Скільки випити вина, щоб на ранок не боліла голова? На це та інші питання відповідає сомельє

Скільки випити вина, щоб на ранок не боліла голова? На це та інші питання відповідає сомельє
фото з архіву редакції
  • У нашому подкасті «Тут така тема» ми говорили з вінницьким сомельє Денисом Воробйовим про виноробство, його професію та як вибирати хороше вино. 
  • Ви можете послухати, а можете прочитати поради сомельє, і дізнатися більше про винну культуру. 

Послухати розмову з Денисом ви можете нашому подкасті, який ми вже раніше публікували:

Якщо ж ви надаєте перевагу текстовому формату, то записали для вас головні поради та думки вінницького сомельє, які він розповів у подкасті. 

Відео дня

Хто такий сомельє?

— Взагалі моя професія називається кавіст — це людина, яка є свого роду продавцем-консультантом з продажу елітного алкоголю. Але я також й сомельє, бо проводжу дегустації та гастро-вечори. 

Я допомагаю людям розібратися у якісному вині. Спершу хороше вино людям не смакує, і насправді дороге вино треба зрозуміти. Для того, щоб його зрозуміти, треба спочатку спробувати вино за 150-200 гривень, і вже далі розвиватися. Чому те вино дорожче? Бо має якісь певні аромати, які не мають інші вина. Аромати, які складно отримати у вині. Вино відрізняється своїми ароматами. А коли у вині є цукор, то воно майже все однакове на смак стає. Тому я надаю перевагу сухому, або солодкому вині. Коли ви п'єте сухі вина — отримуєте аромат сорту чи місцевості, до прикладу. 

Часто до мене приходять люди, які просять продати їм абрикосове чи гранатове вино. Я пояснюю, що такого немає, але є виноградне, яке має аромат гранату. Але люди не розуміють цього. Важко пояснити людині, що вино має бути з винограду. Чому з винограду? Бо він дає найбільш різні аромати при бродінні та має найбільше цукру, кислотності серед усіх. З яблука, груші чи абрикоси можна зробити максимум сидр. 

Як обрати хороше вино у магазині? 

— Добре, коли у магазині є кавіст, тому краще заходити у спеціалізовані магазини. По етикетці важко зрозуміти, але якщо у вас немає вибору, то спершу ви маєте зрозуміти, яке ви хочете вино: солодке, напівсолодке чи сухе. Далі дивитесь на ціну. Якщо хочете не дороге вино, до 150 гривень, то краще брати Іспанію чи Португалію. Там не дорогий виноград. Італія чи Франція за ті гроші не буде смачною. Буде кислотніше, бо у них сам по собі виноград коштує дорожче. 

Є ще програма Vivino.Там люди з усіх куточків світу фоткають вино і ставлять йому оцінку, пишуть враження. Багато хто користується цією програмою. Не факт, що ви точно вгадаєте, але принаймні ви можете подивитися чиїсь відгуки. Дуже важливо, коли ви обираєте вино, з чим ви будете його поєднувати. 

З якими стравами поєднувати вино?

— З шоколадом вино не п'ється. Бо він забиває смак. Пити вино з шоколадом почали ще з радянських часів. Тоді вино оцінювалося за рівнем цукру. У той час гналися за об'ємами, і не звертали на якість увагу. Це вино було кислотне, і тому почали додавати цукор, щоб зробити його кращим. А що подаси до такого вина? Ну, поставили шоколад. 

Існує таке просте правило: червоне вино — червоне м'ясо, біле м'ясо — біле вино. Його у більшості випадках можна дотримувати. Проте, звісно, варто враховувати під яким соусом приготовано. Бо, якщо біле м'ясо під томатним соусом, то біле вино не буде так смакувати. Краще підійде легке червоне чи рожеве. Тому на це теж звертати увагу. 

Як розвивається українське виноробство?

— Зараз активно розвивається українське вино. Я дуже гордий та радий цьому. У нас є всі можливості, щоб стати країною нового світу по виробництву вина. У нас вже з'явилися власні сорти, які відрізняються від інших. До прикладу, сорт «Одеський чорний» чи «Шабо» починає гарні вина робити. Раджу спробувати ще «Орандж» від Biologist.

Сумно, що до мене в магазин досі люди приходять за «Совєтським шампанським». Навіщо воно вам? Зробили ж неякісне ігристе і додали трохи цукру. Про «Артемівське», до слова, такого негативного відгуку не скажу, я був у них на заводі і там все розвивається добре. Але у них проблема, що весь виноград у них закупний. Загалом, винна культура серед людей все більше з'являється. 

За скільки можна купити хороше вино і скільки його пити?

— Від 100 гривень можна брати нормальні вина. Скільки рекомендують пити? Келих до обіду і два келихи до вечері, орієнтовно 350 грамів. Вино допомагає перетравити їжу. 

Червоні вина важчі для організму, хоч і корисніші. Вони важко виводяться з організму, тому червоного занадто багато не рекомендую пити, на ранок від нього буде гірше. А от білі та рожеві вина раджу пити на вечірках. Вони легше засвоюються, і, якщо ви ще й пили його холодним, то на ранок ви маєте себе добре почувати. Від солодких вин голова болить, саме від цукру. 

Ну, і, якщо ви п'єте вдома, то не забувайте, що відкрите вино може стояти лише два-три дні. Краще тримати його в холодильнику. 

 

Читайте також: 

«Моя дружина не хотіла б цього, але я біргік», — вінничанин про захоплення крафтовим пивом

Мандрівка на вихідні: ТОП-5 міст, які можна подивитись лише за 48 годин

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up