Ректорку медуніверситету звинувачують у плагіаті. Її адвокати пішли до суду

Ректорку медуніверситету звинувачують у плагіаті. Її адвокати пішли до суду
  • Суд заборонив комітету з етики Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти винести рішення щодо наявності плагіату у дисертації та науковій статті виконувачки обов’язків ректорки Вінницького медичного університету Вікторії Петрушенко.
  • Скаргу щодо наявності плагіату в роботах ректорки подав у НАЗЯВО науковець Олег Смірнов.
  • Смірнов стверджує, що проведений аналіз дисертації Петрушенко показав, що вона має текстові збіги без належних посилань з російською книжкою 2005 року і 10 іншими дисертаціями.

Рішення щодо плагіату

Наприкінці серпня НАЗЯВО мав винести рішення щодо плагіату у роботах в.о. ректорки Вінницького медуніверситету Вікторії Петрушенко. Однак не зміг цього зробити через ухвалу Вінницького суду.

Адвокати жінки звернулися до суду з позовом про те, що перевірка наукових робіт Вікторії Петрушенко НАЗЯВО є протиправною, оскільки на момент їхнього захисту законодавство не передбачало поняття «академічний плагіат». Згодом до суду надійшла заява від представників Петрушенко, в якій адвокат зокрема просив заборонити НАЗЯВО виносити будь-яке рішення, поки суд не розгляне справу по суті.

Голова НАЗЯВО Андрій Бутенко прокоментував ситуацію журналістам «Українська правда. Життя».

Відео дня

«Це — нормальна судова практика: адміністративний позов, який забороняє якимсь державним органам чи установам чинити певні дії. Якщо хтось позивається про належність чи неналежність повноважень, або дій, то в Україні справа може розглядатися роками. Але особа може звернутися до суду з іншою заявою з проханням захистити від якихось незаконних дій органу влади (у даному випадку — нас), поки суд розглядатиме справу, — пояснює Андрій Бутенко. — У нас є набір матеріалів, ми хотіли на засіданні почути іншу сторону, і ухвалити рішення. Прикро, що не можемо закінчити роботу, але ми законослухняні громадяни».  

Що відомо про Вікторію Петрушенко

За інформацією на сайті мед університету імені Пирогова, Вікторія Петрушенко — доктор медичних наук, професор, завідувачка кафедри ендоскопічної та серцево-судинної хірургії ВНМУ імені М. І. Пирогова, народна артистка України.

Петрушенко Вікторія Вікторівна закінчила Національний медичний університет імені О.О. Богомольця (м. Київ) та Національну музичну академію імені П. І. Чайковського. Лауреат премії імені М.І. Пирогова, кавалер ордену імені М.І. Пирогова.

У 2002 році захистила кандидатську дисертацію за темою: «Холелітіаз після оперативних втручань на шлунку та дванадцятипалій кишці (фактори ризику, особливості патогенезу, профілактика)»,  в 2008 р.: докторську дисертацію на тему: «Інтенсивна терапія та хірургічна корекція асептичного та інфікованого панкреонекрозу (клініко-експериментальне дослідження)».

З 2009 по 2016 рік — проректор з наукової роботи ВНМУ ім. М. Пирогова, професор кафедри хірургії №1, завідувачка курсу ендоскопічної та лазерної хірургії.

Голова апробаційної ради по захисту кандидатських та докторських дисертацій зі спеціальності дитячої хірургії, акушерства та гінекології,  хірургії – спецради Д05.600.01.

З 2016 року — завідувачка кафедри ендоскопічної та серцево-судинної хірургії ВНМУ імені М.І Пирогова.

Петрушенко Вікторія Вікторівна — ініціатор впровадження у вітчизняну медицину інноваційних методів діагностики та лікування важкої хірургічної патології, а це можливо тільки за допомогою інтенсивного розвитку саме наукової складової у галузі охорони здоров’я України, підготовки висококваліфікованих спеціалістів та залучення необхідних матеріально-технічних ресурсів.

У січні 2023 року з посади ректора Вінницького національного медичного університету ім. М.І.Пирогова академіка пішов Василь Мороз. Виконувачкою обовязки ректора стала вікторія Петрушенко.

 

Читайте також:

«Я думав, що патріот, а виявилося — націоналіст». Велике інтерв'ю з Олександром Теренчуком

«Моя Батіста — конячка на мільйон!» Як дівчина з Канади врятувала від війни лошицю

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Сергей

    Симпатичная ректор!
  • Аліна Рак

    Ніколи такого не було, і от знов 😅
  • Артем Каплинский

  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up