Проблема — вирішення: Як можна захистити мову, якщо карати порушників поки нічим?

Проблема — вирішення: Як можна захистити мову, якщо карати порушників поки нічим?
  • Коли людина порушує закон, її можна притягнути до відповідальності.
  • Коли людина порушує закон про державну мову — їй можна хіба що сказати «но-но» чи «фу-фу».
  • Або ж зробити зіркою ютубу та здобиччю хейтерів з різних таборів.
  • Про відповідальність мовного правопорушника розповідає адвокат.

Тримісячне немовля вміє гулити, а згодом лепетати. До року словниковий запас дитини налічує 10-12 слів. До двох років 250-300, в п’ять дитина знає 2500-3000 слів і розмовляє складними реченнями. А іноземну мову ми можемо сприймати і вивчати з пелюшок.

Закон про державну мову був прийнятий ще в 2019 році. Окремі положення, зокрема стаття 30-та, яка регламентує державну мову в сфері обслуговування, вступила в силу лише в січні 2021 року.
Рік пройшов на те, щоб вивчити елементарне — «добрий день/вечір», «чого бажаєте поїсти/випити», «вам тільки кінчики підстригти чи брати бритву»…

Тобто навіть на мовний ступінь «два роки від народження» ніхто не зазіхав...

Відео дня

Врешті маємо ситуації, коли про мову не чули і чути не хочуть. Згадайте хоча б випадок про відмову офіціанта говорити українською. Як бути в такій ситуації, говоримо з адвокатом Ярославом Мартинюком.

У вінницькому ресторані декілька днів тому розгорівся скандал на мовному грунті. Офіціант відмовився розмовляти українською мовою на прохання відвідувачів. Після того, як історія набрала розголосу, ресторан опублікував офіційне звернення. То що правильно робити, коли є косяк?

— Просто вибачитися, сказати що такого більше не повториться, з працівником провели бесіду. І все, на цьому конфлікт перестає існувати. Втім за законом, персонал має спілкуватись українською.

До речі, у ресторані, крім основного положення про українську мову з сфері обслуговування, можна сказати, що порушили ще пункт третій цієї статті: на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватись іншою мовою, прийнятною для сторін.

Якщо чиновник чи представник сфери обслуговування ігнорує мовний закон, спілкуючись зі мною не державною мовою. Більш того, ігнорує моє прохання спілкуватись саме українською — чи можу я вважати це зневагою і посяганням на мою національну приналежніть?

— Закони для чогось придумані, зокрема, захищати певні інтереси, в даному випадку, порушуючи закон про мову, ця конкретна людина (чиновник чи представник сфери обслуговування) порушує твоє право на спілкування рідною мовою.

Це мене ображає, я можу себе якось захистити, хоча би дати в пику?

— В пику ні, бо це кримінальна відповідальність. Крім того в Конституції написано, що життя і здоров’я людини — це є найбільша цінність, тому захищаючись активними фізичними діями, наносячи іншій людині і її здоров’ю шкоду, ти порушуєш закон. І до речі, це не вважається самозахистом.

Тобто захистити свою рідну мову якимось активними діями не можливо?

— Активні дії в даному випадку — це скарги в інстанції. Можна поскаржитися адміністрації закладу (якщо це сфера обслуговування), вищому керівництву, якщо це держслужба. Ще можна написати в «Чорний список Вінниця».

А взагалі для цього призначений мовний омбудсмен, з центральним офісом в Києві. (Законом також передбачені регіональні представництва, але їх поки немає). Будь-який громадянин може написати мовному омбудсмену: «Шановний, Петро Петрович не дотримується вимог закону».

Омбудсмен має відреагувати на скаргу. Як? Прийти до Петра Петровича з перевіркою. І якщо під час перевірки він встановить, що порушення є, то об’єкт господарювання, безпосередньо власник чи директор фірми/ресторану, отримує попередження про те, що всі порушення потрібно усунути (мову вивчити, все українською написати). Якщо при повторній перевірці, порушення виявили знову, на власника бізнесу можуть накласти стягнення (штраф у розмірі 300-400 неоподатковуваних мінімумів).

Чому в інших країнах дотримання закону сприймається адекватно навіть нашими громадянами. Щоб виїхати кудись на пмп чи довгострокову роботу, українці вчать іноземну мову, здають екзамени. А в себе вдома це викликає агресію?

— Світова практика говорить, якщо ти іноземний громадянин, але претендуєш на те, щоб жити в країні, в яку приїхав, ти маєш знати мову цієї країни. При чому на певному рівні (здати екзамен і підтвердити знання). В нас це теж передбачено, ми ноу-хау не придумали, просто взяли хорошу практику застосування рідної мови.

Але мовне питання доволі гостре (війна з Росією, тож все логічно). Молодь особливо патріотична, люди більш старшого віку, які ще застали СРСР, до «язика» відносяться більш терпимо.

Проте мова — це самоідентифікація нації і у всіх сферах життя вона має сприйматися як належне. Хоча в повсякденному житті людина може спілкуватись так як її зручно. Втім, якщо ти приходиш в орган державної влади, говориш російською і тобі відповідають російською, і це ні в кого не викликає питань — то на здоров’я.

Хоча насправді до тебе, як до відвідувача питань взагалі немає, можеш спілкуватися, як завгодно. Тут більше обов’язків в приймаючої сторони, хто б це не був, чиновник, адміністратор, офіціант чи продавець.

Куди писати скарги

Письмову скаргу можна надіслати поштою за адресою:

  • 01001, м. Київ, провулок Музейний 12,
  • Уповноваженому із захисту державної мови.
  • Довідки за телефонами: (044)256-60-84, (044) 293-11-79
  • Електронна адреса для звернень громадян: [email protected]

За порушення вимог статті 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» Уповноважений із захисту державної мови може оголосити суб’єкту господарювання попередження. Або штраф, якщо впродовж року знову було порушення.

Але зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУАП), та конкретно про відповідальність правопорушників щодо функціонування і застосування української мови як державної, набирають чинності з 16 липня 2022 року.

Передбачена адміністративна відповідальність буде стосуватися насамперед керівників та посадових осіб органів державної влади, місцевого самоврядування, державних або комунальних підприємств, установ та організацій, і лише у визначених цією статтею випадках може бути застосована до керівників інших суб’єктів.


Читайте також:

Проблема — вирішення: В яких випадках камера стеження «тягне» на 17 тисяч чи чотири роки тюрми

Проблема — вирішення: Як правильно давати в борг і точно гроші повернути, розповідає адвокат

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Максим Краснопір

    По факту "закон про мову" изначально был мёртворождёный , закон приняли(опустим что с кучей нарушений), только вот процедуру его исполнения никто разрабатывать и принимать не собирался.
  • AK

    Коли від юриста звучить порада "Ще можна написати в «Чорний список Вінниця».", то це сумно, товариші...
  • Сергій Романов

    Підказую першого порушника.
    "Паєхалі йо....тваю мать, паєхалі..."
    На якій то він мові?
    Оформляйте.

    AK reply Сергій Романов

    Це на фєні, яка зародилась як частина тюремного культу під час Сталінських гулагів.
  • Санёк Лаптев

    Кто про что, а вшивый про баню)))

keyboard_arrow_up