Велика подія для міста або Як маленькі вінничани готуються до встановлення рекорду України

Велика подія для міста або Як маленькі вінничани готуються до встановлення рекорду України
Учні Центру пісочної анімації MS Art встановлюватимуть рекорд України
  • У неділю, 7 березня, учні Центру пісочної анімації MS Art мають встановити національний рекорд України.
  • Протягом 20 хвилин у реальному часі діти створюватимуть пісочні анімаційні ілюстрації до 20 відомих казок. Вони працюватимуть у парі й на кожну казку витрачатимуть лише по одній хвилині. 
  • Через картинні обмеження глядачі зможуть слідкувати за процесом в онлайн-режимі.

Юні вінничани, учні Центру пісочної анімації MS Art, готуються 7 березня встановити рекорд. За створенням наймасовішого виконання казкових сюжетів способом пісочної анімації слідкуватимуть представники Книги рекордів України та Національного реєстру рекордів України.  Про це стало відомо сьогодні, 1 березня, під час пресконференції. 

— До цього проєкту ми йшли дев’ять років, — зізнається керівниця Центру пісочної анімації MS Art Світлана Мелобенська. — Ми тренуємось щодня і все робимо для того, щоб 7 березня встановити рекорд України, намалювавши 20 казкових сюжетів способом пісочної анімації лише за 20 хвилин.

Відео дня

Пісочна анімація вимагає дуже великої майстерності та вправності, бо лише один невірний рух може зіпсувати всю картину. Тому до встановлення рекорду вирішили залучити трохи старших діток, які вже вміють справлятися із хвилюванням. 

— Справді, один рух — один штрих, помилитися не можна, — говорить Світлана Мелобенська. — Навіть більше, кожен з дітей знає, що його картинка залишається для наступної пари. Якщо зробити не те, що потрібно, то іншим буде важко це виправити. 

Аби робота в команді дала гарний результат дуже важливим є відповідальний підхід кожного учасника.

— Я пишаюся тим, що діти відповідально ставляться до своєї роботи, — додає керівниця Центру. — Я завжди їм говорю, що сьогодні ми пишемо історію культури Вінниччини й України. А ще є першопрохідцями пісочного мистецтва в країні!

Що саме творитимуть діти?

За словами Світлани Мелобенської відкриватимуть рекорд українські народні казки, що знайомі кожному ще з раннього дитинства.

— Це казки,  які переповідали прабабусі, бабусі, матусі й татусі, — каже вона. — Крім того, важливо почати саме з українських казок, бо це ще є складовою патріотичного виховання.  Таке виховання необхідне діткам, але в тому мистецтві й у тому напрямку, в якому вони працюють і яке їм цікаве. 

Зазначимо, що кожна казка буде перетворюватися на іншу. Тому перед маленькими митцями та їхньою наставницею стояло не просте завдання — відібрати сюжети так, щоб їхні лінії або головні герої перетиналися. 

— Ми не можемо повністю витирати стіл і знову засипати його піском, бо на це витрачається дуже багато часу, — пояснює Світлана Мелобенська. — Таким чином, спочатку в нас «Курочка Ряба» перетворюватиметься на «Солом’яного Бичка», «Колобка» й «Рукавичку»...

Наступні два блоки — це казки, де головними героями є дівчатка й хлопчики відповідно.

— Це такі відомі казки, як «Попелюшка», «Русалонька», «Аліса в Країні чудес», «Червона Шапочка», «Бременські музиканти», «Аладін», «Сніжна королева», — перераховує керівниця Центру пісочної анімації MS Art. — І, звичайно, ми не оминули сучасних казок. Рекорд без Гаррі Поттера й магії у нас не обійдеться!

Завершуватиме все це дійство відома казка Екзюпері «Маленький принц». До речі, останній п’ятірці дітей буде найважче, за словами Світлани Мелобенської, адже вони малюватимуть сюжет з нуля.

— Думаю, «Маленький принц» — це справді казкове завершення, — розмірковує вона. — Нам хочеться показати, що потрібно вірити в добро, бути добрими, відкритими й зі щирими серцями. Лише тоді вдасться все, у що ми віримо!

Наостанок Світлана Мелобенська додає, що дуже сподівається, що їхньому колективу таки вдасться стати рекордсменами України.

«Це дуже відповідальна місія»

Серед інших, встановлювати рекорд будуть дві 14-річні майстрині, що з січня 2021 року стали кураторками проєкту й на міжнародних конкурсах уже перейшли в категорію «професіонали». Тепер Софія Сірак і Вероніка Швець разом зі своєю наставницею готують команду Центру до міжнародних змагань.

— Це дуже відповідальна місія, бо ми вже є кураторами й також готуємо діток, наших чарівників, до встановлення рекорду. Під час репетицій ми підтримуємо один одного, бо це справді командна робота, яку ми маємо виконувати всі разом, — розповідають Софія Сірак і Вероніка Швець. — Видно, що діти дуже хвилюються, але вони дійсно стараються і хочуть, щоб все було ідеально.

Додамо, що під час встановлення рекорду юні таланти отримають нагороди за нещодавну участь у двох Міжнародних конкурсах.

— На Міжнародному конкурсі талантів у Греції ми здобули 19 нагород, шість з яких — гран-прі, — ділиться досягненнями свої учнів пані Світлана. — А ще дев’ять отримали на Українському міжнародному фестивалі, що проходив у Києві. 

Велика подія для Вінниччини

До вінничан в Україні такого рекорду ще ніхто не встановлював. Лише у 2017 році був рекорд на найбільшу пісочну картину (12,5 метрів), але її створення тоді відбувалось не наживо. Тому нам справді є чим пишатися.

Слідкувати за встановлення рекорду 7 березня буде представник Книги рекордів України, письменник-прозаїк, публіцист, заслужений журналіст України, член Національної спілки письменників Вадим Вітковський. За його словами, потрапити до Книги рекордів — завдання не з простих.

— У нас легше отримати орден, тому що його можна купити або лобіювати через знайомих, — говорить Вадим Вітковський. — Та для того, щоб потрапити в Книгу рекордів України єдине, що потрібно мати — це рекорд. Перед тим, як визнати якусь подію рекордною, збирається експертна рада в Києві з надзвичайно різних фахівців, які все це обговорюють, дивляться чи було вже щось схоже, чи дійсно таке відбувається вперше та чи вагома це подія взагалі. 

Він переконаний, що для культурного життя Вінницької області — це беззаперечно велика подія.

— А після встановлення рекорду та його фіксації, це стане великою подією і для України, тому що Вінниця знову зробить щось першою, — переконаний Вадим Вітковський. — Тобто, Вінниця відкриє українському глядачеві й українському учаснику очі на такий дивовижний вид мистецтва. Воно складне, але дає путівку в ряд суміжних мистецтв: кіно, мультиплікацію, малярство й так далі. 

На його думку, порівняти піскову анімацію можна лише з аквареллю, бо і там і там немає місця для помилки.

— Якщо в малюванні, до прикладу, олійними фарбами можна щось виправити й перемалювати, то якщо вже зробив рух кистю з аквареллю — все так і залишиться, — наводить приклад представник Книги рекордів України. — Справді важливо, що встановлення рекорду буде відбуватися наживо, тобто глядач буде бачити, як ці маленькі чудотворці творитимуть диво. Там потрібно, щоб рука була надзвичайно точною, а людина — натренованою. Якщо поставити риски піском, то вони мають залишатися на місці, їх не можна буде поправити, щоб не зіпсувати всієї картини. 

Вадим Вітковський додає, що бути рекордсменом дуже почесно й маленькі вінничани заслуговують на визнання.

— Багатьом людям не вистачає життя, щоб стати автором Національного рекорду, — зазначає він. — Встановити  мистецький рекорд, який буде занесено в Книгу рекордів України — це надзвичайно поважно. Ви (учасники — авт.) станете героями нашого часу й саме цього ми вам бажаємо!

Рекорд без глядацької підтримки 

Встановлення рекорду має розпочатися о 15.00 на сцені Вінницького обласного музично-драматичного театру імені Миколи Садовського. Проте через складну епідеміологічну ситуацію, юні митці творитимуть без глядацької підтримки. 

— Враховуючи те, що ми переходимо у таку критичну зону за наслідками захворюваності на коронавірус, я хочу запевнити всіх, що встановлення рекорду буде відбуватись без глядачів і з дотриманням усіх карантинних обмежень, — наголосила начальниця управління культури і мистецтв Вінницької ОДА Ольга Дернова. — Та обов’язково буде запис встановлення рекорду й ми зробимо все можливе, щоб через інтернет-ресурси та прямі ефіри в соціальних мережах це дійство побачило якомога більше мешканців нашого міста, Вінницької області й України.

Як зазначила Ольга Дернова, вона дуже пишається вінницькими дітьми.

— Дуже пишаюся тим, що наші вінницькі діти найкращі й тим, що ще один рекорд, яким може гордитися наша область, буде створений саме руками маленьких діточок і за гарної ініціативи викладача, — сказала вона. — Я маю надію, що ми переживемо карантин і зможемо з новими силами, з новими ідеями, новими вміннями та навичками ще раз заявити про нашу Вінницю не тільки на всю Україну, а й на весь світ!

Трансляція встановлення рекорду відбуватиметься на YouTube-каналі Центру пісочної анімації MS Art, а слідкувати за актуальною інформацією можна на facebook-сторінці

 

Читайте також:

Вінничанка написала книгу про музичну Вінницю. У чому її унікальність?

Історії вінницьких балконів увійшли до нового українського фільму. Про що кіно і де подивитись?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up