже зосередженими. Якщо раптом господар вирішить щось крикнути, то собака відволічеться на нього й може статися щось не поправне. У нас такого не було, але щоб попередити можливі нещасні випадки намагаємось працювати без власників поруч. 

А ось під час процедур для котів ситуація трохи інша. 

— Деяким котикам легше, коли їх вичісують або стрижуть у присутності знайомого обличчя. 

Салонні процедури для котиків і песиків

— Наприклад, собак типу хаскі й вівчарки необхідно правильно купати, — наголошує Світлана Кеба. — А йорки й болонки обов’язково потребують стрижки. У них шерсть росте постійно, тому без грамотного догляду, вона почне збиватися. Ковтуни можуть збирати весь бруд, а під ними будуть утворюватися рани. 

Тому доглядати за шкірою і за шерстю обов’язково. 

— А ще необхідно слідкувати за кігтями, якщо вони надто довгі, у тварини будуть проблеми з суглобами й загалом лапками, — додає грумерка. 

Що стосується котів, то їх  у салоні також можуть покупати, підстригти й вичесати. Це важливо, знову ж таки, щоб шерсть не збивалась і не потрапляла до шлунку у дуже великій кількості.

Модні тенденції

Власники тварин хочуть, щоб їхні улюбленці були не лише доглянутими, але й стильними.

— Останнім часом досить модним стало фарбування шерсті або створення певних візерунків. Це виглядає дійсно круто, — ділиться враженнями Світлана. —  У моєї собаки теж фарбований хвіст, і це викликає багато уваги перехожих. Але насправді мода у всіх своя, тому все залежить від уподобань господаря.

Варто розуміти, що вже через місяць шерсть улюбленця відросте, тому потрібно бути готовим до періодичного оновлення стилю.

— Собакам від якісного фарбування немає шкоди, а навіть навпаки, — переконує грумерка. — Вони дуже люблять увагу! І якщо перехожі й господарі позитивно реагують — тварина стає дуже щасливою.  

 

Головне — вибирати максимально безпечні фарби. Зараз є спеціальна продукція для тварин, якою можна користуватися без шкоди для здоров’я. 

— Але якщо на тілі тварини є ранки, подразнення чи інші проблеми зі шкірою, тоді від фарбування краще відмовитися, — звертає увагу Світлана.

Є ще одна модна процедура — фарбування кігтів. Але вона підійде лише тим тваринам, які не вилизують їх і не вигризають пальчики.

Як підготуватися до походу в грумінг-салон

— Я б порадила приводити тварин до грумінг-салону просто так, навіть якщо у цей момент немає потреби в конкретній процедурі, — радить Світлана Кеба. — Можна приходити в гості до майстрів, спробувати смаколики, які пропонує салон, погратися там з тваринкою, аби вона зрозуміла, що це за місце й не стресувала під час майбутніх процедур.

Крім того, важливо займатися хоча б мінімальним домашнім доглядом.

— Це допоможе подолати дискомфорт, коли якісь маніпуляції буде робитиме грумер, — пояснює вона. — Добре, якщо тварині знайоме відчуття, коли до шкіри торкається робочий інструмент, скажімо, та сама щітка.

Також варто прослідкувати, щоб тварина перед відвідинами салону сходила в туалет і не була надто голодною.

Корисні поради господарям

— Я завжди говорю власникам тварин, що головне правило — не налякати собаку або кота, — говорить співрозмовниця. — Якщо господарі купають тварину вдома, то не можна різко вмикати воду, бо це її злякає й може сформувати негативні реакції.

Що стосується вичісування, то грумерка радить робити це поступово.

— До будь-якої процедури тварина має звикнути.

Світлана Кеба на своїй сторінці в Instagram публікує чимало корисних дописів про правильний догляд за домашніми улюбленцями.

Розповідає майстриня серед іншого про те, що великі собаки стрімко ростуть, а суглоби, м'язи та скелет в цілому до такого навантаження не готові.

«З великими собаками існує набагато більше нюансів стосовно навантаження. Категорично не можна набирати зайву вагу; ніяких стрибків до 15 місяців; не потрібно одягати додаткової ваги, — пише майстриня. — Особливо не одягай нашийник з додатковим навантаженням - вб'єш лиш шию. Грудну клітку ним не накачати.І ніколи, НІКОЛИ, не катай дітей, як «на конячці»...Спина не витримує додаткового навантаження».

 

В іншому дописі вона розповідає про правильний вибір шампуню.

«Основне і найголовніше — для домашнього догляду потрібно брати зволожуючу косметику. Для більшого об'єму — сушить шкіру і шерсть, — запевняє вона. — Змінюй шампунь, якщо: собака чухається; подразнення/почервоніння шкіри; лупа; будь-яка алергічна реакція. При сильних реакціях потрібно перемити тварину лише водою(змити можливі залишки косметики) і дати протиалергічний препарат (пам'ятай про дозування). А далі слідкуй і дій за ситуацією».

 

Звертає увагу Світлана й на взуття для собак. 

«Ти маєш розуміти, що взуття, одяг та амуніція не є нормальним для тварин. Вони звикають до певного дискомфорту, адже ми не залишаємо їм вибору, — читаємо в пості. — Як не крути, але для більшості регіонів частині собак потрібно одягатися в холод. З взуттям виникає питання захисту не так від холоду, як від реагентів (сіль) зимою та гарячого асфальту літом. Взуття потрібно добре фіксувати на лапі і мати не ковзаючу поверхню. Чим простіший дизайн і мінімальна вага, тим краще. Не змушуй йти гуляти собаку коли вперше її взули». 

 

Більше цінних порад можна знайти тут

Особистий досвід

— Взагалі в грумінг я прийшла випадково, — зізнається Світлана Кеба. — Не планувала присвятити себе саме цій професії, але життя склалося так і ось я вже третій рік працюю у грумінг-салоні «Baskerville». 

Вона додає, що ще з підліткового віку мріяла працювати з собаками, бо це їй дуже подобалось.

— Я їх розумію та бачу, що в мене виходить така робота. Мене це затягнуло й це дуже круто, — говорить грумерка. — Я люблю свою роботу, бо вона дозволяє мені розвиватися у тій справі, яка дійсно приносить задоволення. У мене є можливість щодня бачити різних собак і вчитися ще краще з ними взаємодіяти.

Але перший час, за її словами, було важко працювати.

— Все ж складніше, мені здається, працювати з людьми, — розмірковує Світлана. — Їм буває складно пояснити певні моменти, особливо коли їхня собака досить агресивна. Якщо тварина агресує, то ти не завжди можеш з цим щось зробити. Ми не завжди знаємо, що спровокувало агресію, але у будь-якому випадку не хочемо нашкодити тварині. Тому страшно стає лише в ті моменти, коли ти не знаєш як працювати.

Допомагає дівчині також її особистий досвід.

— Коли в тебе є своя собака, то ти вже вчишся розуміти якісь моменти й знаєш, як поводитись з чужими.

Фото з instagram Світлани Кеби та грумінг-салону «Baskerville»

 

Читайте також:

Велика подія для міста або Як маленькі вінничани готуються до встановлення рекорду України

Історії вінницьких балконів увійшли до нового українського фільму. Про що кіно і де подивитись?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Мирослава Господарь

    Вы самые лучшие!!!
  • Вася Васич

    Хазяїн особисто повинен піклуватися про улюбленця - це посилює їхній зв'язок. Для решти випадків існує ветеринар.
  • Торон Туй

    Если работы не найти то и ежиков стричь будешь.

keyboard_arrow_up