Тепло для ЗСУ: вінничанка робить окопні свічки в Польщі й відправляє їх на фронт

Тепло для ЗСУ: вінничанка робить окопні свічки в Польщі й відправляє їх на фронт
  • Допомагати нашим військовим можна багатьма способами. Вінничанка Дарія Гелета обрала свій — робити окопні свічки. 
  • Виготовляє вона їх у Польщі, де вже кілька років проживає, і долучає до своєї ініціативи поляків.

Окопні свічки — це надійне джерело світла для наших захисників та захисниць. Ці свічки цінні ще тим, що приносять не лише світло, а й тепло. За допомогою них навіть можна приготувати чай чи їжу в польових умовах. 

Для їхнього виготовлення потрібні лише: бляшанка, гофрокартон, парафін чи віск. 

Шістнадцятирічна вінничанка Дарія Гелета робить такі свічки для ЗСУ вже кілька місяців. Вона разом зі своїми рідними займається волонтерством ще з березня минулого року. 

Відео дня

— Ми переїхали з батьками кілька років тому в Польщу, зараз я навчаюся у ліцеї у місті Гдиня (неподалік Ольштину, — прим. ред.), — розповідає дівчина. — Мій тато з березня возить гуманітарну допомогу в Україну, ми допомагаємо військовим та цивільним, які живуть неподалік фронту. Розуміємо, наскільки вони потребують підтримки. 

Також, щоб якось допомагати людям у рідній Вінниці, Дарія організувала співпрацю свого польського ліцею з вінницьким ліцеєм №7. Польські учні на волонтерських засадах навчають вінничан польської мови. 

— Коли ж почало ставати все холодніше й холодніше, то я почала думати, як би ми могли допомогти солдатам зігрітися, — продовжує вона. — У листопаді ми організували акцію «Зігріти Україну». Спершу робили окопні свічки у селі Ворити. Тепер робимо свічки в моєму ліцеї у Гдині, гуртожитку, місцевому домі культури та пожежній частині.

За словами Дарії, до ініціативи радо долучаються поляки. Вони хочуть щиро допомагати Україні, і показувати свою підтримку. 

— Долучаються учні мого ліцею, мої друзі та просто жителі Гдині, Ольштину, — каже дівчина. — Зараз гостра фаза війни, холодно на фронті. Мені хочеться виразити військовим підтримку. Хочеться зігріти, і показати, що ми віримо в них. 

Дарії Гелеті разом з іншими небайдужими людьми вдалося зробити вже понад тисячу окопних свічок. На цьому вона не збирається зупинятися.

— Ми постійно хочемо вдосконалювати наші свічки. З самого початку ми виготовляли свічки, опираючись на інструкцію з інтернету. Потім знайшли волонтерів з Житомира, які вміють добре робити ці окопні свічки, й радилися з ними, — говорить дівчина. — Потім вже отримували фідбек від солдатів, і слухаючи відгуки, щось змінювали у технології виготовлення. Хочемо, щоб свічки горіли якомога довше. 

Батько Дарії відвозить ці свічки на фронт, і отримує хороші відгуки від військових. 

— Кожен відгук від захисників — це велика мотивація робити краще, — каже дівчина. 

До ініціативи поляки долучаються ще лише руками, а й матеріалами. 

— Консерви для виготовлення окопних свічок ми беремо у шкільній їдальні, а також польські волонтери приносять їх з дому, притулків для тварин, — пояснює дівчина. — Картон найчастіше знаходимо у магазинах, а парафін ми отримуємо від польського виробника свічок. Він дає його нам цілковито безоплатно, бо дуже хоче допомагати Україні. Я їм усім вдячна. Хотіла б подякувати також Ельжбеті та Броніславу Сленжак за допомогу, бо, дякуючи їм, ми вже понад 50 разів змогли успішно завести гуманітарну допомогу в Україну. 

— Ми показуємо військовим нашу підтримку, і це надзвичайно для мене важливо, — підсумовує дівчина. 

Читайте також:

Добрі справи та ініціативи вінничан, які вони втілили в життя впродовж 2022 року

У Вінниці шиють спальники з обігрівом, який працює від павербанка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Устим Якимович Кармелюк

    Продовжується православна війна.
    Православні росіяни змагаються з православними українцями.
    Хто із них вбиває краще.

    https://youtu.be/8WtkCbn8pDQ

  • Тетяна Максимук

    Дарина , хай
    Бог віддячить тобі за твою працю .
    Ти справжня донька своєї
    Батьківщини !
    Будь щаслива !!!
  • Валентина Кононенко Кравчук

    А в Україні їх продають в магазинах
  • Галина Митрова

    Да многие из нас, уехавших, помогают ВСУ🔥🔥

keyboard_arrow_up